Karas Ukrainoje naikina ne tik žmones: kaip paveikė vietos gamtą?

Garsus šalies gamtininkas Selemonas Paltanavičius, prieš beveik šešerius metus surengtos „Nacionalinės ekspedicijos“ Dniepru dalyvis, po kelionės įspūdžius suguldęs į knygą, įsitikinęs, kad karo veiksmų niokojamoje Ukrainos teritorijoje yra negrįžtamai sunaikinta daugybė retų šios šalies gamtos vertybių.

2018 m. grupė žinomų Lietuvos žmonių, savo išvyką pavadinę „Nacionaline ekspedicija“, vandens keliu – Dniepru – leidosi per Ukrainą.

Tarp jų buvo ir S. Paltanavičius, fiksavęs gyvąją gamtą.

Tos teritorijos, kuriomis tada keliavo, šiandien okupuotos Rusijos. Dalyje jų vyksta intensyvūs karo veiksmai, nepaliekantys šansų jokiai gyvybei.

Gamtos tarša sunkiai įsivaizduojama.

„Man teko keliauti per visą Ukrainą su „Nacionaline ekspedicija“ 2018 m. Tuo metu jau buvo karo pradžia, bet tas karas buvo labai lokalus, galbūt tada dar nebuvo taip paveikta aplinka, kaip dabar, kai per dieną paleidžiama šimtai raketų. Gamtos tarša sunkiai įsivaizduojama. Juk kare naudojamos ne pačios švariausios technologijos, ir tai, kas ten išmetama į orą, sunku ir įsivaizduoti. Bet kuriuo atveju vietinei gamtai žala padaryta labai didelė“, – kalbėjo gamtininkas.

Karas iš pietų grįžtančius paukščius, pasak S. Paltanavičiaus, gal ir nelabai palietė.

Migruojantys paukščiai, kurie peri pas mus, taip pat ir baltieji gandrai, praskrenda Ukrainą, bet pačią vakarinę jos dalį, ne karo apimtą zoną.

Iš karo veiksmų teritorijos esą traukiasi gyvūnai – kanopiniai ir plėšrūnai – į ramesnes vietas.

„Neramu, kad vietinės populiacijos bus negrįžtamai nušluotos nuo žemės paviršiaus, pavyzdžiui, tik stepėse gyvenantys paukščiai. Chersono srityje yra Ukrainos gamtos rezervatas „Askania Nova“, įkurtas dar XIX a. pabaigoje, kur buvo veisiami rečiausi gyvūnai, ten buvo išsaugoti netgi Prževalskio arkliai. Dabar rezervatas yra rusų okupuotoje zonoje. Nežinau, ar šiandien ten tebėra tie gyvūnai. Kiek iki tol buvo karų, „Askania Nova“ pavyko išsaugoti. Kaip dabar yra, neaišku. 2018 m. mes buvome tame rezervate, filmavome, bendravome su darbuotojais, direktorius mums gerai pažįstamas. Liūdna, jei šitas šimtametis palikimas yra sunaikintas“, – kalbėjo S. Paltanavičius.


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojegamtapoveikis gamtaiSelemonas Paltanavičius

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių