Kritusios gulbės užminė mįslę

Klaipėdiečių iniciatyva prieš kelias savaites Žardės tvenkinyje gelbėtas gulbės patinas šį savaitgalį rastas nugaišęs. Stebimasi, kad kartu krito ir kita šiame vandens telkinyje gyvenusi gulbė.

Padėjo ugniagesiai

Abu negyvus sparnuočius sekmadienį teko pargabenti ugniagesiams. Apie vidurdienį Gyvūnų globėjų asociacija paprašė jų pagalbos, nes įstabūs paukščiai gulėjo 6 metrų atstumu nuo kranto esančioje salelėje.

Pastarąją pasiekti nėra taip paprasta, tad vienam ugniagesiui gelbėtojui, apsirengusiam naro kostiumu, teko irtis gulbių link ir pargabenti jas į krantą.

Gyvūnų globėjų asociacijos vadovė Jurgita Gustaitienė tikino, kad paukščiai negalėjo nustipti dėl prastų oro sąlygų ar bado.

"Nebuvo taip šalta, kad sąlygos būtų buvusios mirtinos. Šiame tvenkinyje paukščiai ypač dažnai maitinami žmonių. Viena šių gulbių pasižymėjo tuo, kad ją teko sugauti ir išimti įstrigusį kabliuką. Abiejų gulbių kritimo priežastys gali būti kitos", – aiškino J.Gustaitienė.

Prieš beveik tris savaites, kai minėtai gulbei buvo ištrauktas įstrigęs valas su kabliuku, ornitologai ją ne tik sužiedavo, bet ir pasvėrė. Maždaug trejų metų patino svoris buvo stebėtinai mažas – 9,4 kg. Liudininkų teigimu, apie kelias savaites gulbė kankinosi, nes negalėjo nuryti maisto, todėl sulyso.

Įtaria ligą

Tačiau J.Gustaitienė abejojo, ar gulbės nugaišo dėl maisto stygiaus.

"Kol vanduo nėra užšalęs, paukščiai randa maisto. Dar nebuvo tokios situacijos, kuri susiklostė prieš šešerius metus. Tą žiemą staiga atšalo iki 30 laipsnių šalčio. Paukščiui išlipus iš vandens, nuo jo varvantis vanduo stingo ir pats paukštis su visomis plunksnomis prišaldavo prie ledo. Reikėjo kiekvieną atkapoti kapokliu", – prisiminė J.Gustaitienė.

Šiuo metu pranešimų apie į nelaimes pakliuvusius sparnuočius nebuvo. Žmonės rūpinosi tik žiemoti pasilikusiais gandrais.

"Iš Utenos parsivežėme gandrą į Klaipėdos rajoną, kur mes esame įkūrę specialią vietą jiems priglausti", – tikino J.Gustaitienė.

Įtarimų specialistams kelia tas faktas, kad abu paukščiai krito tuo pačiu metu.

"Gal tai kokia nors liga? Paukščių gaišenos perduotos Maisto ir veterinarijos tarnybos specialistams. Jie ištirs ir nustatys kritimo priežastis. Vienai jų gali būti ir paukščių gripas. Kritusių paukščių patiems gyventojams nevertėtų liesti. Tyrimu turi užsiimti specialistai", – pabrėžė J.Gustaitienė.

Pražudė pistacijos

Anot jos, jei ne paukščių gripas, šias gulbes galėjo pribaigti ir kitoks susirgimas.

"Esame tyrę ir įsitikinome, kad šie paukščiai serga įvairiausiomis ligomis. Jei paukštis sveikas, jis bus įmitęs ir, tikėtina, pasitrauks į šiltuosius kraštus. Mes jau žinome, kad sergančias gulbes galima atpažinti iš snapo spalvos. Jei jis įgauna melsvą atspalvį, tokį paukštį verta izoliuoti. Visi gyvūnai gali sirgti, net ir gulbės", – aiškino J.Gustaitienė.

Gyvūnų globėjai niekaip neįstengia gyventojams įkalti į galvas, kad vasarą paukščių negalima lesinti.

Paaiškėjo, kad paukštis buvo šertas kepintais žemės riešutais ir pistacijomis. Ar reikia tokias nesąmones daryti?

"Žmonės niekaip nesupranta, kad kišasi į gamtą ir daro meškos paslaugą gyvūnams. Tik žiemą, kai užšąla vandens telkiniai, reikia maitinti paukščius. Teko operuoti vieną gulbę, kurios gūžys buvo labai smarkiai išsipūtęs. Vis svarstėme, ką ji prarijo. Paaiškėjo, kad paukštis buvo šertas kepintais žemės riešutais ir pistacijomis. Ar reikia tokias nesąmones daryti? Paukštis nugaišo", – pridūrė specialistė.

J.Gustaitienė pabrėžė, kad paukščiams galima duoti grūdų ar batono, bet ne juodos duonos gabalėlių.

Kentė nuo antsvorio?

Gyvūnų globėjai prisiminė ir kitą atvejį, kai sunerimę gyventojai reikalavo atvykti į Mažeikių rajoną ir gelbėti neva prie ledo paviršiaus prišalusią gulbę. Į pagalbą buvo iškviesti net ugniagesiai.

Ne vieną valandą trukusi operacija virto farsu. Specialia įranga ugniagesiui pasiekus paukštį, paaiškėjo, kad gulbė nepakruta todėl, kad yra peršerta.

Antsvorio turintis sparnuotis vos paplasnojo sparnais ir, pasitraukęs tolėliau, vėl tekštelėjo ant ledo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

AM

AM portretas
Aha, vel aceit gulbiu 'eksperte' prasiziojo. Primenu, kad į Novaraisčio draustinį po jos 'reabilitacijos' paleistos gulbės - krito kaip lapai.

Negaisrininkas

Negaisrininkas portretas
"Pastarąją pasisekti ne taip paprasta." Pasakykit ar dar yra kas paprastesnio?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių