Vienas nuodingiausių grybų rastas už tūkstančių kilometrų nuo savo gimtųjų buveinių

Australijos šiaurėje pirmą kartą buvo rastas vienas nuodingiausių pasaulio grybų – už tūkstančių kilometrų nuo savo gimtųjų buveinių Japonijos ir Korėjos kalnuose.

Podostroma cornu-damae rūšies egzempliorių Kernso priemiestyje aptiko vietos fotografas, o vėliau radinį identifikavo mokslininkai, ketvirtadienį paskelbė Jameso Cooko (Džeimso Kuko) universitetas.

Japonijoje ir Korėjoje yra mirę keli žmonės, kurie šį skaisčiai raudoną, koralo formos grybą supainiojo su valgomaisiais grybais, naudojamais tradicinėje medicinoje.

Jameso Cooko universiteto mikologas Mattas Barrettas (Matas Baretas), kuris patvirtino Australijoje rasto egzemplioriaus rūšinę priklausomybę, sakė, kad atradimu smarkiai praplečiamas žinomas šių grybų arealas.

Podostroma corn-damae yra vienintelis žinomas grybas, kurio toksinai gali būti absorbuojami pro odą. Tai reiškia, kad jį pavojinga net paliesti. Suvalgius šio grybo pasireiškia virtinė simptomų, įskaitant vėmimą, viduriavimą, karščiavimą ir sustingimą.

Jei žmogus negydomas, grybo nuodai gali nulemti daugelio organų funkcijų sutrikimus ar smegenų pažeidimus ir mirtį.

„Tai, kad savo galiniame kieme galime rasti tokį išskirtinį ir medicinine prasme svarbų grybą, rodo, kad mums reikia dar daug sužinoti apie grybus Šiaurės Australijoje“, – sakė M. Barrettas.

Minimą egzempliorių radęs Ray Palmeris (Rėjus Palmeris), kuris vadina save „grybų fanatiku“, naujienų agentūrai AFP sakė, kad pastarąjį dešimtmetį fotografuoja įvairius grybus atogrąžų miškuose aplink savo gimtąjį Kernso miestą.

„Manęs tai nenustebino, nes bėgant metams rasdavau nemažai įdomybių“, – sakė jis ir pridūrė: „Niekas nesivargina šmirinėti po čionykščius miškus ir fotografuoti grybus. Dar bus rasta nemažai dalykų.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių