„Šeimos vaistinė“: šaltį reikėtų vertinti rimtai

„Šeimos vaistinė“ pastebi, kad oro temperatūrai nukritus gerokai žemiau nulio ir paspaudus šaltukui, šiek tiek sumažėjo vaistų nuo peršalimo paklausa, tačiau žmonės daugiau domisi nušalimų prevencija.

Nors itin žema temperatūra Lietuvoje laikosi jau kurį laiką, išskirtinio dėmesio apsaugai nuo nušalimų „Šeimos vaistinės“ pirkėjai nerodo.
„Odą nuo nušalimų labiau linkusios saugoti jaunų vaikučių mamytės - natūralu, kad kūdikiai yra gerokai pažeidžiamesnė grupė nei suaugusieji, bet galima apsauga nuo šalčio vertėtų pasirūpinti ir tiems žmonėms, kuriems tenka ilgiau praleisti laiko lauke“, - rekomenduoja „Šeimos vaistinės“ vaistininkė Vilniuje Danutė Bubnienė.
Labiau pažeidžiami šalčio - vaikai ir vyresnio amžiaus žmonės
Ypatingą dėmesį reikia skirti vaikams ir vyresnio amžiaus žmonėms, dėmesį atkreipia „Šeimos vaistinė“
„Šilta apranga, apatiniai drabužiai, pirštinės, šalikas, kepurė, šiltos kojinės ir avalynė turėtų būti privaloma aprangos dalis. Neuždengtą odą padeda apsaugoti specialūs „šalčio kremai“, kurie gaminami naudojant kitokią technologiją, jei lygintume su kremais, skirtais drėkinti ar stangrinti odą“, - pataria „Šeimos vaistinės“ vaistininkė.
Jei drėkinamieji kremai gaminami „aliejus vandenyje“ principu ir pagrindinė jų funkcija yra drėkinti odą, tai apsaugantys kremai nuo šalčio gaminami „vanduo aliejuje“ principu ir jie skirti užkirsti kelią šalčiui pakąsti drabužiais neuždengtas kūno vietas.
Vaistininkės teigimu, žmonės turėtų atkreipti dėmesį, kad apsaugančiu kremu reikia pasitepti maždaug 20-30 minučių prieš išeinant į šaltą orą, kad kremas spėtų susigerti į odą.
„Jei kremas yra kitos paskirties, pavyzdžiui, skirtas drėkinti odą, juo pasitepus ir iškart išėjus į lauką galima sulaukti priešingo efekto, todėl su šalčiu geriau nejuokauti, o itin žemą temperatūrą reikėtų vertinti kaip rimtą  grėsmę sveikatai“, - perspėja vaistininkė.
Nušalus galūnes ar pasireiškus hipotermijai - būtina kreiptis į gydytoją
Jautriausios šalčiui vietos - neuždengtos veido dalys, rankos ir kojos.
„Nušalus oda pabąla, nušalus ranką ar koją jaučiamas diegiantis skaumas arba nušalta galūnė visai nejaučiama. Nušalimą reikia vertinti rimtai ir nedelsiant kreiptis į gydytoją, užuot bandžius savarankiškai sušildyti paveiktą kūno vietą“, - perspėja „Šeimos vaistinės“ vaistininkė.
Kitas svarbus pavojus - bendra organizmo hipotermija, tai yra, kai žmogaus kūno temperatūra nukrenta žemiau 35 °C.
„Jei krečia drebulys, sunku koordinuoti judesius, matomi odos pakitimai (ji dažnai patamsėja, pamėlynuoja) ar pasunkėja kvėpavimas, sulėtėja širdies pulsas - tai gali būti hipotermijos požymiai. Pastebėjus juos sau ar kitam žmogui, būtina pamatuoti temperatūrą ir jei ji žemesnė nei 35 °C, nedelsiant kreiptis į greitąją pagalbą”, - likti neabejingais sau ir kitiems ragina „Šeimos vaistinės“ vaistininkė.


Šiame straipsnyje: šaltisnušalimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių