Trys receptai ir dvi raugintų agurkų stovyklos: kuriai priklausote jūs?

  • Teksto dydis:

Vasarai įpusėjant agurkų derlius tampa vis gausesnis, todėl dalis šių daržovių jau konservuojamos. Tradiciniai agurkų rauginimo receptai vėl keliauja iš lūpų į lūpas, nors visada galima atrasti ir naujovių. Maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė siūlo dalį šviežio derliaus gėrybių nepabijoti skirti skonių eksperimentui.

„Liepa ir rugpjūtis yra pats agurkų konservavimo įkarštis. Smarkiai išauga konservavimui skirtų indų ir įrankių paklausa. Kur kas daugiau negu kitais mėnesiais nuperkama acto ir druskos. Akivaizdu, kad net ir keičiantis kartoms agurkų rauginimo tradicijos Lietuvoje tęsiasi“, – pastebi prekybos tinklo „Maxima“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

Prekybininkai skaičiuoja, kad konservavimui skirtų produktų ir priemonių pardavimai liepą išauga kone pusantro karto.

„Maximos“ maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė sako, kad agurkus galima rauginti tiek trumpam, tiek ilgam laikotarpiui. Abu variantai skiriasi savo skoniu ir kone kiekvienas žmogus turi nuomonę, kuris patinka labiau. „Žinoma, trumpai rauginti agurkai labiau asocijuojasi su vasara, o ilgesniam laikui užraugtos daržovės – labiau rudens ir žiemos skonis“, – priduria B. Baratinskaitė.

„Jeigu planuojate namuose užsiraugti agurkų, rinkitės druską, kuri yra ne joduota. Agurkai bus traškesni, jeigu prieš rauginimą juos apie 2–3 valandas palaikysite šaltame vandenyje. Be to, dedant į stiklainius, svarbu daržovių pernelyg nesuspausti, nes kitaip jos suminkštės“, – pataria B. Baratinskaitė. Ji siūlo išbandyti tris raugintų agurkų receptus.

Su svogūnais rauginti agurkai

Reikės: 1 kg agurkų, 2 svogūnų, 2 šaukštų nemaltų garstyčių sėklų, šaukštelio ciberžolės miltelių, 2 šaukštų druskos, 2 stiklinių virinto, bet atvėsinto vandens.

Šviežius agurkus gerai nuplauti, nupjauti galiukus. Supjaustyti svogūnus. Vandenyje ištirpinti druską, suberti prieskonius, išmaišyti. Į stiklainius sudėkite agurkus ir užpilkite sūrymu. Tada ant viršaus uždėkite stiklinę su vandeniu, kad ji šiek tiek slėgtų agurkus ir svogūnus – jie turi būti panirę. Tik pažiūrėkite, kad sūrymas neišbėgtų pro stiklainio kraštus. Palikite stiklainyje šiek tiek vietos skysčiui, kuris papildomai susidarys vykstant fermentacijos procesui.

Stiklainius pastatykite atokiau nuo tiesioginių saulės spindulių. Rūgimas prasidės per maždaug dvi paras – ims išsiskirti burbuliukai. Agurkai ir svogūnai pakils į viršų. Aktyvi fermentacija baigsis maždaug po savaitės – tada daržovės nusileis ant dugno. Galite jas ragauti dabar arba sandariai uždarykite stiklainius dangteliais ir laikykite šaltame rūsyje arba šaldytuve.

Mineralais praturtinti trumpai rauginti agurkai

Reikės: 1 kg agurkų, 1 litro gazuoto mineralinio vandens, 2 šaukštų druskos, 3 skiltelių česnako, žiupsnelio čili pipirų, krapų.

Agurkams raugti naudokite visą krapo stiebą su žiedynu – jis geriausiai praturtins skoniu. Įdėkite krapus į stiklainį, tada sudėkite agurkus, kurie neturėtų būti dideli. Ant viršaus suberkite pjaustytą česnaką ir čili pipirus. Druską ištirpinkite mineraliniame vandenyje ir sūrymą užpilkite ant agurkų.

Stiklainį pastatykite į šaldytuvą ir mėgaukitės trumpai raugintais agurkais jau po 12–15 valandų.

Obuolio rūgštele papildyta klasika

Reikės: 1,5 kg agurkų, 1,5 litro virinto šalto vandens, nedidelio rūgštaus obuolio, 4 šaukštų druskos, saujos juodųjų serbentų ir vyšnios lapų, kelių lauro lapų, 2 stiebų krapų, 6 skiltelių česnako, šaukštelio kalendros grūdelių.

Gaminant pagal šį receptą, svarbiausia daržoves į stiklainį dėti sluoksniais. Iš pradžių – dalis lapų, krapų ir česnakų. Tada – agurkai ir obuolio gabaliukai. Tada – vėl lapai ir prieskoniai. Ir taip – trys skirtingi sluoksniai. Viršuje agurkus turi uždengti lapai.

Viską užpilkite sūrymu, bet ne iki kraštų – palikite maždaug 3–4 centimetrus. Uždenkite plastikiniu dangteliu ir rauginkite kambario temperatūroje kelias dienas. Galite kasdien nuimti ir vėl uždėti dangtelį, kad išeitų perteklinis slėgis. Jeigu laikysite šaltai, taip raugintais agurkais galėsite mėgautis visą žiemą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vila

Vila portretas
Pirma karta girdziu,kad agurku nereikia uzspausti,nes suminkstes. Kaip tik uzspaudavome,kad kietesni butu,o dabar atvirksciai?

Anonimas

Anonimas portretas
i uzpildyta 3l slioka,pilu salta krano v. +3 v.s druskos,su pl.dangt. i salta patalpa[geriausiai ,rusi]

Gija

Gija portretas
Siaubingi visi agurkai parduotuvėse kuriose indeliuose yra idėta kalendros.Jos priduoda agurkui saldumą.Kalendrų rauginant ,vekuojant,marinuojant dėti nereikia nes sugadina agurkų skonį.Niekada neperku aš agurkų kurių indeliuose būna kalendrų,nes bus šlykščiai saldūs agurkai.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

  • Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
    Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas

    Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...

  • Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
    Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas

    Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...

  • Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)

    Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...

  • Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)

    Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...

  • Ant stalo – kiaulienos nugarinė <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)

    Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...

  • Virtuvė pakvips obuoliais <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)

    Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...

  • Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
    Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu

    Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...

  • Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą
    Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą

    Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...

    1
  • Prikelkite duoną antram gyvenimui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)

    Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...

  • Humusas – tobulas mūsų organizmui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)

    Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...

    4
Daugiau straipsnių