K. Barkauskaitė: paranojiškas kalorijų skaičiavimas gali būti žalingas

Sveikas maistas neprivalo būti be cukraus ar glitimo, įsitikinusi tinklaraščio "Sveiki atradimai" autorė Karolina Barkauskaitė. Anksčiau besilaikiusi griežto mitybos plano, dabar ji įsitikino, kad svarbiausia – pusiausvyra. "Ar suvalgę torto gabalėlį iškart susirgsime? Atvirkščiai – paranojiškas kalorijų skaičiavimas gali būti žalingas", – mano mergina.

Pusiausvyros paieškos

Nesudėtingais gardžių patiekalų receptais socialiniame tinkle "Instagram" besidalijanti K.Barkauskaitė mėgsta improvizuoti. Būtent taip ir gimė idėja rašyti tinklaraštį.

"Pamėgusi gaminti maistą supratau, kad nebūtina aklai laikytis receptų. Jei reikalingi trys šaukštai miltų, galima įdėti po šaukštą sėlenų, kviečių gemalų. Štai jums ir puikūs blynai! Cukrų galima pakeisti bananu, o kiaušinį – ispaninių šalavijų sėklomis, – vardija alternatyvas pašnekovė. – Anksčiau gana griežtai laikiausi sveikos mitybos principų, kaip juos tuo metu supratau. Tad ieškodavau, kuo pakeisti cukrų, miltus. Kepinius visada saldindavau bananais, tačiau dabar nesistengiu gamindama žūtbūt atsisakyti cukraus. Manau, kad buvau per daug nukrypusi į kraštutinumus. Tad didžiausiu savo sveiku atradimu įvardyčiau suvokimą, kad visur reikalinga pusiausvyra. Laikantis sveikos mitybos principų, nebūtina valgyti kiaušinius be majonezo ar ant duonos netepti sviesto. Galima ir pyrago gabalėliu pasilepinti. Kitą dieną drabužių siūlės tikrai nepradės braškėti, kaip kartais baiminamės."

K.Barkauskaitė stengiasi neskirstyti maisto į sveiką ir nesveiką. Juk ką šie apibūdinimai iš tikrųjų reiškia? "Tiesiog yra maistas, kurio galime sau leisti suvalgyti daugiau, nes jis naudingas organizmui. O kitų patiekalų ar produktų derėtų vartoti mažiau, nes jie daug naudos neduos. Tačiau saikas reikalingas visur. Kartais žmonėms atrodo, kad sveikus produktus galima valgyti nežmoniškais kiekiais. Taip nėra. Pavyzdžiui, avokadas yra labai maistingas, jo suvalgius per daug, nebus gerai. Šiuos vaisius sunku virškinti, jei jų valgoma nesaikingai. Be to, kitą maistą keičiant vien avokadais, organizmas negaus visų reikalingų medžiagų, – mąsto mergina. – Suprantu žmones, kurie stengiasi atsisakyti, jų manymu, nesveikų produktų. Pati ilgą laiką vaikiausi mitybos madų. Tačiau galiausiai viskas baigiasi tuo, kad pradedi pats sau nusistatyti diagnozes ir įsikalbi, kad negali valgyti vienokio ar kitokio maisto."

Saldžios vizijos

Karolina atkreipia dėmesį, kad dabar populiaru atsisakyti glitimo, pieno produktų, kiaušinių. Net ir nebūdami alergiški šiems ingredientams žmonės juos ima kaltinti dėl visų savo negalavimų.

"Jei blogai jautiesi ar tave išbėrė, pradedi galvoti, kad dėl to turbūt kaltas glitimas, ir imi jo vengti. Nors gali būti, kad tiesiog vakare nesaikingai kažko privalgei, dėl to ir atsirado nemalonūs pojūčiai ar bėrimai. Tai nereiškia, kad esi alergiškas, tiesiog būtinas saikas", – pastebi K.Barkauskaitė.

Kol pati tai suprato, prireikė laiko. Anksčiau Karolina savo tinklaraščio sekėjams siūlydavo receptus be vadinamųjų blogųjų ingredientų, pavyzdžiui, cukraus. Tinklaraštyje buvo gausu patiekalų receptų, kuriuose kruopščiai suskaičiuotos visos kalorijos. O dabar čia galima rasti nemažai tortų receptų. Tai naujausia merginos aistra.

"Kartais jaučiu lengvą kaltę, kad tinklaraščio pavadinimas gali klaidinti žmones, kurie ieško figūrai nekenkiančių receptų. Kita vertus, visur reikalinga pusiausvyra ir jausti normas. Juk jei pagaminsi tortą, nereiškia, kad jį visą vienu prisėdimu ir suvalgysi. Neretai matau, kad žmonės labai paranojiškai žiūri į cukrų ir miltus. Tačiau pagalvokime geriau – kartais receptui tereikia 100 g miltų. Be to, viso kepinio iškart nesuvalgysi, juo dalysiesi su šeima, draugais. Tad kiek miltų iš tikrųjų atsidurs tavo porcijoje? Nepamirškime ir to, kad miltuose taip pat yra maistinių medžiagų, kurias organizmas įsisavina", – sako K.Barkauskaitė.

Man virtuvė yra kūrybos erdvė – čia jaučiuosi tarsi menininkė. Visiems patariu nebijoti eksperimentuoti gaminant, pridėti savų ingredientų.

Mergina retai prie to paties recepto sugrįžta kelis kartus. Pagaminusi patiekalą, receptu pasidalija tinklaraštyje ir vėl susidomi naujomis idėjomis.

"Turiu daugybę minčių ir vizijų, nekantrauju jas visas kuo greičiau įgyvendinti, – pripažįsta ji. – Savo firminiu patiekalu pavadinčiau sūrpyragį. Kai atradau šį receptą, pyragą tą savaitę kepiau net tris kartus. Tai paprastas kreminės konsistencijos ir sausainių pagrindo pyragas, kurio masę sudaro trinta varškė, kiaušiniai ir grietinėlė. Man patinka tai, kad jis labai tinkamas improvizacijoms. Galima sūrpyragį pagardinti konservuotais persikais ar bet kuriais kitais mėgstamais ingredientais. Pavyzdžiui, aš jį kepiau su šaldytomis uogomis, šokoladu viduje ir sūria karamele ant viršaus. Pyragą išbandė ir mano sekėjai, kurie dalijosi nuotraukomis, rašė man žinutes."

Virtuvė – kūrybos erdvė

Peržiūrėjusi tinklaraštyje savo senus įrašus, K.Barkauskaitė konstatuoja: anksčiau tortų receptų jame tikrai nebuvo. Tačiau mergina mėgo gaminti vienos porcijos torčiukus iš blynų be miltų. Kartais pusryčiams tokiu gardėsiu tinklaraštininkė pasilepina ir dabar. Vis dėlto šiandien didžiausia jos aistra – biskvitiniai tortai. Mergina daug improvizuoja.

"Man virtuvė yra kūrybos erdvė – čia jaučiuosi tarsi menininkė. Visiems patariu nebijoti eksperimentuoti gaminant, pridėti savų ingredientų. Kartais ruoši tradicinį patiekalą, atrodo – ką jau čia bepridėsi? Tačiau išlaisvinus fantaziją, galima sukurti nuostabų ir netikėtą skonių derinį", – sako Karolina.

Improvizuodama ji ir pamėgo gaminti tortus. Iš pradžių bandė iškepti klasikinį "Medutį". Kiekvieną šio torto lakštą reikia kočioti ir kepti atskirai, o tai užtrunka nemažai laiko. Tad kitą kartą tinklaraštininkė nusprendė išbandyti lengvesnį jo variantą.

"Kad ir kaip paradoksaliai skambėtų, dievindama gaminti maistą nemėgstu virtuvėje kuistis pernelyg ilgai. Tad pabandžiau "Medutį" iškepti kaip biskvitą, supjaustyti ir tiesiog pertepti kremu. Kremui rinkausi ne riebią grietinę, bet graikišką jogurtą ir grietinėlę. Tad tortas pavyko ne toks riebus, gaivesnis, – atskleidžia K.Barkauskaitė. – Taip ir įnikau į tortų gamybą. Mėgstu biskvito lakštus pertepti įvairiais ingredientais, tad smalsu, kaip perpjovus viskas atrodys. Tortus kepu kartą per savaitę, tad juokauju, kad gyvenu nuo torto iki torto."

Tortai – nebūtinai  biskvitiniai. Neturint daug laiko, galima rinktis ir sausainių pagrindą arba pagrindo išvis atsisakyti. Kartais Karolinai norisi iškepti spalvingą tortą, kuris trauktų akį, kartais reikia sunaudoti šaldytuve užsistovėjusius produktus, o kartais norisi tokio, kurį be sąžinės graužimo galėtų valgyti figūros linkius itin prižiūrinčios moterys.

Lėto gyvenimo filosofija

K.Barkauskaitė įsitikinusi, kad gaminant tereikia išlaisvinti fantaziją ir tada netikėtą skonį įgaus net iki skausmo pažįstami patiekalai ar produktai.

Nemažai sekėjų dėmesio sulaukė jos gaminti sumuštinukai su silke. Juodos duonos riekelę Karolina paskanino virtais burokėliais, sumaišytais su majonezu, marinuotais agurkėliais ir silkės gabaliuku. Taip iš dažnai naudojamų produktų išėjo nuostabūs, gurmaniški sumuštinukai. Dar sodresniam skoniui išgauti galima duoną paskrudinti orkaitėje.

Stovyklaudama su draugais gamtoje K.Barkauskaitė atrado puikaus deserto receptą. Kelias dienas visą maistą kepdami ant laužo, bičiuliai nusprendė pakepti ant grilio ir ananaso griežinėlį. Pasak K.Barkauskaitės, tokio saldėsio skonis – fantastiškas. "Pasigaminome puikų desertą, nors tai tik vaisius, be jokių priedų. Jei norisi, ant viršaus galima uždėti ir vanilinių ledų kaušelį. Toks gardumynas – visiška bomba, devintas dangus burnoje", – juokėsi ji.

Pastaruoju metu gerokai padaugėjo maisto tinklaraščių, išaugo domėjimasis jais. K.Barkauskaitės manymu, taip yra ne tik dėl karantino režimo sukeltos būtinybės daugiau gaminti namuose.

"Masinės gamybos produktai ir didelis vartotojiškumas žmones ėmė varginti, – randa paaiškinimą Karolina. – Kyla noras lėtinti tempus, vartoti tik kokybiškus maisto produktus, norisi žinoti, iš ko jie pagaminti. Juk masinės rinkos gamintojai, siekdami užtikrinti vartotojui patrauklią kainą, į produktą prideda tokių medžiagų, kurių mes tikrai nenorėtume valgyti. Vis daugiau žmonių stengiasi užsiauginti kažką savo. Jei gyvena privačiame name – augina vištas, turi daržą. Butuose žmonės bent jau ant palangės augina prieskoninių žolelių. Natūralu, kad, suvokus kokybiško maisto svarbą, stengiamės daugiau gaminti namie iš puikiai žinomų ingredientų."

Baltyminiai "Bounty" batonėliai

80 g kokosų drožlių,

15 g kokosų aliejaus,

100 g varškės,

100 g kokosų pieno,

agavų sirupo (galima keisti medumi, klevų sirupu),

3 juostelės juodojo šokolado.

Varškę pertrinkite ir sumaišykite su kokosų drožlėmis, lydytu kokosų aliejumi, kokosų pienu ir pasirinktu saldikliu. Drėgnomis rankomis formuokite batonėlius (jei tingisi terliotis, galima formuoti rutuliukus). Batonėlius trumpam dėkite į šaldiklį. Ant garų išlydykite šokoladą. Kad šokoladas būtų skystesnis, galima įpilti kokosų aliejaus. Batonėlius apliekite šokoladu. Laikykite šaldytuve ar šaldiklyje, jei norisi ledus primenančių kąsnelių.

Raudonųjų pupelių šokoladainis

1 indelis konservuotų raudonųjų pupelių,

3 kiaušiniai,

3 gerai prinokę bananai,

5 šaukštai 99 proc. kakavos miltelių,

100 g juodojo šokolado.

Pupeles nuplaukite šaltu vandeniu. 50 g šokolado susmulkinkite, 50 g pasilikite išlydyti – pyragui papuošti. Kiaušinius, bananus, kakavą ir pupeles sudėkite į maisto smulkintuvą ir sutrinkite iki vienalytės masės. Į masę sudėkite kubeliais susmulkintą šokoladą.  Pyrago masę pilkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo formą ir kepkite apie 30 min. iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje. Papuoškite lydytu šokoladu.

Sūrpyragis

Pagrindui:

1 pakelis paprastų kvadratinių sausainių,

70 g sviesto.

Sūrio masei:

3 didesni kiaušiniai,

1 šaukštelis vanilinio cukraus,

300 g varškės,

80 g 35 proc. riebumo grietinėlės,

agavų̨ sirupo arba skysto medaus.

Sausainius susmulkinite, sumaišykite su išlydytu sviestu ir iš šios masės kepimo formoje formuokite pagrindą̨. Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje 10 min. Atvėsinkite. Varškę, kiaušinius, grietinėlę ir agavų sirupą maisto smulkintuvu sumaišykite iki vientisos masės. Ją pilkite ant pagrindo ir kepkite 180 °C temperatūroje apie 40 min. Valgykite gerai atvėsusį, geriausiai – kitą dieną̨.

Pyrago improvizacijų idėjos

Su pienišku šokoladu ir sūria karamele. Ant iškepusio pagrindo berkite susmulkinto šokolado, pilkite varškės masę ir pašaukite kepti. Iškepusį pyragą apglaistykite sūria karamele.

Su šaldytomis uogomis. Ant iškepusio pagrindo pilkite varškės masę̨, dėkite pasirinktų šaldytų uogų ir pašaukite kepti.

Su konservuotais persikais. Susmulkintus persikus sumaišykite su varškės mase.

Sumuštinukai su silke

juodos duonos,

virtų burokėlių,

majonezo,

marinuotų agurkėlių,

silkės.

Burokėlius sutarkuokite ir sumaišykite su majonezu. Ant duonos riekelių dėkite burokėlių, mažą marinuotą agurkėlį, ant viršaus – gabaliuką silkės. Jei norisi sodresnio skonio, duoną paskrudinkite keptuvėje ant sviesto arba orkaitėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Diktatoriai...

Diktatoriai... portretas
Viskas kas Motinos Gamtos surėdyta yra sveika, su salyga jog su saiku... Visa kita ir absoliučiai pagal bet kokia religija, ideologija, kas be saiko, žala..
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
    Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas

    Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...

  • Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
    Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas

    Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...

  • Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)

    Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...

  • Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)

    Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...

  • Ant stalo – kiaulienos nugarinė <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)

    Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...

  • Virtuvė pakvips obuoliais <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)

    Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...

  • Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
    Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu

    Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...

  • Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą
    Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą

    Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...

    1
  • Prikelkite duoną antram gyvenimui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)

    Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...

  • Humusas – tobulas mūsų organizmui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)

    Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...

    4
Daugiau straipsnių