- technologijos.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Tai ekstremalus perdirbimas. Kam ant mėšlo auginti javus, jei galima visą gėrį išgauti tiesiogiai? Dar geriau, tai gali atlikti musių lervos.
Pasaulinės maisto kainos pastaraisiais metais šovus aukštyn, neatsiliko ir gyvulių pašaras. Musių lervos galėtų tapti baltymingu pašaru gyvuliams, kuris ne tik iš karto tinkamas naudoti, bet ir perima mėšlo ir kitų atliekų maistingąsias medžiagas daug efektyviau, nei bet kuris egzistuojantis metodas.
„Iš tiesų mes kasame nenaudojamą išteklių, o kas yra paskutinis didžiausias neišnaudotas resursas? Tai mūsų atliekos,“ sako Howardas Bellas iš JK Maisto ir aplinkos tyrimo agentūros Jorke. Augant maisto paklausai, „bet kas, galintis padėti spręsti augantį baltymų poreikį, yra gerai“, - sako jis.
H. Bellas ir kiti tyrėjai aiškinasi lervų auginimo potencialą mėšle, maisto ir alkoholio pramonės atliekose. Užaugusios lervos surenkamos, išdžiovinamos ir sutrinamos į baltymingus miltus, kuriais šeriamos vištos, kiaulė ir kiti gyvūnai.
Europos ūkininkai 80% gyvulių pašaro dabar importuoja, daugiausiai soją iš Pietų Amerikos. JAV ūkininkams irgi kyla pašarų krizė. Pavyzdžiui, kiaulių pašarui naudojamų kukurūzų kaina JAV nuo 2007-ųjų patrigubėjo. Tai nutiko dėl tuo metu suteiktų subsidijų, dėl ko pasidarė pelningiau kukurūzus parduoti biodegalų gamybai, tad mažiau liko ūkininkams.
Idėja šios problemos sprendimui naudoti musių lervas įgauna pagreitį. Buvo atlikta daug tyrimų JAV, Pietų Afrikoje ir Ispanijoje, o kitais metais planuojama pastatyti pirmąją komercinę įmonę, tikriausiai Pietų Afrikoje. Tuo tarpu JAV kompanija OVRSol tariasi su didele tarptautine maisto kompanija dėl bandomosios įmonės kūrimo, vėliau peraugsiančios į didelę verslo įmonę.
Tad, kiek tiksliai baltymų galima išgauti iš atliekų, panaudojant musių lervas? Bellas vykdė tris metus trukusį projektą, vištų mėšle augindamas naminių musių lervas. Jis sako, kad kol kas iš tonos mėšlo gaunama apie 100 kilogramų lervų, iš kurių savo ruožtu, gaunama nuo 12,5 iki 35 kilogramų pašaro.
Bellas tvirtina, kad gauto produkto maistinė vertė tokia pat, kaip sojų ir pašaro iš žuvų, naudojamo gyvulių šėrimui. Preliminarius eksperimento rezultatus jis pristatė lapkričio 12-ąją konferencijoje Edinburge, JK, dar pridėdamas, jog yra įsitikinęs, kad įmanoma produktyvumą padidinti, reguliuojant tokius faktorius, kaip oro ir vandens kiekis mėšle.
Allanas Finney'is iš OVRSol sako, kad jo firmoje planuojama šerti Hermetia illucens rūšies musių lervas maisto pramonės atliekomis, o vėliau – mėšlu. Kompanijos bandymai rodo, kad lervos gali sumažinti pradinį mėšlo tūrį dvigubai, o kadangi jos nurungia ir suvartoja bakterijas, tokias, kaip E. coli ir Salmonella, mėšlas nepūna, iš esmės sterilizuojamas beideodoruojamas. Jis gali būti naudojamas, kaip kompostas.
AgriProtein, įsikūrusi Keiptaune, PAR, jau beveik surinko reikiamas lėšas visiškai veikiančio fabriko statymui. Užuot naudoję mėšlą, naminių musių lervas auginsime skerdyklų kraujo ir pelų mišinyje, sako kompanijos įkūrėjas Jasonas Drew. Jis mano, kad fabrikas galėtų pagaminti apie 100 tonų lervų kasdien. Bet ar žuvų ir gyvulių, šertų lervomis mėsą valgyti saugu? Drew sako, kad nevyksta nieko, kas be jokios žalos nevyktų gamtoje.
„Visi valgome upėtakius, o spėkite, ką ėda jie?“. Panašiai viščiukai, kiaulės ir kiti gyvūnai vaikštinėdami ėda rastus vabalus ir lervas. Lervų pyragas yra tiesiog koncentruotesnė forma.
Finney'is sutinka. Jis nurodo, kad lervomis šertų gyvūnų mėsos vartotojai yra už dviejų stadijų nuo mėšlo, pirmiausiai suvirškinto lervų ir paskui gyvulių. Tuo tarpu ekologiškų daržovių naudotojai yra vos už vienos stadijos, kadangi augalai maitinasi mėšlu tiesiogiai.
Bet atsimindami GSE (galvijų spongiforminė (kempiškoji) encefalopatija, kempinligė), plačiau žinomą, kaip „pasiutusių“ karvių ligą, vis dar neseną JK, žmonės gali baimintis tokių perdirbtų produktų. GSE paplitimas buvo susietas su to laiko praktika į karvėms skirtą pašarą dėti medžiagų iš galvijų ir liga paplito eksponentiškai, karvėms ėdant užkrėstus smegenų audinius. Bell sako, kad būtent todėl jo projekte nenaudojamos jokios gyvūnų dalys.
Nors pašaro iš lervų potencialas didelis, ar tai paplis?
Michaelas Formica, aplinkosaugos tarybos vadovas JAV Nacionalinėje kiaulienos gamintojų taryboje, sako, kad taryba įvertino šią technologiją prieš keletą metų ir padarė išvadą, kad nors būdas ir praktiškas, tačiau neekonomiškas.
Bet nuo to laiko pašarų kainoms iškilus į padanges, ekonominis lervų aspektas galėtų būti daug stipresnis. „Planuojame grįžti ir darsyk peržiūrėti,“ -sako Formica.
JAV Vyriausybinė komisija, vertinusi technologiją 2010-aisiais, taip pat ją parėmė. Jeffas Silversteinas iš JAV Žemės ūkio tyrimų tarnybos Beltsville'yje, Marylande, yra optimistiškas, tačiau pažymi, kad dar reikia atlikti kitus žingsnius, pavyzdžiui, įsitikinti, kad gyvuliai tai ės.
Šuolis iš laboratorijų į rinką yra didelis, pastebi Michaelas Rustas iš JAV NOAA žvejybos tarnybos. „Kaip bebūtų, yra stipri gyvulių pašarams skirtų baltymų ir riebalų paklausos augimo tendencija, tad linkiu jiems viso ko geriausio.“
„Įsivaizduojame tai kaip didelį poslinkį maisto tiekimo sistemoje,“ sako Craigas Sheppardas, vienas iš Hermetia illucens musių proceso kūrėjų.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Įvaizdžio konsultantė: ne viskas, kas madinga, tinka jums3
Atšalus orams – amžina bėda: desperatiškai lendame į spintą, drabužiai virste virsta per duris, o apsirengti nėra ką. Pažįstamas jausmas? Ką daryti, klausiame kaunietės Giedrės Šimelienės. „Kviesti į pagalbą įva...
-
Kavos aparatų įvairovė
Kavos aparatų įvairovė šiuo metu yra stulbinanti. Nuo itin modernių ir futuristinių, leidžiančių bet kokio skonio ir stiprumo kavą pasigaminti vos vienu prisilietimu iki elegantiškų, romantišką praeitį primenančių kavos apara...
-
„Lietuvos balse“ – dvikovų etapas: netikėti įvaizdžiai3
Šį sekmadienį „Lietuvos balso“ projekte prasidės kovingasis dvikovų etapas. Projekto studijoje atsiras ir penktoji kultinė kėdė – ją užims iki šiol savo komandą atskirame kambaryje paslapčiomis rinkęs Free Finga. ...
-
Jaunoji dizainerių karta ir jos siūlomos patirtys
Pastaraisiais metais dešimtmečiais dizaino sąvoka labai išsiplėtė ir apima jau ne tik madą, plakatus ar mus supančius produktus. Jaunosios kartos dizaino kūrėjai dar studijų metais leidžiasi į įvairius temų, ne tik medžiagų ir form...
-
Mados dizainerė: tvarumas išliks, nes tiesiog neturėsime kito pasirinkimo6
Nors gyvena ir dirba sostinėje, mados dizainerė Justina Semčenkaitė gatvės madą stebi visur, kur tik nuvyksta. Kadangi dažnai lankosi Kaune ir Klaipėdoje, pastebėjo, kad šių miestų statistinis mados vartotojas labai skiriasi. ...
-
Makramė pynėja: kiekviename mazgelyje – geros emocijos3
Su Agniete Vaitulioniene sutariame kalbėtis, kol dukrelė miega pietų. Nuo jos, sako, viskas ir prasidėjo. „Gimus Amelijai, norėjosi širdžiai mielos veiklos. Viena pažįstama parodė makramė technika pintus kalėdinius žaisliukus. Užsiman...
-
Miegančiosios gražuolės sindromas: ką pagalvė žino apie tavo odą
Ar kada pagalvojote, kad ištikimiausia nakties draugė pagalvė – gali būti ne tik draugė, bet ir didžiausia odos priešė. O gal geriausia sąjungininkė? Kol ramiai miegame, mūsų oda išgyvena tikrą nuotykį, apie kurį dažnai...
-
Sapnų baidyklių kūrėja: magija slepiasi mažuose dalykuose1
Vėjyje besiplaikstančios močiučių servetėlės, pavirtusios ramaus miego sergėtojomis, levandų kvapo maišeliai norintiems giliai panirti į sapnų karalystę, sojų vaško žvakės – magiški nakties žibintai… Atrodo, vi...
-
Parfumerė J. Cinaitienė: kvapas mus paveikia žaibišku greičiu3
„Uoslė yra be galo svarbi, tačiau ją dažniausiai įvertiname tik netekę“, – šypsosi parfumerė Jolanta Cinaitienė. Natūralių kvepalų kūrėja atskleidžia, kaip mus veikia skirtingi kvapai ir kodėl tas pats aromatas vienam ga...
-
Antro šanso metamorfozės: siūlų likučiai tampa mielais žaislais1
Feisbuko paskyros „SiulasVirbalaiVaselis“ kūrėja Vilija Krasauskienė dienomis dirba rimtą darbą aplinkosaugos srityje, vakarais atsipalaiduoja megzdama žaislus iš siūlų likučių – tokių, anot jos, kur nei vienai kojinei, nei ...