Ištirps burnoje: sveikuoliškų, gaivinančių ir dangiško skonio naminių ledų receptai

  • Teksto dydis:

Vasara be ledų būtų sunkiai įsivaizduojama. Šie daugelio mėgstami skanėstai yra bene pagrindinis šiltojo sezono desertas, suteikiantis tikrą atgaivą per karščius. Šiuo metu juos galima rinktis įvairiausius, tačiau vis dažniau smaližiai gali susidomėti ledų gaminimu savo virtuvėse. 

Todėl lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai kviečia vasarą mėgautis naminiais ledais bei dalijasi ne tik labai skanių, bet ir sveikų šių gardėsių ruošimo idėjomis.

Ištikimi klasikai

Nors lietuviai ledais gardžiuojasi visus metus, jų pardavimai pradeda didėti prasidėjus balandžiui. Tuo tarpu vasarą, birželio–rugpjūčio mėnesiais, „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorės Ernestos Dapkienės teigimu, šie produktai tiesiog šluote šluojami iš parduotuvių.

„Jų kasmet nuperkama vis daugiau. Lygindami 2020-ųjų ir 2021-ųjų pardavimus, pastebime 15 proc. augimą. Džiugina tai, kad mūsų pirkėjai vis dažniau dairosi sveikesnių ledų. Pavyzdžiui, per minėtą laikotarpį beveik 70 proc. paaugo veganiškų bei vegetariškų alternatyvų pardavimai. Taip pat „Maximos“ pirkėjai linkę rinktis natūralius, kokybiškus „Linkėjimai iš kaimo“ ledus, kurių per pastaruosius metus pardavėme net 62 proc. daugiau.  O kalbant apie labiausiai lietuvių pamiltus skonius, pirmose vietose atsiduria vaniliniai ir kakaviniai ledai“, – pažymi E. Dapkienė.

Tuo metu Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė pastebi, jog smaližiai noriai šiuos skanėstus gaminasi ir patys. Tokie ledai, anot jos, gali išties nustebinti skonių, receptų ir ingredientų įvairove.

„Renkantis pastaruosius, siūlyčiau sveikesnes, natūralias alternatyvas. Naminiai ledai bus tikrai gardūs ir be pridėtinių cukrų. Juos pakeisti galima bananais, kokosų pienu, medumi, natūraliu stevijų saldikliu, klevų sirupu. Šie ingredientai ledus puikiai pasaldins bei suteiks įdomų, išraiškingą skonį. Taip pat vis labiau populiarėja ledų be laktozės pasirinkimas. Jie tinka ne tik alergiškiems minėtam baltymui, bet ir turintiems odos problemų, antsvorio. Naminių ledų ruošime įprastą pieną galima keisti augaliniu pienu ar jogurtu be laktozės“, – pataria B. Baratinskaitė.

Atsižvelgdama į lietuvių mėgstamiausius skonius, maisto gamybos ekspertė dalijasi vanilinių ir kakavinių ledų receptais, kurios nustebins savo paprastumu.

Vaniliniai naminiai ledai su medumi

Reikės:

1,5 puodelio riebios grietinėlės,

1,5 riebaus pieno,

4 didelių kiaušinių trynių,

pusės puodelio skysto medaus,

pusės šaukštelio druskos, š

aukštelio vanilės ekstrakto.

Pirmiausia, atskirame inde suplakite kiaušinių trynius iki vientisos masės. Tuomet kitame puode pakaitinkite grietinėlę, pieną, medų, druską – retkarčiais pamaišykite, iki kol pradės virti. Šį mišinį nuimkite nuo viryklės, supilkite išplaktus kiaušinių trynius – viską virkite ant vidutinės ugnies nuolat maišydami apie 10–12 min. Masė turi šiek tiek sutirštėti, o tada ją supilkite į kitą indą – įdėkite vanilės ekstrakto ir gerai išmaišykite.

Indą uždenkite ir palikite 6 val. šaldytuve arba palaikykite jame visą naktį. Išėmę, suplakite plaktuvu ir dar bent porai valandų įdėkite į šaldiklį.

„Šie naminiai ledai patys skaniausi po poros dienų šaldymo. O ir pats receptas yra atviras eksperimentams. Pieną ir grietinėlę galima keisti mėgstamais produktais be laktozės, o medų – klevų sirupu. Bet kuriuo atveju rezultatas pavyks toks pat gardus: šie ledai tikrai pretenduos tapti mėgstamiausiais ne tik vasarą“, – sako B. Baratinskaitė.

Kakaviniai ledai su pistacijomis ir bananais

Reikės:

poros didelių bananų,

saujos išlukštentų pistacijų,

saujos juodųjų serbentų,

1 šaukšto ekologiškos kakavos.

Bananus nulupkite, supjaustykite ir per naktį palaikykite šaldiklyje. Tuomet bananus sudėkite į galingą smulkintuvą, kuris būtų skirtas ledui smulkinti, antraip šaldyti vaisiai gali jį sulaužyti. Sutrinkite vieną bananą, įberkite pistacijas, serbentus ir vėl sutrinkite. Masę atidėkite ir tuo metu smulkintuve sutrinkite antrą bananą bei kakavą. Abi ledų mases sudėkite į dubenėlį ir ragaukite.

Tiems, kas šiuos gaiviuosius desertus mėgsta vaisinius, verta išbandyti šerbetą.

Tokiems ledams reikės:

3 puodelių šaldytų ir paruoštų braškių,

pusės puodelio agavų sirupo,

3 šaukštų šviežiai spaustų citrinos sulčių.

„Visus šiuos ingredientus suplakite smulkintuvu, išmaišykite iki vientisos tirštos masės, supilkite į formeles, įbeskite pagaliukus ir sudėkite bent 4 valandoms į šaldiklį. Išėmę galėsite mėgautis nepaprasto skonio ledų šerbetu, kuris užkariaus kiekvieno – tiek mažojo, tiek suaugusiojo smaližiaus širdis“, – šypsosi maisto gamybos ekspertė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
    Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas

    Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...

  • Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)

    Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...

  • Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)

    Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...

  • Ant stalo – kiaulienos nugarinė <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)

    Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...

  • Virtuvė pakvips obuoliais <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)

    Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...

  • Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
    Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu

    Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...

  • Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą
    Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą

    Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...

    1
  • Prikelkite duoną antram gyvenimui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)

    Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...

  • Humusas – tobulas mūsų organizmui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)

    Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...

    4
  • Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis (receptai)

    Besitęsiantys gana šilti orai gundo sodo ir daržo gėrybėmis. Kad paskutinių šiltojo sezono uogų atsivalgytume iki soties, jas galima  įtraukti į įvairius receptus. Maisto tinklaraščio „5 produktai“ autorė Roma L...

Daugiau straipsnių