- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Nors rytais visi skubame, skirti laiko skaniems ir maistingiems pusryčiams tikrai verta. Tai patvirtina ir tinklaraščio „Pusryčiams“ autorė Gabrielė Žutautaitė, kuri stengiasi, kad pusryčių lėkštėje netrūktų ne tik maistingų, bet ir skanių ingredientų.
„Stengiuosi, kad pusryčių patiekale būtų visų pagrindinių maisto grupių – angliavandenių, baltymų, riebalų, skaidulų. Jeigu renkuosi saldžius ar pusryčius, kuriuose gausu angliavandenių, šalia nepamirštu ir gerųjų riebalų ar baltymų: riešutų ar jų sviesto, natūralaus jogurto. Jeigu lėkštė atrodo nuobodžiai, ją papildau skonio suteikiančiais priedais – įvairiausiais sūriais, žolelėmis, prieskoniais, sėklomis, traškučiais ar net ančiuviais“, – pasakoja G.Žutautaitė.
Tinklaraštininkė pastebi, kad lietuvių pusryčių mados keičiasi į gerąją pusę – klasikiniai sumuštiniai su sūriu ar kumpiu nebėra tai, ką įprastai valgome rytais.
„Žmonių pusryčių meniu vis įvairesnis. Anksčiau daugelis rinkosi klasikines saldžias košes, o šiandien jau nebijo išbandyti sūrių variacijų su keptais kiaušiniais, žuvimi, daržovėmis. Tas pats ir su sumuštiniais. Šie nebūtinai turi būti su juoda duona ar servelatu – sumuštinį galima tepti ir ant prancūziško batono ar kruasano“, – sako G.Žutautaitė ir dalijasi pusryčių idėjomis.
Pernakt brinkinta šokoladinė košė
1⁄2 stiklinės visų grūdo dalių avižinių dribsnių,
1⁄2 stiklinės ekologiško sojų gėrimo,
1 šaukštelis ispaninių šalavijų sėklų,
1⁄2 šaukštai tamsios kakavos,
1 šaukštelis agavų sirupo (nebūtinai),
mėgstamų uogų, juodojo šokolado gabalėlių, riešutų sviesto pagardinti.
Visus ingredientus, išskyrus skirtus pagardinti, sudėkite į stiklainį, užsukite ir sukratykite. Viską palikite brinkti šaldytuve pernakt arba bent 6 valandas. Košę valgykite šaltą arba pašildytą. Jei norite, pagardinkite priedais.
Pusryčių skrebutis su pesto padaže keptu kiaušiniu
1 riekė mėgstamos duonos,
2–3 šaukštai grūdėtos varškės,
2 šaukštai pesto padažo,
1 česnako skiltelė,
1 kiaušinis,
žiupsnelis druskos pagal skonį,
žiupsnelis aitriųjų paprikų dribsnių,
kanapių ar sezamų sėklų, bazilikų lapelių pagardinti.
Duoną paskrudinkite keptuvėje ar skrudintuve. Dubenėlyje sumaišykite kelis šaukštus grūdėtos varškės, smulkiai pjaustytą arba tarkuotą česnako skiltelę, šiek tiek druskos. Įkaitinkite keptuvę nesvylančiu paviršiumi ir joje paskirstykite pesto padažą. Ant pesto padažo įmuškite kiaušinį ir kepkite jį tol, kol baltymas iškeps, o trynys liks skystas. Duoną padenkite sūdyta grūdėta varške, ant viršaus guldykite pesto padaže keptą kiaušinį. Skrebutį barstykite aitriosios paprikos dribsniais, mėgstamomis sėklomis, bazilikų lapeliais.
Vyšninių pomidorų ir kiaušinių apkepas
400 g vyšninių pomidorų,
1⁄2 šaukštelio stambios druskos,
3 šaukštai alyvuogių aliejaus,
3 šviežių čiobrelių šakelių,
3–4 kiaušiniai.
Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C. Pomidorus sudėkite į kepimo indą, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, apibarstykite druska ir čiobreliais. Viską gerai išmaišykite ir kepkite 20–30 min., kol pomidorai išleis sultis. Ištraukite kepimo indą iš orkaitės, pomidorus paskirstykite taip, kad juose liktų kelios duobutės kiaušiniams. Atsargiai įmuškite kiaušinius ir kepimo indą grąžinkite į orkaitę. Kepkite apie 10–12 min., kol iškeps kiaušinių baltymai. Iškeptą patiekalą apibarstykite stambia druska, jei trūksta sūrumo, ir aitriųjų paprikų dribsniais. Skanaukite su mėgstama duona.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Nemirštanti klasika: trys patiekalai iš šviežių bulvių pusryčiams, pietums ir vakarienei
Nesvarbu, kaitina karštis ar pila lietus – patiekalai iš bulvių yra neatsiejami nuo lietuvių stalo. Paprastai bulves lietuviai valgo pietums ar vakarienei, tačiau, pavyzdžiui, Ispanijoje šios daržovės mėgstamos net ir pusryči...
-
Šeši patarimai, kaip pasigaminti burnoje tirpstantį mėsainį
Tobulai iškeptam mėsainiui atsispirti gali nedaugelis. Tam, kad mėsainis tiesiog tirptų burnoje, svarbu ne tik kokybiški ingredientai, bet ir keli triukai, kuriais šiam, iš pažiūros paprastam patiekalui, suteiksite naujų spalv...
-
Kai maisto gamyba teikia malonumą tiek sau, tiek kitiems1
Šefas Edvinas Černiauskas jau šešerius metus tiek sau, tiek kitiems gamina augalinį maistą ir moko to visus norinčius, dalijasi savo žiniomis mokymuose ir feisbuko paskyroje „Saldi druska“. Vyro teigimu, įvairiausių rece...
-
Grilis – ne tik mėsai: kaip teisingai skrudinti daržoves, vaisius, tofu ir augalinius paplotėlius?1
Lietuvių skonio receptoriams puikiai pažįstama visa gausybė ant grilio ruoštų mėsos patiekalų, tačiau populiarėjant augalinei mitybai, sparčiu tempu kinta ir tėvynainių požiūris į grilio valgių asortimentą. Nenustebkite iš jų l...
-
Ką skanaus iškepti vaikams?
Tinklaraščio „Svečiuose pas Godą“ autorės Gerdos Morozovienės šeimoje kepimas ant kepsninės – mėgstama veikla, į kurią noriai įsitraukia visi nariai. Tačiau vaikus norisi nustebinti ne tik gardžiais, bet ir sveikatai...
-
Vitaminų šaltinis – agrastai: naudokite juos ne tik uogienėms1
Šviežio derliaus agrastai – jau pasirodė parduotuvių lentynose. Šios gėrybės – nuo seno lietuvių vertinamos, tačiau pastaruoju metu kiek primirštos. O veltui. Šios sodo gėrybės ne tik skanios, bet ir ypatingai v...
-
Joninių vaišės – proga pasireikšti fantazijai1
Joninės neatskiriamos nuo būrio draugų, smagaus laiko gamtoje ir, žinoma, skanaus maisto, dažniausiai ruošiamo virš laužo žarijų ar grilyje. Dalijamės patarimais, kaip ir ką pasigaminti gamtoje, kad maistas būtų gardus, o patenkinti l...
-
Valgykite žalią, kepkite ar troškinkite – tik prisiminkite vieną taisyklę apie jautieną5
Pasaulyje yra ne viena šalis, kuri didžiuojasi savo jautienos ir iš jos pagamintų patiekalų kokybe. Pavyzdžiui, Teksaso valstijoje esantis Herefordo miestas net vadinamas pasaulio jautienos sostine ir juokaujama, kad čia gyvena daugiau jau...
-
Penki itališki receptai, kurie įkvėps dažniau ir įvairiau virtuvėje naudoti citrinas1
Citrinmedžiai klesti šiltame, sausame Viduržemio jūros klimate, todėl citrinos šių regionų kulinarijoje užima ypatingą vietą. Didele meile citrinoms pasižymi italai – jas galima atrasti pačiuose netikėčiausiuose maisto ir gėri...
-
Vasaros karalienė – braškė: nekaloringa ir gaivi2
Žinoma, visų pirma skubėsime braškių atsivalgyti – kai tik į valias bus savų, lietuviškų. Paskui jau suksime galvą, ką skanaus iš jų pagaminti, kokių atsargų paruošti žiemai. Braškių mėnuo ne tik ragina i...