- lsveikata.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Kad ir kaip ruoštume maisto atsargas: šaldytume ar džiovintume, marinuotume, virtume ar sūdytume, vitaminų ir mineralų kiekis vis tiek sumažėja - tik skirtingai. Tad gamindamos atsargas žiemai šeimininkės turėtų pagalvoti ir apie žmones, kurie jomis mėgausis.
Šaldymas mažiausiai veikia produkto maistinę vertę ir menkiausiai jai kenkia. Žinoma, kuo trumpesnis bus jo kelias nuo sodo ir daržo iki šaldiklio, tuo daugiau vitaminų išliks. Deja, daugiau vitaminų prarandama vaisius ir daržoves atšildant.
Džiovinimas taip pat suteikia galimybę mėgautis įvairesnio skonio gėrybėmis, tai geras būdas išsaugoti jose vertingas mineralines medžiagas.
Konservavimas su cukrumi (neverdant) pailgina gaminių galiojimo laiką, tačiau nereikėtų cukraus „padauginti“, nes vertingiausi yra be cukraus ruošiami tiek trinti vaisiai ir uogos, tiek spaustos sultys. Tik šias gėrybes reikėtų laikyti šaldytuve, kad kuo ilgiau nesugestų.
Virimas ilgina uogų, vaisių, daržovių galiojimo laiką, bet apdorojant šiluma vitaminų katastrofiškai sumažėja, labiausiai suyra C ir B grupės vitaminai. Verdant uogienes ar kompotus cukraus kiekis lemia atsargų žiemai maistinę vertę.
Marinuojant daržoves labai svarbi yra marinato sudėtis. Marinatui verčiau rinktis prieskonines daržoves, citrinos rūgštį, šiek tiek druskos - taip sveikiau.
Jei namiškiai skundžiasi inkstų, kepenų, virškinimo sistemos negalavimais, gamindamos marinatą juo labiau nepiktnaudžiaukite actu, nedėkite aspirino.
Sūdytuose gaminiuose vitaminų ir mineralų išlieka mažiau, nes mirkant drauge su druska netenkama ir šių “vertybių”. O druską būtina gerai nuplauti ir numirkyti.
Jei valgytojus kamuoja aukštesnis kraujospūdis, tokio konservavimo metodo geriau vengti.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Pikantiškos salotos – sveikiau
Nusprendus sveikiau gyventi, nebūtina mitybą iškart keisti iš pagrindų – mažesni žingsneliai gali būti netgi sėkmingesni, nes prie ne tokių drastiškų pokyčių lengviau prisitaikyti. Pavyzdžiui, daugelyje namų tikru skan...
-
Receptas: šio patiekalo pagaminimui prireiks vos kelių minučių1
Geras maistas turi būti gaminamas greitai. Tuo įsitikinęs restorano „Ridikai“ savininkas Marius Šulcas, kuris papasakojo, kaip vištieną braziliškai galima pasigaminti vos per kelias minutes. ...
-
Varškės patiekalai: pagaminsite lengvai ir itin maistinga (receptai)5
Žiemą žvalgomės į sotesnius ir šiltesnius maisto patiekalus. Svarbiu jų ingredientu gali tapti ir nebrangiai kainuojanti varškė, panaudojama ne tik desertams, bet ir sūriems, pikantiškiems patiekalams. ...
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu3
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...