Iš serverių siūlo išspausti 60 proc. daugiau

Drastiškai sumažėjus daugelio įmonių ir įstaigų informacinių technologijų (IT) departamentų biudžetams, verslas bei valstybinis sektorius yra priversti ieškoti išeities iš sudėtingos situacijos. Dažnai neužtenka pinigų net susidėvėjusiems serveriams pakeisti, užtikrinti kritinės IT infrastruktūros atstatomumą, tuo labiau – įvairioms inovacijoms diegti. Tiesa, IT specialistų teigimu, organizacijos iš savo serverių galėtų "išspausti" iki 60 proc. daugiau naudos.

"Beveik kiekvienos įmonės esama IT infrastruktūra gali būti optimizuota, t.y. perprojektuota panaudojant esamą IT infrastruktūrą ir, pavyzdžiui, virtualizacijos sprendimus taip, kad būtų galima ilgam atitolinti didelių investicijų būtinybę arba jų visai išvengti," – tikino IT sprendimus kuriančios UAB "Baltic Amadeus infrastruktūros paslaugos" (BAIP) generalinis direktorius Kazimieras Tonkūnas.

Geras pavyzdys - virtualizacijos sprendimai, kurie daugeliui organizacijų atrodo patrauklūs, tačiau neįkandami ar atidėliojami dėl sprendimo kainos.

"Jei organizacijos projektuotų virtualizacijos sprendimus laisvai pasirinkdamos esamai IT infrastruktūrai labiausiai tinkančias technologijas (VMware, Sun Solaris, Microsoft Hyper-V, Xen, Open VZ ar kita) ir projektuotų juos taip, kad būtų maksimaliai panaudojami esami ištekliai, tokio sprendimo naudos būtų akivaizdžios: 20-50% mažėtų IT kaštai, būtų atlaisvinami ir maksimaliai išnaudojami esami ištekliai, sutaupomi elektros energijos sunaudojimo, fiziškai užimamos vietos kaštai tiek naudojant savo patalpas, tiek nuomojant vietą duomenų centre," – teigė BAIP generalinis direktorius Kazimieras Tonkūnas.

"Sumažėję biudžetai nebūtinai yra kliūtis naujų technologijų diegimui," – pritarė ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto IT vadovas Eimantas Šerpenskas. "Šiemet investicinis IT biudžetas turėjo būti kelis kartus mažesnis nei buvo planuota iš pradžių, tačiau nesustabdėme SAP informacinės sistemos diegimo. Buvo iškilusi problema, nes SAP diegimo reikalavimai ir geriausios praktikos rekomenduoja testines ir darbines aplinkas diegti atskiruose serveriuose, tad diegiantis 4-is modulius, tam reikėtų ne mažiau kaip 8-ių serverių. Mums reikėjo itin ekonomiško IT infrastruktūros sprendimo, kuris užtikrintų ne tik sistemos funkcionalumą dabar, bet ir būtų lengvai plečiamas ateityje," – pasakoja E. Šerpenskas.

BAIP viename (HP) serveryje VMware technologijų pagalba sukurė kelis virtualiuosius serverius, apjungė serverį su SAN tipo duomenų saugykla, naudojantis iSCSI protokolu, kuris leidžia klientui naudotis esamu kompiuteriniu tinklu ir nepirkti optinės įrangos. Tokia infrastruktūra maksimaliai išnaudoja esamos sistemos potencialią, o prireikus ar atsiradus galimybei ji būtų lengvai plečiama.

Tarp daugybės kitų organizacijų, virtualizacija mielai naudojasi ir Valstybinis patentų biuras (VPB), kuris virtualiuose serveriuose saugo valstybinės svarbos duomenis. "Mes pasirinkome virtualizacijos sprendimą dėl dviejų labai paprastų priežasčių: visų pirma mes nenorėjome skirti lėšų SUN infrastruktūrai atnaujinti, tačiau serveriai jau buvo pakankamai seni, todėl didėjo rizika, kad vieno iš serverių veikla gali sutrikti" – sakė VPB IT skyriaus vedėjas Vincas Batulevičius.


Šiame straipsnyje: baltic amadeusvirtualizacija

NAUJAUSI KOMENTARAI

heihacis

heihacis portretas
pats laikas...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių