Londone išdalyti „Earthshot“ apdovanojimai už nuopelnus aplinkosaugai

Būrys garsenybių kartu su Didžiosios Britanijos princu Williamu (Viljamu) sekmadienį Londone dalyvavo pirmojoje jo įsteigtų „Earthshot“ premijų už nuopelnus aplinkosaugai įteikimo ceremonijoje.

Williamo įsteigta ambicinga aplinkosaugos programa „Earthshot“ skirta visame pasaulyje ieškoti naujų idėjų ir technologijų kovai su klimato kaita ir opiausiais iššūkiais Žemei.

Tarp sekmadienį paskelbtų nugalėtojų yra Kosta Rikos vyriausybė, pagerbta už projektą, pagal kurį vietos gyventojams mokama už natūralių ekosistemų atkūrimą. Milanas savo ruožtu apdovanojimą gavo už Maisto atliekų centrų programą – jos lėšomis iš prekybos centrų ir restoranų surenkamas maistas, kuris vėliau išdalijamas paramos gavėjams. 

Londono šiaurėje esančiame Alexandros (Aleksandros) rūmų komplekse vykusioje apdovanojimų ceremonijoje kartu su princu Williamu ir jo žmona, Kembridžo kunigaikštiene Catherine (Ketrin), dalyvavo aktoriai Emma Thompson (Ema Tompson), Emma Watson (Ema Votson) ir Davidas Oyelowo (Deividas Oujelovas).

Renginio svečių buvo paprašyta „renkantis apdarus vakarui atsižvelgti į aplinką“. Aktorė E. Watson atvyko pasipuošusi suknele, pasiūta iš dešimties vestuvinių suknelių, gautų iš labdaros organizacijos „Oxfam“. Kembridžo kunigaikštienė vilkėjo „Alexander McQueen“ suknelę, pasiūtą jai 2011 metais, o jos vyras dėvėjo tamsiai žalios spalvos aksominį švarką ir golfą.  

Williamas ir jo labdaros organizacija „The Royal Foundation“ naują gamtos apsaugos premiją įsteigė pernai, įkvėpti nužudytojo JAV  prezidento Johno F. Kennedy (Džono F. Kenedžio) 1962-aisiais pasakytos kalbos „Moonshot“, paskatinusios amerikiečius skristi į Mėnulį. 

Premija siekiama „paskatinti permainas ir padėti atgaivinti mūsų planetą per kitus 10 metų“. Per šį laikotarpį kasmet numatoma skirti po penkias 1 mln. svarų (1,1 mln. eurų) premijas ir iki 2030 metų sulaukti mažiausiai 50 sprendinių didžiausioms pasaulio aplinkosaugoms problemoms įveikti.

„Pastaraisiais dešimtmečiais būta daugybės nuostabių idėjų, tačiau iš tiesų svarbu, kad jos būtų įgyvendinamos. Būtent šiam reikalui tai ir skirta. Taigi, tai iš tiesų yra priežastis džiaugtis“, – sakė E. Thompson.

Tarp laureatų taip pat yra Bahamose esantis sausumos koralų ūkis, siekiantis gelbėti nykstančius koralinius rifus; žaliojo vandenilio gamybos technologija, skirta pakeisti būdą, kaip namų ūkiai ir pastatai aprūpinami energija; taip pat Indijoje naudojama kuro gamybos iš žemės ūkio atliekų technologija, kuria siekiama sustabdyti žemės ūkio kultūrų deginimą.

Williamas sakė norintis, kad ši iniciatyva įlietų šiek tiek optimizmo į klimato diskusijas. Sekmadienį jis paragino jaunimą neprarasti vilties dėl ateities. 

„Per ilgai nedėjome pakankamai pastangų saugoti planetą jūsų ateičiai. „Earthshot“ skirta jums, – sakė jis. – Per ateinantį dešimtmetį mes veiksime. Rasime sprendinius mūsų planetai atkurti.“  

Princas nurodė, kad kitais metais „Earthshot“ ceremonija vyks Jungtinėse Valstijose.

Sekmadienio ceremonija įvyko likus dviem savaitėms iki Jungtinių Tautų klimato kaitos konferencijos COP26, vyksiančios Škotijos Glazgo mieste nuo spalio 31-osios iki lapkričio 12-osios. Williamas, jo tėvas, sosto įpėdinis princas Charlesas (Čarlzas) ir Britanijos karalienė Elizabeth II (Elzbieta II) ketina dalyvauti šioje konferencijoje. 

Anksčiau praėjusią savaitę viename interviu Williamas pažėrė kritikos kosmoso varžyboms ir kosminiam turizmui. Anot jo, iškiliausi pasaulio protai turėtų visą dėmesį skirti pastangoms mūsų planetai atkurti, užuot „ieškojus kitos vietos mums gyventi“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių