Gardūs ne tik raikyti: išradingos idėjos, leisiančios patirti kitokį arbūzų valgymo malonumą

  • Teksto dydis:

Saldūs, sultingi, gaivinantys, džiuginantys savo ypatingu skoniu. Epitetų arbūzams, be kurių dažnas neįsivaizduoja savo vasaros, galima sugalvoti išties daug. Tačiau ragauti šiuos vaisius, vadinamus ir daržovėmis, įprastai pjaustytus kartais gali ir pabosti. Juolab, kai jie turi tokį milžinišką kulinarinį potencialą.

Todėl arbūzai gali būti panaudoti labai skirtingų, netradicinių bei stebinančių patiekalų gamybai, kurių receptais įsibėgėjus vasarai dalijasi lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto ekspertai.

Skanūs ir su sūriais valgiais

Arbūzai vienareikšmiškai yra vienas populiariausių maisto pasirinkimų vasarą, tačiau lietuviai jų noriai skanauja ne tik šiltuoju sezonu. Tai pastebinti „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė tikina – pirkėjai šiuos produktus perka ištisus metus.

„Arbūzai lietuvių itin mėgstami, o mūsų parduotuvių lankytojai pastaruoju metu jų įsigyja vis daugiau. Arbūzų pardavimai pirmąjį 2021-ųjų pusmetį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai, ūgtelėjo beveik penktadaliu. Didžiausias augimas – besėklių, kuriais prekiavome pernai gegužę-spalį ir nuo pat šiųmečio sausio. Remdamiesi ankstesnių metų tendencijomis, prasidėjus vasarai galime prognozuoti dar didesnį arbūzų populiarumą. Jų savo prekybos tinkle suprekiaudavome ir po 70 tonų per dieną – maždaug tiek sveria 12 suaugusių dramblių. Dabar pirkėjams galime pasiūlyti tiek didesnę pasiūlą, tiek geriausią jų kainą. Arbūzai mūsų parduotuves pasiekia iš plataus skirtingų tiekėjų tinklo vidurio Europoje, Ukrainoje, Graikijoje“, – sako E. Dapkienė.

Savo ruožtu Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė akcentuoja – lietuviai arbūzus mėgsta ne veltui. Anot jos, šie produktai yra ne tik labai skanūs, bet ir naudingi mūsų organizmui.

„Nors neretai sakoma, kad arbūzai tėra natūralus cukrus (fruktozė) ir vanduo, iš tiesų yra priešingai. Tai daug maistingų medžiagų turintis vaisius, organizmą praturtinantis vitaminais, mineralais. Jame – mažai kalorijų, todėl tai idealus pasirinkimas besirūpinantiems savo mityba. Moksliniai tyrimai taip pat rodo, kad arbūzai, kuriuose gausu įvairių antioksidantų, vitamino C, leidžia kovoti su laisvaisiais radikalais, sukeliančiais vėžį. Taigi arbūzus valgyti išties verta, o skanauti pastaruosius galima labai išradingai. Pavyzdžiui, maišyti jų saldumą su sūrumu, šį produktą netgi įtraukiant į mėsos, žuvies patiekalų gamybą. Taip pat – įvairias salotas. Arbūzai puikiai dera su alyvuogėmis, kietuoju, ožkos sūriais, feta. Jie nuostabiai pagardins ir ispaniškąjį gaspačio“, – pažymi B. Baratinskaitė.

Papasakojusi, kokius įvairius ir skirtingus patiekalus galima pasigaminti su arbūzais, maisto ekspertė siūlo tuo įsitikinti patiems. Todėl ji dalijasi kulinarinėmis idėjomis, kurios įrodys, kad šie vasaros palydovai gardūs ne tik tradiciškai raikyti.

Gurmaniška: kepta lašiša su arbūzų salsa ir mėtomis

Reikės:

500 g lašišos filė,

trečdalio žaliosios citrinos,

žiupsnelio druskos,

tiek pat pipirų,

mėgstamų žuvies prieskonių,

800 g arbūzo,

trečdalio raudonojo svogūno,

1 trumpavaisio agurko,

poros jelapenų,

saujelės kalendros ir mėtų.

Pirmiausia, nulupkite arbūzo žievę, likusią dalį supjaustykite kubeliais, išimkite sėklas. Kubeliais supjaustykite ir agurką, raudonąjį svogūną, jelapenus. Viską sumaišykite su arbūzu, įberkite kalendrą, mėtas, druską, pipirus. Tuomet supjaustykite lašišą, įtrinkite ją mėgstamais prieskoniais, užberkite šiek tiek druskos, pipirų. Imkite folijos lapus, sudėkite arbūzų ir daržovių mišinį, žuvį, apšlakstykite žaliosios citrinos sultimis, foliją užsukite. Kepkite 15 minučių 180 laipsnių orkaitėje arba ant kepsninės.

„Šio patiekalo skonis – ypatingas. Čia dera daugybė poskonių, saldumas maišosi su sūrumu, o jei gaminama ant kepsninės, jis tampa puikia alternatyva tradiciniams vasaros kepiniams. Todėl išbandyti – tikrai verta“, – šypsosi B. Baratinskaitė.

Pasiruoškite nustebti: marinuoti arbūzai

Reikės:

vidutinio dydžio arbūzo,

1,5 litro vandens,

50 g druskos ir tiek pat cukraus,

poros šaukštų obuolių acto,

žiupsnelio kvapniųjų pipirų,

poros krapų stiebų,

5 skiltelių česnako,

3 lauro lapų,

1 nedidelės aštriosios paprikos.

Arbūzo žievę nulupkite, likusią dalį supjaustykite nestoromis, norimos formos juostelėmis. Į indą sudėkite krapus, česnakus, lauro lapus, papriką, ant viršaus – arbūzo juosteles. Kitame inde sumaišykite vandenį, obuolių actą, druską, cukrų, pipirus. Užkaitinkite ir kaitinkite, kol druska ir cukrus ištirps. Šį mišinį užpilkite ant arbūzų, visiškai atvėsinkite, dėkite į šaldytuvą, leiskite pastovėti 3-4 dienas.

„Taip turėsite gaivų, gurmanišką pagardą, tobulai tinkantį prie mėsos patiekalų. Jis praturtins ir salotas, sūrio užkandžius. Viena iš tokių gardžių idėjų – patiekalas, kuriam prireiks alyvuogių aliejaus, apelsinų sulčių, balzamiko acto, mėgstamų žalumynų, marinuoto arbūzo, raudonojo svogūno, kepintų lazdyno riešutų. Pridėję ožkos sūrio, pasigaminsite tiesiog nuostabias vasariškas salotas“, – receptu dalijasi B. Baratinskaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių