- Jūratė Žuolytė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Šv. Velykoms artėjant ateina metas pagalvoti, ką padėsime ant šventinio stalo. Juk norisi per vienas didžiausių metų švenčių pasigardžiuoti kuo nors nekasdienišku.
Nors Velykų stalui ir nereikia ruošti dvylikos patiekalų, visai šeimai susėdus už stalo norisi pateikti ką nors ypatinga. Jei nemėgstate sukiotis virtuvėje, patiekalus galite ir užsisakyti. Restoranas "Žemaičiai" (Vokiečių g. 24) kasmet sulaukia patiekalų šventiniam stalui užsakymų. Velykas daugelis nori švęsti namie su šeima, tačiau gaminti mėgsta ne visi.
Vienas populiariausių šventinių patiekalų – kepta antis. Ji kepama krosnyje apvyniota moliu, ant kurio net šventinį linkėjimą galima išpiešti. Parsinešus namo lieka tik nudaužti molį ir supjaustyti patiekalą. Vis dėlto jei norite stalą ruošti patys, keletu receptų sutiko pasidalyti restorano "Žemaičiai" virėja Natalija Ušakova.
Silkės suktinukai ir įdaryti kiaušiniai
Išverdame kiaušinius, pjauname juos per pusę ir išimame trynį. Atskirai sumaišome smulkiai supjaustytą papriką, silkę, baravykus, kiaušinio trynį. Viską sumaišome su majonezu ir dedame į kiaušinio baltymą. Papuošiame raudonais ikrais. Šalia dedame susuktą silkę, į suktinuką dedame keptus svogūnus su baravykais. Ant viršaus uždedame marinuoto baravyko kepurę.
Salotos su žuvimi
Vienodais kiekiais (vienai porcijai – maždaug po 100 g) sumaišome smulkiai supjaustytas morkas, salierų šaknis, obuolius, rūkytą ungurį. Sumaišome su majonezu ir krapais. Atpjauname keletą obuolio griežinėlių. Ant jų dedame salotų, tuomet dar keletą griežinėlių obuolio uždedame ant viršaus, papuošiame žalumynais.
Šimtalapis pyragas
Jam reikės: 150 g sviesto, 250 g miltų, 1 kiaušinio, 100 ml vandens, druskos. Įdarui: 400 g aguonų, 100 g razinų, 100 g cukraus. Sviestą ištirpiname, tris jo šaukštus dedame į tešlą ir sumaišome su kitomis tešlos sudedamosiomis dalimis, gerai išminkome. Tešla suvyniojama į rutulį ir apvyniota plėvele uždengiama šiltu indu. Palaikoma apie valandą.
Nuplikome aguonas, jas sumalame, sudedame cukrų ir razinas. Imame didelį gabalą medžiagos, jį pabarstome miltais ir ant jo kuo ploniau kočiojame tešlą. Tešlą aptepame sviestu ir, kai iškočiojame iki labai plono tešlos sluoksnio, tepame įdarą. Tuomet keldami medžiagą susukame vyniotinį ir siūle į apačią dedame į skardą, išteptą riebalais. Kepame apie 40 minučių, orkaitę įkaitinus iki 200 laipsnių.
Kepta antis
Namų sąlygomis anties, keptos molyje, nepasigaminsite. Tačiau siūlome pabandyti paprastesnį anties su spanguolėmis paruošimo receptą.
Spanguolių įdarui reikės: 30 g sviesto, 1 svogūno, 175 g maltų džiūvėsėlių, 125 g spanguolių, 1 šaukštelio kapotų petražolių, 1 kiaušinio, druskos, pipirų.
Ištirpdykite sviestą, jame apkepkite svogūną. Įmaišykite spanguoles, džiūvėsėlius, petražoles, druską, pipirus. Įmaišykite kiaušinį ir palaukite, kol viskas atvės. Sudėkite įdarą į antį, užsekite tarpą mediniu smeigtuku. Anties odą pabadykite, įtrinkite druska, pipirais ir kiškite į orkaitę, įkaitintą iki 200 laipsnių. Iš pradžių kepkite 25 minutes pilvu žemyn, tada apverskite antį ir palikite kepti dar apie valandą.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...
-
Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)4
Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...