Uroflaumetrija – naujas tyrimas vyrams

Ar įsivaizduojate savo kasdienį gyvenimą, jei jus nuolat persekiotų noras šlapintis, o atėjus į tualetą - ištuštinti šlapimo pūslės taip ir nepavyktų. Netrukus vėl jaustumėte, kad „prispyrė reikalas“ ir taip visą dieną. Jei toks gyvenimas primena siaubo filmą, pagalvokite, kad tai patiria apie trečdalis vyrų, perkopusių 50 metų amžių.

 „Šlapimo kanalas gali susiaurėti dėl prostatos išvešėjimo, prostatos vėžio ir šlapimo kanalo randėjimo. Viena dažniausių vyrų urologinių ligų yra gerybinė prostatos hiperplazija“, - teigia  Kauno Dainavos poliklinikos gydytojas urologas Saulius Stirbys.

Sergant prostatos hiperplazija, savarankiškai gydytis per televiziją ir spaudoje reklamuojamais nereceptiniais vaistais pavojinga. Ligai diagnozuoti ir gydyti būtina urologo konsultacija.

Dainavos poliklinikos direktorius vyriausiasis gydytojas Giedrius Andziukevičius teigė: „prostatos būklei įvertinti reikia atlikti fizinę apžiūrą, ultragarsinį tyrimą ir urofloumetriją (šlapimo srovės matavimą). Visus šiuos tyrimus poliklinikoje atlieka kvalifikuoti medikai. Džiugu pranešti, kad mūsų poliklinikoje naujai įdiegtas modernus urologinis funkcinės diagnostikos tyrimo metodas - uroflaumetrija. Tai itin paprastas ir neskausmingas, tačiau itin svarbus ir informatyvus prostatos tyrimas“.

 „Uroflaumetrijos metu išmatuojamas šlapimo srovės greitis, pasišalinančio šlapimo kiekis, registruojama šlapinimosi trukmė. Tyrimo metu nustatomas prostatos dydis, šlapimo pūslės ir inkstų pažeidimai, funkciniai prostatos pakitimai. Tai leidžia ištirti priešinės liaukos būklę, parinkti tinkamą gydymą bei įvertinti gydymo efektyvumą, prognozuoti ligos eigą, gydymo rezultatus“, - teigia S. Stirbys.

Urologai akcentuoja, jog svarbiausia laiku ir teisingai diagnozuoti ligą bei pradėti gydymą. Žinodamas savo tyrimo atsakymą, pacientas gali sekti savo gydymo veiksmingumą ir laiku pakartotinai kreiptis į savo urologą. Tyrimo rezultatas turėtų būti didesnis nei 15 ml per sekundę.  


Šiame straipsnyje: prostatašlapimo puslė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių