Koks majonezas geriausias?

Lietuvaičiams virtus kiaušinius vis dar sunku įsivaizduoti be majonezo. Nors šiuolaikiniai mitybos specialistai nevengia kritikuoti riebaus gaminio, tačiau Velykų stalo rikiuotės be šio pagardo vis dar sunkiai apsieina.

Kaip išsirinkti majonezą, kokių priedų vengti ir kaip atskirti sveikiausią variantą, pataria Kauno kolegijos Maisto technologijos katedros lektorė Lina Vaičiulytė.

– Kokia yra klasikinė majonezo sudėtis?

– Bazinė produkto versija paprasta: iš augalinio aliejaus pagaminama emulsija, į kurią įdedama kiaušinių arba jų produktų, garstyčių. Skoniui sustiprinti naudojamas cukrus, druska. Kai kuriuose receptuose naudojami kiaušinių milteliai, garstyčių milteliai arba pasta. Klasikinis majonezas būna gana skystos konsistencijos, bet riebus – sudėtyje gali būti net iki 80–85 proc. augalinio aliejaus.

– Ką į jį deda šiuolaikinės maisto pramonės gamintojai?

– Dabartinio majonezo gamyboje atsiranda naujų sudėtinių dalių, kurios pakeičia produkto konsistenciją, skonį, kvapą. Pramoninėje gamyboje naudojami maisto priedai, kuriuos galime rasti gaminių etiketėse. Visa tai yra reglamentuota, taigi išvardyti priedai nedraudžiami, į produktus dedamos nustatytos jų normos. Etiketę skaitydami nuo pabaigos, matysime medžiagos, kurių kiekis yra mažiausias. Čia rasime sacharino, sorbo rūgšties, gali būti benzoatų ir pan. Rasime visko, ką galima naudoti pagal leistinų maisto priedų sąrašą. Taip pat majonezui naudojamos struktūrą stabilizuojančios medžiagos, tirštikliai.

– O kam reikalingi tie tirštikliai?

– Tirštikliai reikalingi tam, kad gaminys būtų tinkamos konsistencijos. Gali būti naudojamas pupenių tirštikliu, gaminamas iš augalų. Arba dedama ksantano gumos, išgaunamos fermentuojant gliukozę. Visa tai yra natūralios kilmės polisacharidinės dervos. Šios medžiagos leidžia ne tokį riebų majonezą padaryti tirštesnį. Reikia suprasti tokį principą: kiek bendroje masėje yra riebalų, tiek ir bus tirštas gaminys, visą kitą darbą atlieka priedai. Jeigu nedidelę dalį majonezo sudaro riebalai, tai visa kita dalis pakeičiama vandeniu. Natūraliai toks produktas bus per skystas. Štai kodėl dedama tirštinančių priedų. Dabar naudojama nemažai technologijų produktams tirštinti. Štai todėl net ir 15 proc. riebumo majonezas būna tokios konsistencijos, kokią natūraliai galima išgauti tik dedant riebalų.

– Tai liesesnis majonezas nėra sveikesnis?

– Supraskime, kad visi liesi produktai gaminami panašiai. Jeigu perkame tokią pačią masę kaip ir riebaus varianto, tai klausimas, ką gamintojai deda, kad produkto konsistencija liktų tinkama. Kita vertus, tirštinantys priedai nėra chemiškai susintetinti, jų kilmė – augalinė. Pupenių tirštiklis ar ksantano guma nėra toks baubas, kaip kartais įsivaizduojama. Pavyzdžiui, mūsų kraštui būdingas tirštiklis – iš obuolių gaminamas pektinas. Ar jis irgi baubas? Ne. Jeigu visa tai atliekama pagal teisės aktus, iš esmės pažeidimų nėra, žalos nebus padaryta.

– Tai patarkite eiliniam pirkėjui, kuris dairosi parduotuvėje po lentynas ir pasiklysta produktų gausybėje. Kaip išsirinkti majonezą?

– Žinoma, kad pirmiausia reikia vertinti sudėtį. Atsakykite patys sau į klausimą, kurių priedų labiausiai nepageidaujate, tada skaitykite etiketes ir svarstykite, ar verta dėti į pirkinių krepšelį. Aš asmeniškai ieškau produktų be sacharino. Tyrimais pripažinta, kad ši medžiaga kaupiasi organizme. Aišku, gamintojai įdeda nustatytą kiekį, tai atitinka priimtas normas. Čia gal labiau psichologinis veiksnys. Dar man asmeniškai nepageidautini priedai – organinės rūgštys, benzoatai, cikliniai junginiai. Vis dėlto tvirtų mokslininkų įrodymų apie jų poveikį dar trūksta.

– Ką dar svarbu žinoti renkantis majonezą? Kaip įvertinti jame esančius riebalus?

 


Šiame straipsnyje: majonezasmaistasvalgiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

joks

joks portretas
majonezas - tai labai nesveikas maistas.

vartotojui

vartotojui portretas
Pasigaminti namie,tada bus ekologiskas? O kad ekologiskam produktui reikalingi ekologiski produktai,nepagalvojote? Kad namie gaminsite,dar nereiskia,kad ekologiska.

lialka

lialka portretas
"vartotojas "100% teisus....
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių