- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
30 tonų juodos fasuotos duonos arba tiek, kiek sveria 15 suaugusių žirafų. Tokį kiekį šių gaminių nuo metų pradžios kasdien parduoda lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“. Jo atstovai ypač džiaugiasi, kad pirkėjai vis dažniau renkasi ekologišką šviesią duoną, kurios įsigijo net 10 kartų daugiau nei pernai. Visgi „Maximos“ ekspertai pastebi – tradicinių produktų pardavimai linkę mažėti, kadangi lietuviai pastaruosius pamėgo kepti patys namuose. Todėl, atsižvelgdami į tokias tendencijas, jie dalijasi kulinarinėmis idėjomis, kurios įkvėps savo virtuvėje pasigaminti gardžią ir kvapnią naminę duoną.
Naudą lemia keletas gudrybių
Nors lietuviai juodos duonos suvalgo išties daug, pirmąjį šių metų pusmetį, lyginant su tokiu pačiu laikotarpiu pernai, jos pardavimai sumažėjo beveik dešimtadaliu. Tačiau, „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorės Ernestos Dapkienės teigimu, toks kritimas dar nerodo, kad šių gaminių populiarumas blėsta.
„Netgi priešingai – duoną, o ypač juodą, lietuviai itin vertina ir ji vis dar užima ypatingai svarbią vietą ant mūsų stalo. Tai, kad pirkėjai šių gaminių nuperka mažiau, yra karantino pasekmė. Mūsų atlikta pirkėjų vartojimo tendencijų analizė rodo – dar pavasarį pakitę klientų įpročiai, retesnis lankymasis parduotuvėse lėmė, kad lietuviai duoną ėmė dažniau kepti patys. Per karantiną pastebėjome išaugusį kepiniams gaminti skirtų produktų poreikį, o ši tendencija reiškia, jog grįžtame prie tautiškų tradicijų. Be to, vėl puoselėdami naminės duonos kultūrą, nepamirštame ir rūpintis savimi. Todėl renkamės ekologiškus, sveikus produktus. Tokios juodos duonos šiemet pardavėme 5, šviesios – 10 kartų daugiau“, – akcentuoja E. Dapkienė.
Visgi šiuos gaminius kepant patiems, verta atsižvelgti į keletą taisyklių. Apie tai kalbanti „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė priduria: naminės duonos nauda išryškėja tuomet, kai jos gamybai naudojama mažiau riebalų, pridėtinio cukraus ir druskos bei daugiau skaidulinių medžiagų.
„Pagrindinė tokių kepinių sudėtinė dalis yra miltai. Pastaruosius naudingiausia rinktis viso grūdo, nes taip išsaugoma daugiau mineralinių medžiagų, B grupės vitaminų, skaidulų. Kartu ši duona yra sotesnė, pagerinanti žarnyno veiklą, sveikesnė, nes cukraus kiekis joje neviršija normų. Ne veltui pastarojo reiktų vengti ir dėti kuo mažiau. Netgi nekaltai atrodantys džiovinti vaisiai yra perteklinis cukrus, galintis užauginti nepageidaujamą svorį. Todėl mitybos ekspertai ragina nereikalingus angliavandenius keisti sėklomis, skaidulomis, daržovėmis“, – pataria B. Baratinskaitė.
Atskleidusi duonos gamybos gudrybes, „Maximos“ maisto ekspertė siūlo jomis pasinaudoti bei kepinius pasigaminti savo namuose patiems. Anot B. Baratinskaitės, tai padaryti lengviau vadovaujantis tiek tradicinėmis, tiek ir neįprastomis kulinarinėmis idėjomis.
Sava ir pamėgta: naminė lietuviška duona
Reikės:
300 g viso grūdo ruginių miltų,
poros stiklinių šilto vandens,
75 g aukščiausios rūšies kvietinių miltų,
pusės arbatinio šaukštelio kmynų,
1 arbatinio šaukštelio druskos,
tiek pat medaus.
Pirmiausia, paruoškite raugą. 75 g viso grūdo ruginių miltų sumaišykite su 125 ml kambario temperatūros vandens. Maišykite tol, kol masė taps tiršta. Ją uždenkite audiniu, padėkite apie 25 laipsnių temperatūroje, palikite rūgti 3 paras. Tuomet į maišymo indą supilkite 125 ml išrūgusio raugo, 150 g viso grūdo ruginių miltų, 100 ml vandens. Maišykite, kol masė taps ne per kieta, šiek tiek lipni, ją uždenkite audeklu ir padėkite šiltai rūgti 12 valandų. Ruoškite tešlą. Dubenyje į išrūgusį mišinį suberkite likusius miltus, druską, kmynus, įdėkite medaus. Tešlą minkykite rankomis, suformuokite norimo dydžio kepaliuką, įdėkite jį į kepimo skardą ir kildykite 3 valandas 25 laipsnių temperatūroje. Kai duona pakils, pašaukite į 250 laipsnių orkaitę, kepkite 15 minučių, kol užkeps pluta, tada temperatūrą sumažinkite iki 200 laipsnių ir kepkite dar apie pusvalandį. Duonai atšokus nuo kepimo indo kraštų, ištraukite.
„Išėmus kepinį iš orkaitės, reikėtų jį apipurkšti vandeniu ir leisti suminkštėti plutai. Tuomet geriausia duoną uždengti bei palikti ataušti. Taip ji bus tinkamai paruošta ragauti. Šis duonos receptas yra senas bei turintis gilias tradicijas. Panašiai ją kepdavo ir anksčiau. Todėl norintiems pasimėgauti tikruoju senovinės duonos skoniu, tikrai verta išbandyti tokią kulinarinę idėją savo namuose“, – sako B. Baratinskaitė.
Greitai ir gardžiai: balta duona su svogūnais bei džiovintais pomidorais
Reikės:
2 stiklinių aukščiausios rūšies kvietinių miltų,
1 nedidelio svogūno,
5 saulėje džiovintų pomidorų,
stiklinės šilto vandens,
saujos saulėgrąžų,
7 gramų sausų mielių,
1 arbatinio šaukštelio druskos,
2 šaukštelių stevijos saldiklio,
šiek tiek aliejaus.
Pirmiausia, supjaustykite svogūną, pakepkite jį keptuvėje. Tuomet į dubenį suberkite miltus, sausas mieles, druską bei steviją, viską išmaišykite. Tada supilkite šiltą vandenį, maišykite tešlą tol, kol ji bus vientisa. Suberkite saulėgrąžas, kubeliais pasmulkintus saulėje džiovintus pomidorus ir pakepintus svogūnus. Dubenį su tešla užklokite audiniu, palikite šiltesnėje namų vietoje 1–2 valandoms pakilti. Tešlą sudėkite į kepimo indą, kepkite orkaitėje 220 laipsnių temperatūroje apie pusvalandį. Tada kaitrą sumažinkite iki 180 laipsnių, kepkite dar 15 minučių. Palikite atvėsti, ištraukite ir ragaukite.
„Ši duona pagaminama labai greitai, paprastai, o rezultatas išties stebina. Ji pavyksta puri, aromatinga – tiesiog tobulo skonio. Duonos gamybai nenaudojamas cukrus, o svogūnai, saulėgrąžos bei saulėje džiovinti pomidorai užtikrina, kad kepiniu galės mėgautis ir besirūpinantys sveika mityba“, – pabrėžia „Maximos“ maisto ekspertė.

SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Cukinijos – rugpjūčio derliaus pirmūnės: kodėl jas verta įtraukti į valgiaraštį?
Tarp visų rugpjūčio sodo gėrybių kone daugiausiai aplodismentų susižerti galėtų cukinija. Nors daugelis augintojų kartais nebežino, kokiame kulinariniame amplua cukinijas išmėginti šį sezoną, gastronomai ir mitybos ekspertai primena...
-
Įminta didžioji mįslė: kaip pjaustyti svogūnus, kad neašarotų akys3
Be svogūnų neįsivaizduojami daugelis patiekalų: jie dedami į sriubas, troškinius, karius, svogūnais gardinamos salotos, užtepėles, mėsainiai, įvairiausi žuvies ar mėsos patiekalai. Ir nors juos pjaustant neretam ištrykšta a&sca...
-
Šefas K. Krivickas: barbekiu – ne gaminimo, o gyvenimo būdas11
Vasara – metas, kai visi – mokantys, ir nemokantys, mėgėjai ir profesionalai – kepa ant kepsninių, grilių ir kitokios įrangos. Tad apie maisto gamybą virš gyvos ugnies kalbiname šios srities profesionalą, maisto tinklara&...
-
Bandelės gali būti sveikatai palankios!
Šviežiai iškeptų bandelių kvapas suviliotų bemaž kiekvieną. O kur dar purus ir minkštas vidus, traški plutelė... Tačiau kaip dažnai taip ir pasitenkiname tik kvapu? O jei dar ir kūno formų dailesnių norime. Faktas, bande...
-
Užsišaldę uogų ne tik pasiruošite šaltajam sezonui, bet ir sutaupysite
Vidurvasaris – pats uogų derliaus pikas, tad jų ne tik miške, bet ir soduose dabar daugiausia. Norintiems sutaupyti sezoniškumą pravartu išnaudoti uogų konservavimui, mat vietoje užauginto derliaus kainos visada bus mažesnės u...
-
Sveikesni ir greičiau paruošiami balandėliai su grikiais – tokių dar nesate ragavę!3
Balandėliai – tradicinis, lietuvių itin mėgstamas patiekalas. Kiauliena, ryžiai, bulvės, sotus padažas. O kur dar daug darbo reikalaujantis patiekalas... O ar kada bandėte sveikesnių bei greičiau pagaminamų balandėlių receptą? Maisto technol...
-
Konservavimo sezono pradžia: naudingi patarimai ir trys netradiciniai receptai
Vasarą ne tik mėgaujamės šviežiomis sodo ir daržo gėrybėmis, bet ir jas pradedame ruošti žiemai. Ir nors iš pažiūros konservavimas gali pasirodyti ilgas ir sudėtingas procesas – daržovių ir vaisių užsikonservuoti galim...
-
Nori – gali atrasti: tofinienė2
Augaliniai produktai – neatsiejama visavertės mitybos dalis. O ar pasiryžtumėte bent kartą per savaitę išmėginti naujus augalinius patiekalus? Kartu su organizacija „Gyvi gali“ ir projektu „Nori gali“ padėsime ...
-
Lašišos pjausniai: gaminkite kapotinį, derinkite su šviežiais vaisiais ir keptomis daržovėmis1
Visi žinome – žuvies patiekalus valgyti būtina. Juolab kad juose gausu vitaminų, mineralų bei maistinių medžiagų, kurios itin svarbios sveikam organizmo vystymuisi. Vieni iš tokių patiekalų – greitai ir lengvai paruošiami la...
-
Kultūrizmo čempionė pasidalijo purių ir sočių veganiškų varškėčių receptu4
Sveikos mitybos entuziastai visame pasaulyje vis dažniau pasuka augalinės mitybos keliu, ji sparčiai populiarėja ir Lietuvoje. „Vasarą veganiškai maitintis yra kur kas lengviau ir smagiau, nes įvairiausių šviežių produktų apstu &n...