R. Maskoliūnas apie mokslo festivalį „Erdvėlaivis Žemė“: kasmet vis daugiau moksleivių domisi renginiu

  • Teksto dydis:

Pirmadienį portale svečiavosi mokslo festivalio "Erdvėlaivis Žemė" organizatorius, biologijos mokslų daktaras, mokslo populiarinimo, kino naujienų laidų ir TV viktorinų vedėjas Rolandas Maskoliūnas.

Pirmadienį portale svečiavosi mokslo festivalio "Erdvėlaivis Žemė" organizatorius, biologijos mokslų daktaras, mokslo populiarinimo, kino naujienų laidų ir TV viktorinų vedėjas Rolandas Maskoliūnas. Jis mielai atsakė į visus skaitytojų klausimus. Daug skaitytojų dėmesio sulaukė artėjantis festivalis. Plačiau apie jį papasakojo ir pats R. Maskoliūnas.

- Kodėl pasirinkote tokį keistą renginio pavadinimą?

- Paaiškinimas štai koks. Mūsų planeta skrieja kosmine erdve tarsi kosminis laivas. Mokslininkai tiria ir Visatą, ir pačią Žemę, jos gelmes ir biosferą. Mokslo festivalyje kalbama ir apie astronomiją, ir apie gamtos mokslus, geologiją ir pan. Mūsų manymu, šis pavadinimas labai simboliškai apibrėžia kiekvieno iš mūsų ir visos žmonijos interesų sferą. Žemė – ir tyrimų objektas, ir instrumentas, transporto priemonė.

- Ar tai ilgametis festivalis? Neteko anksčiau apie jį girdėti.

- Taip, šis festivalis organizuojamas jau dešimtąjį kartą. Bet geriau tą sužinoti vėliau, negu niekad.

- Kaip kilo mintis organizuoti tokį festivalį?

- Organizuoti festivalį man pasiūlė į svečius atvykęs Europos mokslo populiarinimo renginių asociacijos generalinis sekretorius Peter Rebernik. Šią idėją palaikė LR Švietimo ir mokslo ministerija ir taip mes pradėjome. Kadangi renginiuose mielai dalyvauja šalies mokslininkai, ją palaiko ir mūsų partneriai, mes šią tradiciją ir tęsiame.

- Ar festivalio metu bus pristatomi naujausi studentų išradimai?

- Festivalio metu daug technologinių naujienų bus galima pamatyti Mokslo mugėje Kaune. Jas pristatys ir studentai. Na, o pavyzdžiui, Vilniuje, VU Taikomųjų mokslų instituto Pažangiųjų technologijų skyriaus kristalų auginimo ir tyrimo laboratorijose bus galima apžiūrėti vienintelį Lietuvoje firmos AIXTRON puslaidininkinių kristalų auginimo reaktorių. Ir tai tik keletas pavyzdžių. Visa programa mūsų svetainėje adresu www.mokslofestivalis.eu.

- Ar festivalio metu bus galimybė sužinoti daugiau apie tai, kaip pasirinkti tinkamą profesiją ateičiai?

- Daugumoje paskaitų arba ekskursijų bus kalbama apie tas profesijas ir jų perspektyvas. Pavyzdžiui, generolo Jono Žemaičio karo akademijoje darbuotojai supažindins su reikalavimais, keliamais kandidatams, norintiems tapti kariniais lakūnais ar karininkais. Be to, bus galima apsilankyti geriausiuose Lietuvos mokslo centruose. Tokiuose, kaip „Ekspla“ ar „Thermofisher Scientific Baltics“. Kauno mugėje rugsėjo 13 d. 11.30 val. KTU Elektronikos rūmuose (Studentų g. 50) bus skaitoma paskaita „Kokių specialistų paklausa augo net krizės metu?“ Atsakymus į tai sužinosite susitikime, kuriame, pateikiant praktinius pavyzdžius, bus atskleidžiamos apskaitos specialistui reikalingos savybės bei šios specialybės populiarumas.

- Tai bus jubiliejinis - 10-tasis festivalis. Kokias tendencijas įžvelgiate iš praėjusių festivalių? Ar studentai, būsimieji studentai bei visi besidomintys mokslo naujienomis noriai dalyvauja festivalyje bei jo renginiuose?

- Pastebėjome, kad labiausiai lankytojus domina praktiniai užsiėmimai, ekskursijos mokslo centruose, laboratorijose. Kasmet vis daugiau mokytojų atveda moksleivius, o šiemet bus bet kelios klasės pradinių klasių moksleivių Mokslo mugėje. Smagu, kad nuo mažų dienų pradedama domėtis mokslu.

- Gal galite trumpai pristatyti festivalio metu vyksiančius renginius?

- Šių metų festivalyje įvyks daugiau kaip 200 renginių šešiuose miestuose, tad sunku būtų viską išvardinti. Siūlau užsukti į mūsų svetainę ir susipažinti su programa.

- Ar festivalio dalyviai visi universitetai bei aukštosios Lietuvos kolegijos/mokyklos?

- Festivalyje dalyvauja dauguma Lietuvos aukštųjų mokyklų, asociacijos, taip pat ir kolegijos: Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademija, Lietuvos kosmoso asociacija, Vilniaus universitetas, Lietuvos edukologijos universitetas, Kauno technologijos universitetas, Kauno technikos kolegija, Lietuvos sveikatos mokslų universitetas, Medicinos akademija, LSMU veterinarijos akademija, VDU, Aleksandro Stulginskio universitetas, Klaipėdos universitetas, Šiaulių universitetas, KTU Panevėžio instituto Technologijų fakultetas ir t.t.

- Kuo šitas festivalis naudingas?

- Festivalis praplečia lankytojų akiratį. Tai puiki proga susipažinti su geriausiais Lietuvos mokslininkais ir sužinoti pačias "karščiausias" mokslo bei technologijų naujienas. Be to, tai yra šventė.

Visus atsakymus į skaitytojų klausimus skaitykite čia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

H20

H20 portretas
gal jau uzteks Rolandai sveciuotis, populiarinti, organizuoti... gal laikas jau vesti ir daryti vaikus...:D
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių