- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Purios, minkštos, mielinės ir mažiau nuodėmingos už įprastas. Tokios yra Lietuvoje vis labiau populiarėjančios bao bandelės, į lietuvių virtuves bei restoranų lėkštes atkeliavusios iš Kinijos.
Šis patiekalas verdamas garuose, todėl dėl savo gamybos technologijos tampa sveikesne alternatyva panašiems produktams. Tačiau lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai pabrėžia – bao bandelės yra ir be galo gardžios, puikiai tinkamos valgyti vienos, prie sriubos, daržovių patiekalų, taip pat papildomos pačiais įvairiausiais įdarais. Tuo metu jas pasigaminti namuose, anot prekybininkų, nėra taip sudėtinga, kaip gali pasirodyti – tereikia žinoti keletą gudrybių.
Specialus puodas nebūtinas
Tai, kad Azijos virtuvės patiekalai sparčiai skinasi kelią į lietuvių širdis, rodo augantys šių produktų pardavimai „Maximos“ parduotuvėse. Apie tai kalbanti „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė priduria: etninės virtuvės produktų pirmąjį šių metų pusmetį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai, prekybos tinkle parduota net 45 proc. daugiau.
„Tokias tendencijas galima paaiškinti dvejopai. Lietuvių norą rinktis Azijos šalių produktus dar iki pandemijos skatino išaugęs kelionių į egzotiškus kraštus skaičius. Savo kulinarinę patirtį keliautojai atsiveždavo į namus, o sumažėjus galimybėms vykti ten ilsėtis, įspūdžių troškulį, tikėtina, jie malšina svetur pamėgtais ir išbandytais skoniais. Iš kitos pusės, azijietiški patiekalai daugelio vertinami ir dėl savo sveikesnio paruošimo bei mažesnio kaloringumo nei kitų šalių virtuvėse“, – pabrėžia E. Dapkienė.
Su jos žodžiais sutinka ir Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė. Kalbėdama apie bao bandeles, pašnekovė pažymi – šis patiekalas, priešingai nei visi kiti mieliniai gaminiai, yra ne kepamas aliejuje ir dideliame karštyje, o verdamas garų puode. Todėl, pasak B. Baratinskaitės, tokia gamybos technologija užtikrina, kad jos nekaupia riebalų. Be to, turi mažiau kalorijų, nei, pavyzdžiui, įprastos sumuštinių bandelės.
„Visgi gali pasirodyti, kad specialus šio patiekalo gamybos procesas yra neįveikimas namų sąlygomis. Tačiau viskas – priešingai. Bao bandelėms tinkantį garų puodą galima pasidaryti patiems. Reikės užvirti vandenį įprastame puode, uždėti sietelį, viską uždengti dangčiu, suvyniotu į virtuvinį rankšluostį. Lengvai pagaminama ir bandelių tešla. Ji kildinama apie porą valandų, o paruoštas patiekalas pagarinamas geras 10 minučių. Visa tai reikia išmėginti bent kartą – po to bao bandeles gaminti bus išties lengva, o sykį paragavus, šis Azijos virtuvės delikatesas taps vienu mėgstamiausių pusryčių arba pietų valgių“, – sako B. Baratinskaitė.
Todėl, atskleidusi patiekalo gamybos gudrybes, „Maximos“ maisto ekspertė dalijasi receptu, kuriuo vadovaujantis jį namuose lengvai galės pasigaminti kiekvienas.
Tradicinės garuose virtos bao bandelės
Reikės:
500 g miltų;
1,5 stiklinės pieno;
1 šaukšto aliejaus;
1 šaukšto cukraus;
20 g šlapių mielių;
po šaukštelį druskos ir kepimo miltelių.
Į dubenį supilkite pieną, sudėkite mieles, išmaišykite. Palikite geras 10 minučių pastovėti. Tada į kitą dubenį suberkite miltus, druską, cukrų, kepimo miltelius, išmaišykite. Supilkite mielių masę, aliejų, plaktuvu pamaišykite apie 5 minutes. Dubenį uždenkite virtuviniu rankšluosčiu, leiskite tešlai pakilti apie 2 valandas. Palaukite, kol ji taps dvigubai didesnė. Tada tešlą iškočiokite iki pusės centimetro storio, stikline išspauskite apvalias bandelių formeles. Jas patepkite aliejumi, perlenkite pusiau ir sudėkite ant nedidelių kepimo popieriaus gabalėlių. Suklokite į skardą, palaukite dar apie valandą. Tuomet puode užvirkite nedidelį kiekį vandens, ant puodo dėkite sietelį, kurio vanduo neturi siekti. Viską uždenkite dangčiu, įvyniotu į virtuvinį rankšluostį. Bandeles su kepimo popieriumi po apačia reikia dėti būtent ant sietelio ir greitai uždengti, garinti apie 10 minučių.
„Kai patiekalas jau paruoštas, galima pasigaminti įdarą. Visavalgius nustebintų paruoštas iš traškios vištienos. Reikės krūtinėlės, sojos padažo, saldžios ir rūkytos paprikos, džiūvėsėlių, kiaušinio, miltų ir alyvuogių aliejaus. Viskas labai paprasta. Pirma, vištieną reikėtų pamarinuoti su prieskoniais ir soja, palikti nakčiai šaldytuve, o vėliau iškepti orkaitėje, apvoliojus miltuose, kiaušinio plakinyje ir džiūvėsėliuose. Norintiems be mėsos, galima į bandeles sudėti trumpai ryžių acte su cukrumi marinuotų agurkų, korėjietiškų morkų salotų ir kalendros lapelių. Skonis bus fantastiškas“, – tikina B. Baratinskaitė.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Receptas: šio patiekalo pagaminimui prireiks vos kelių minučių1
Geras maistas turi būti gaminamas greitai. Tuo įsitikinęs restorano „Ridikai“ savininkas Marius Šulcas, kuris papasakojo, kaip vištieną braziliškai galima pasigaminti vos per kelias minutes. ...
-
Varškės patiekalai: pagaminsite lengvai ir itin maistinga (receptai)5
Žiemą žvalgomės į sotesnius ir šiltesnius maisto patiekalus. Svarbiu jų ingredientu gali tapti ir nebrangiai kainuojanti varškė, panaudojama ne tik desertams, bet ir sūriems, pikantiškiems patiekalams. ...
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu3
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...