Kinijos zondas pasiekė Marso orbitą

Kinijos erdvėlaivis trečiadienį įskriejo į Marso orbitą per misiją, skirtą nutupdyti marsaeigį ir surinkti duomenų apie požeminius vandenis ir ieškoti galimų senovinės gyvybės ženklų, pranešė valstybinė žiniasklaida.

„Kinijos zondas „Tianwen-1“ trečiadienį, po beveik septynių mėnesių kelionės iš Žemės, sėkmingai pasiekė Marso orbitą“, – nurodoma trumpame naujienų agentūros „Xinhua“ pranešime.

Ši orbitinio aparato ir marsaeigio kombinacija tapo antruoju per pastarąsias dvi dienas erdvėlaiviu, pasiekusiu Raudonąją planetą. Pirmas kelionę iš Žemės įveikė Jungtinių Arabų Emyratų orbitinis aparatas.

Kitą savaitę JAV bandys nutupdyti ant planetos paviršiaus savo marsaeigį „Perseverance“.

Iki šiol tokį aparatą nutupdyti buvo pavykę tik Jungtinėms Valstijoms, surengusioms aštuonias sėkmingas misijas, pradedant nuo „Viking“. Šiandien Marse veikia amerikietiški nusileidimo aparatas ir marsaeigis.

Visos trys misijos į Marsą prasidėjo pernai liepą, siekiant pasinaudoti palankiu laikotarpiu, kai Žemė ir Marsas buvo arčiausiai vienas kito ir abi planetas skyrė apie 55 mln. kilometrų atstumas.


Šiame straipsnyje: maršasKosmosasKinijaTianwen1

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių