- Aida Valinskienė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
V. Uzielė akcentuoja, kad dietos veda į psichoemocinį pavargimą, apatiją, o sveika mityba – į skonius, patirtis, balansą
-
Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)
-
Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)
-
Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)
-
Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)
-
Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)
-
Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)
-
Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)
-
Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)
-
Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)
-
Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)
„Sveika mityba yra daugiau nei maistas, daugiau nei žinojimas, ką valgyti. Tai gyvybė, sveikata, meilė sau ir savo kūnui ir ramybė jame“, – sako instagramo paskyroje „viki.heal“ rašo dietistė ir gyvensenos medicinos specialistė Viktorija Uzielė, besidalijanti profesionaliomis žiniomis apie mitybą ir sveikesnių patiekalų receptais.
Pribrendęs suvokimas
Viktorija pasakoja, kad sveika mityba ir dietetikos studijos į jos gyvenimą atėjo, deja, ne iš didelės meilės sveikesniam gyvenimo būdui.
„Tuo metu, kai įstojau studijuoti dietetiką, pati kenčiau nuo valgymo sutrikimų, tiksliau – ortoreksijos, emocinio valgymo ir persivalgymo, tad norėjau sužinoti, kaip čia dar labiau save pakankinti, – juokauja pašnekovė. – Studijų metu labai gėriau į save žinias, intensyviai sportavau ir laikiausi dietų. Tik pabaigus studijas ir gimus sūnui atėjo nušvitimas, kad laikas išlipti iš valgymo sutrikimų, dar labiau gilintis į sveikos mitybos naudą ir reikalingumą, o galų gale supratau, kad galiu padėti ir kitoms moterims.“
Pasikeitus požiūriui į mitybą, Viktorija ėmėsi studijuoti dar ir gyvensenos mediciną. Mat kartu atėjo supratimas, kad mūsų sveikatą, kūno svorį, odos grožį įtakoja ne vien mityba, bet apskritai visa gyvensena, todėl parūpo gilintis visapusiškai.
Daugiau nei maistas
Tad kas, jos požiūriu, yra sveika mityba? „Balansas ir sveikos mitybos taisyklių pritaikymas prie savo gyvenimo būdo, ne atvirkščiai, – sako Viktorija. – Sveikos mitybos nauda didžiulė, nes maistas atsakingas už visas žmogaus organizmo funkcijas ir tinkamą funkcionavimą. Labai svarbu užtikrinti, kad organizmas gautų visų reikalingų maistinių medžiagų, vitaminų, mineralų.“
Sveika mityba, pasak pašnekovės, – daugiau nei maistas ir jo paruošimas, tinkamų produktų pasirinkimas. Ne mažiau svarbu ir tai, kur, kada, su kokiu požiūriu, kokiomis mintimis gaminame ir valgome, ar nebijome maisto, ar jo nedemonizuojame, ar negarbiname.
Nors vis dar populiarus laikytis įvairių – net ir ekstremalių – dietų, Viktorija akcentuoja, kad sveika mityba ir dietos – nesuderinama. „Draudimai, savęs suvaržymai ar darymas kažko, ko negalėsi daryti visą likusį gyvenimą, niekaip nesusiję su sveikata. Dietos veda į psichoemocinį pavargimą, apatiją, trumpalaikius rezultatus, o sveika mityba – į skonius, patirtis, laisvę, balansą ir ilgalaikius rezultatus“, – sako ji.
Svarbiausia – sveikata
Vis dėlto dirbdama su moterimis dietistė pastebi, kad dažniausios jų klaidos siekiant mažesnio svorio ir gražesnės išvaizdos – būtent dietos, savęs varžymas ir kankinimas įvairiais draudimais ir taisyklėmis. Taip pat – ribojantys įsitikinimai mitybos klausimu, maisto skirstymas į gerą ir blogą, požiūris „viskas arba nieko“, kai arba darau tobulai arba nedarau visai.
Pasak pašnekovės, dažniausiai moterys žino pakankamai, daug domisi, bet pasiekti teigiamų rezultatų joms trukdo motyvacijos, palaikymo stoka.
Specialistę liūdina ir tai, kad dažniausia priežastis sveikai maitintis visgi yra ne noras geriau jaustis ir būti sveikesnei, o noras sulieknėti. Taip pat gana dažnai žmonės nesuvokia, kad mityba gali būti ir žalojanti, ir gydanti, kad tinkamai maitindamiesi galime susigrąžinti sveikatą, įgauti daugiau jėgų ir energijos, turėti sveiką odą, plaukus, nagus, atsikratyti galvos skausmų, sureguliuoti miegą.
Paklausta, ką patartų žmonėms, norintiems sveikiau maitintis ir geriau jaustis, Viktorija konkreti: „Lai sveika mityba būna jūsų gyvensenos įprotis, tuomet nebus sunku tai daryti. Nedarykite visko stačia galva, darykite žingsneliais. Su meile žiūrėkite į save, savo kūną, į tai ką dedate į burną. Ir svarbiausia – valgykite linkėdami sau geriausio gyvenimo.“
Žalias omletas
2 kiaušiniai,
1 didelė sauja špinatų,
šiek tiek mėgstamo pieno,
prieskonių,
alyvuogių aliejus.
Kiaušinius suplakite su pienu ir špinatais, kepkite ant aliejaus intensyviai maišydami. Patiekite uždėję omletą ant duonos su avokadu ir krapais.
Lašišos ir ryžių dubenėlis
120 g lašišos,
40 g ryžių,
1 šaukštelis majonezo arba graikiško jogurto,
1 šaukštelis pomidorų padažo arba pastos,
1 sauja vyšninių pomidoriukų,
1 nedidelis agurkas,
1 saujelė gražgarsčių,
2 dumblių lapeliai.
Ryžius išvirkite. Lašišą iškepkite (aš kepu karšto oro gruzdintuvėje). Viską sudėkite į dubenėlį, įdėkite padažus ir sutrinkite šakute. Pagardinkite susmulkintomis daržovėmis.
Skanus ir sveikas desertas
2 bananai,
1 apelsinas,
2 plytelės juodo šokolado,
100 g riešutų sviesto.
Bananus supjaustykite riekelėmis, išdėliokite norima forma ant kepimo popieriaus, į tarpelius sudėkite apelsiną, aptepkite viską riešutų sviestu, supilkite ištirpintą šokoladą ir paskirstykite ant vaisių. Šokoladą tirpinkite ir tepkite po vieną plytelę, nes jis labai greitai stingsta ir nebesitepa taip gražiai. Ištirpinus šokoladą, galima jį sumaišyti su riešutų sviestu ir tepti kartu – taip bus didesnė tikimybė, kad pasidengs tolygiai.
Tunų ir varškės paplotėliai
1 skardinė tunų savo sultyse (skystį būtinai nupilkite),
150 g grūdėtos varškės be skysčio,
1–2 kiaušiniai,
40 g avižų kruopų arba avižų miltų,
prieskonių.
Viską sumaišykite. Masė turi būti tiršta – jeigu skysta, dėkite papildomai miltų. Kepkite ant alyvuogių aliejaus keptuvėje arba vaflinėjė. Priedams naudojau graikiško jogurto, špinatų, aliejaus ir prieskonių padažiuką, agurką ir džiovintus pomidorus, o jūs galite fantazuoti.
Moliūgų sriuba su pomidorais
2 saujos kubeliais supjaustyto moliūgo,
5 vidutiniai pomidorai,
česnako pagal skonį,
1 svogūnas,
4 bulvės,
0,5 stiklinės sultinio,
2 šaukštai graikiško jogurto,
šiek tiek alyvuogių aliejaus.
Visus ingredientus supjaustykite, sudėkite į kepimo skardą, apliekite aliejumi ir kepkite orkaitėje apie 20–25 min. Iškepus užpilkite sultiniu, įdėkite graikiško jogurto ir sutrinkite. Galima pagardinti skrudintais duonos gabaliukais, sėklomis ar žolelėmis.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Pikantiškos salotos – sveikiau
Nusprendus sveikiau gyventi, nebūtina mitybą iškart keisti iš pagrindų – mažesni žingsneliai gali būti netgi sėkmingesni, nes prie ne tokių drastiškų pokyčių lengviau prisitaikyti. Pavyzdžiui, daugelyje namų tikru skan...
-
Receptas: šio patiekalo pagaminimui prireiks vos kelių minučių1
Geras maistas turi būti gaminamas greitai. Tuo įsitikinęs restorano „Ridikai“ savininkas Marius Šulcas, kuris papasakojo, kaip vištieną braziliškai galima pasigaminti vos per kelias minutes. ...
-
Varškės patiekalai: pagaminsite lengvai ir itin maistinga (receptai)5
Žiemą žvalgomės į sotesnius ir šiltesnius maisto patiekalus. Svarbiu jų ingredientu gali tapti ir nebrangiai kainuojanti varškė, panaudojama ne tik desertams, bet ir sūriems, pikantiškiems patiekalams. ...
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu3
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...