- Virginija Skučaitė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Adventas ir pasninkas baigiasi. Tai buvo laikotarpis, kai atsisakoma tam tikrų valgių, leidžiama skrandžiui pailsėti nuo sunkiai virškinamo maisto, išvalomas organizmas.
Sveikos gyvensenos ir mitybos propaguotoja, Žolinčių akademijos vadovė Danutė Kunčienė siūlo tai, ko galbūt dar neragavote.
Adventas ir pasninkas baigiasi. Tai buvo laikotarpis, kai atsisakoma tam tikrų valgių, leidžiama skrandžiui pailsėti nuo sunkiai virškinamo maisto, išvalomas organizmas.
Sveikos gyvensenos ir mitybos propaguotoja, Žolinčių akademijos vadovė Danutė Kunčienė siūlo tai, ko galbūt dar neragavote. Tai daržovių vyniotinis, skanus ir sveikas patiekalas, kurį galima paruošti ir Kalėdoms, nes derės prie šventinių mėsos patiekalų.
Daržovių vyniotinis
500 g bemielės sluoksniuotos tešlos (jos galima nusipirkti jau paruoštos),
1–2 vidutinio dydžio morkos (tiks ir panašus moliūgo kiekis),
1 poras,
1 stiklinė raugintų kopūstų,
1 stiklinė šviežių smulkintų kopūstų,
1 stiklinė smulkintų brokolinių kopūstų,
1 stiklinė atšildytų šviežių (ar džiovintų) voveraičių ar kitų grybų,
1 sauja džiovintų slyvų (abrikosų ar pan.) be kauliukų,
1 sauja susmulkintų žalių salierų su kotais (gali būti ir džiovinti lapeliai),
1 sauja spanguolių (bruknių),
įvairių prieskoninių žolelių, druskos ir pipirų pagal savo skonį.
Sutarkuotą morką (arba moliūgą) patroškinti nedideliame aliejaus su vandeniu (1:1) mišinyje, paskaninti kalendra. Porą supjaustyti ir patroškinti su salieru, brokolinį kopūstą patroškinti, paskaninus mėgstamais prieskoniais, šviežius kopūstus troškinti su grybais, paskaninus prieskoninėmis žolelėmis. Raugintus kopūstus troškinti su spanguolėmis (arba bruknėmis), paskaninus prieskoniais. Troškinant daržoves, neužmiršti druskos, pipirų.
Sudėliojus daržoves sluoksniais ant bemielės tešlos lakšto, jį suvynioti, o kraštą sušlapinti vandeniu, kad priliptų prie viso vyniotinio. Taip paruoštą vyniotinį kepti apie 30–40 min. 180 C temperatūroje.
Prie šio vyniotinio tiks toks padažas: 2–3 valgomieji šaukštai jogurto be priedų, 2 valgomieji šaukštai paruoštų krienų, arbatinis šaukštelis adžikos. Viską sumaišyti.
Padažui tiks ir atšildytos bruknės, kuriomis galima papuošti patiekalą lėkštėje. Uogos tiks ir prie patiekalo.
Kaunietės Ritos Putvienės patiekalas tiks ir advento, ir Kūčių stalui.
Gaivios salotos
1 morka,
2 valgomieji šaukštai pjaustytų svarainių, mirkusių sirupe,
1 valgomasis šaukštas nuplikytų aguonų,
2–3 valgomieji šaukštai pamirkytų razinų.
Morką palaikyti karštame vandenyje 1–2 min., sutarkuoti, sumaišyti su išgriebtais iš sirupo svarainiais, plikytomis aguonomis, mirkytomis razinomis. Mišinį paskaninti keliais šaukšteliais svarainių sirupo.
Kūčių bandelės
Laikraščio skaitytoja Zita Mikaločienė siūlo Kūčių stalui šias bandeles, kurias galima patiekti ir karštas.
Virtus (dar geriau – daigintus) lęšius, pupeles, žirnius, kviečius sumalti ir, kad tešla suliptų, įpilti aguonų pieno. Paskaninti mėgstamų žolelių mišiniu (ypač tiks Provanso žolelės, smulkintas česnakas ir pan.) Galima įberti ciberžolės miltelių (mišinys įgaus malonios gelsvos spalvos).
Gerai išmaišius, formuoti bandeles, dėti jas ant kopūsto lapo ir kepti 20 min. iki 160 C įkaitusioje orkaitėje. Galima pabarstyti aguonomis, juodgrūdės sėklomis.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Varškės patiekalai: pagaminsite lengvai ir itin maistinga (receptai)5
Žiemą žvalgomės į sotesnius ir šiltesnius maisto patiekalus. Svarbiu jų ingredientu gali tapti ir nebrangiai kainuojanti varškė, panaudojama ne tik desertams, bet ir sūriems, pikantiškiems patiekalams. ...
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu3
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...