Natūralūs, sveiki ir gardūs mišiniai, kurie padės stiprinti imuninę sistemą

  • Teksto dydis:

Šią žiemą rūpintis organizmo apsauga nuo peršalimo ligas sukeliančių virusų – ypač aktualu.

Ne veltui specialistai ieškantiems būdų stiprinti imuninę sistemą siūlo pasitelkti kuo daugiau natūralių produktų, kurie ir saugo nuo susirgimų, ir leidžia lengviau juos įveikti.

Savo ruožtu lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė tikina – medus, citrina ir imbieras daro tikrus stebuklus. Todėl kulinarijos ekspertė dalijasi idėjomis, kaip šiuos produktus itin lengvai paversti stipria, gardžia ir natūralia organizmo apsauga žiemą.

Veikia kaip antibiotikai

„Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorės Ernestos Dapkienės teigimu, padidėjęs lietuvių rūpestis savo sveikata pastebimas kiekvieną žiemą. Tačiau, anot pašnekovės, šiemet noras stiprinti imuninę sistemą – ypač aktualus, kadangi ligų prevencija tapo kiekvieno pirkėjo prioritetu.

„Dar iki kalendorinės žiemos pradžios fiksavome išaugusią produktų, kurie natūraliai apsaugo organizmą nuo peršalimo ligų, paklausą. Pirkėjai parduotuvėse ypač dažnai dairosi imbiero, citrusinių vaisių – citrinų, apelsinų, mandarinų, greipfrutų. Šių produktų dabar galime pasiūlyti itin kokybiškų, skanių bei aromatingų, nes žiema – pats citrusų sezonas. Vis daugiau parduodame ir medaus“, – sako E. Dapkienė.

Medaus rekomenduojama kasdien suvalgyti po 1–2 šaukštelius, nes jis gausus ne tik įvairių naudingų mikroelementų, bet veikia ir kaip antibiotikas. Tuo metu vitamino C turtingos citrinos vadinamos pagrindiniu imuninės sistemos skydu. Kalbant apie organizmo apsaugą, verta nepamiršti ir naudingųjų imbiero savybių. Šioje šaknyje esantis gingerolio junginys sumažina infekcijų riziką, užtikrina tinkamą virškinamojo trakto veiklą, mažina silpnumą, tonizuoja bei stiprina imuninę sistemą.

B. Baratinskaitė siūlo iš visų šių produktų pasigaminti natūralius mišinius, kurie taps puikia alternatyva žiemą nuolat besipildančiai namų vaistinėlei.

Klasikinis ir nepakeičiamas mišinys

Reikės:

4 šaukštų medaus,

1 didesnio imbiero šaknies,

1 didesnės citrinos.

Imbierą nuplaukite ir sutarkuokite smulkia tarka. Citriną taip pat nuplaukite, išimkite sėklas, sutarkuokite su žievele. Sumaišykite tarkuotą imbierą, citriną ir medų. Paruoštą mišinį laikykite šaldytuve ir kasdien suvalgykite po 1–2 šaukštus.

„Šis mišinys – ypač lengvai paruošiamas, gardus ir sveikas. Reguliariai jo paskanaudami, nuolatos stiprinsite organizmą, o išlaikytas vitaminų, cukraus bei natūralių medžiagų balansas taps puikia apsauga nuo peršalimo ligų. Todėl visiems patarčiau turėti tokį mišinį namuose – tai nepakeičiamas ir natūralus kasdienės sveikatos šaltinis kiekvienam“, – sako B. Baratinskaitė.

Vitaminų ir energijos užtaisas

Reikės:

saujos spanguolių,

1 česnako,

3 šaukštų medaus.

Spanguoles nuplaukite, sutrinkite. Česnaką nulupkite ir taip pat sutrinkite. Lygiomis dalimis sumaišykite trintas spanguoles, česnaką ir medų. Gautą košelę laikykite šaldytuve. Valgykite 3–4 kartus per dieną po šaukštą.

„Šiame mišinyje citriną ir imbierą keičia kiti itin naudingi produktai – česnakas bei spanguolės. Pirmasis ypač stiprina organizmo apsaugą ir efektingai naikina bakterijas. Savo ruožtu spanguolės vadinamos tikromis superuogomis. Jos įveikia bakterijas, virusus, ilgai negenda bei išlaiko savyje naudingas medžiagas netgi apdorotos. Todėl kiekvienas, vartodamas šį mišinį, bus ir sveikas, ir energingas“, – tikina kulinarijos ekspertė.

Gurmaniškas ir antistresinis mišinys

Reikės:

400 g graikinių riešutų,

3 šaukštų medaus.

Riešutus sutrinkite ir lygiomis dalimis sumaišykite su medumi. Vartokite po 2 valgomuosius šaukštus mišinio per dieną.

„Graikiniai riešutai – ypač naudingi bei vertingi sveikatai. Jie išskirtiniai ne tik dėl subtilaus skonio, bet ir mažina vėžio, širdies bei kraujagyslių ligų tikimybę. Reguliariai valgant šiuos riešutus organizmas apsaugomas ir nuo neigiamo streso poveikio, kuris yra vienas pagrindinių imuninės sistemos ardytojų. Todėl toks mišinys yra ir sveikas, ir gurmaniškas, nes jame susipina du vienas kitą papildančių ingredientų poskoniai“, – pastebi B. Baratinskaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

A

A portretas
Jei reguliariai skanausite riešutus, spanguoles, gersite citrinų, čiobrelių ar ramunėlių arbatas su medumi, nereiks vargti ir daryti mišinukus.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių