- Asta Mažutytė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Mėgstame pajuokauti, kad susėdę prie Kūčių stalo užstalę paliekame tik kitąmet. Teisybės šiame teiginyje esama. Vis dėlto ilgų švenčių kritikams labiausiai kliūva ne kiek švenčiama, bet kaip. Kaip švęsti, kad būtų ir įdomu, ir kultūringa?
"Kauno dienos" skaitytojams serviravimo taisyklių nešykštėjusi restorano "Valick Valley" savininkė Vida Valickienė ("Kauno diena", gruodžio 3 d.) pasidalijo patarimais, kurie pagelbės šventę namuose organizuojantiems šeimininkams.
– Vis populiariau šventę pradėti nuo karšto patiekalo. Ar taip darydami labai nusižengiame etiketui?
– Taip, dažnai pradedame vaišes nuo karštų patiekalų, ir nieko čia keisto. Jei visi sušalę ir nori būtent karšto patiekalo, pirmiausia nuo jo ir pradėkite valgyti. Nors vis dėlto šventes siūlytume pradėti nuo šaltųjų užkandžių – pavyzdžiui, silkutės, o sušalusiesiems galima pasiūlyti imbierinės arbatos su medumi.
– Kokia eilės tvarka turėtų būti patiekiami svaigieji gėrimai?
– Pradedame dažniausiai nuo taurės putojančio vyno, šampano ar aperityvo, po to jau ragaujami vynai, kurie derinami su maistu. Desertui tiks taurelė grapos. Jei gersite vyną, atminkite, kad vyną iš tos pačios taurės galite gerti visą vakarą, bet tik tuo atveju, jei nekeičiate vyno rūšies. Net vieną raudonojo vyno rūšį keisdami kita raudonojo vyno rūšimi, turėtumėte pakeisti taures naujomis. Šampanas geriamas tik vieną kartą iš tos taurės – ji nepildoma. Putojančio vyno pilama tik dar kartą, ir taurė keičiama.
– Vietoj didesnio vieno deserto kiekio (tarkime, torto) norima pasiūlyti pyragėlių asorti. Ar būtina pasirūpinti, kad kiekvienos rūšies skanėstų būtų ne mažiau, nei yra pakviesta svečių, ar galima rinktis įvairovę?
– Jei ruošite desertus, nedarykite jų daugiau nei trijų rūšių, nes jie gali likti neparagauti. Kiekvienam svečiui skaičiuojame pusantro deserto, jei tai ne vaikų gimtadienis, krikštynos ar desertų šventė.
– Kaip tinkamai patiekti populiarius vaisius? Ar galima apelsinus, bananus, obuolius perpjauti į dvi ar daugiau dalių?
– Taip, vaisiai pjaustomi, ypač furšetiniams stalams, daromos vaisių kompozicijos ir jomis dekoruojami stalai. Banketams vaisius stengiamasi kuo mažiau pjaustyti.
– Sutikę Naujuosius bičiuliai lieka nakvoti. Kokie turėtų būti pirmieji Naujųjų metų vėlyvi pusryčiai? Ar dera tiekti tuos pačius valgius, kurių atsargomis pasirūpinta iš anksto?
– Jei planuojate sulaukti daug svečių – iš anksto paruoškite užkandėlių: putėsių, sluoksniuotų sumuštinukų. Jei svečiai Naujametę naktį liko nakvoti – nerekomenduojame pusryčiams tiekti patiekalų, kurie jau buvo ant šventinio stalo. Svečiai jausis tikrai maloniau ne likviduodami šventės likučius, o pajutę jūsų rūpestį ir dėmesį, kai gaus kad ir paprastos kopūstų sriubytės, paruoštos iš vakaro, ar specialiai pusryčiams ruoštų sumuštinių.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...
-
Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)4
Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...