Afrodiziakai - mitas, vaistas ar tik placebo efektas?

„Meilės“ industrija klesti. Pirkėjams siūloma visagaliai afrodiziakai ir kiti būdai, kaip pakelti pasitenkinimą meile ir jos išraiškos būdais. Tačiau įdomus faktas, kad afrozidiakai nėra tik tušti pardavėjų pažadai. Daugybė žmonių tvirtina, kad afrodiziakai tikra veikia, tačiau visiškai mokslu paaiškinti jų poveikio dar nepavyko.

Howstuffworks.com kviečia iš arčiau susipažinti su meile trykštančiais afrozidiakais ir jų poveikiu.

Pagal apibrėžimą afrodiziakas – elementas, sukeliantis ir stimuliuojantis seksualinę aistrą. Vaistai, kurių etiketės žymi „afrodiziako“ savybes, dažniausiai klaidina. 

Tikras afrodiziakas turi ne padidinti aistrą, bet ją sukurti. Prieš norit suprasti, kaip veikia afrodiziakai, reikia išsiaiškinti, kas vyksta žmogaus smegenyse, kai jis seksualiai susijaudina?  Ir vyruose, ir moteryse seksualinio susijaudinimo metu kūną valdo hormonas testeronas. Žmogaus seksualinė aistra yra priklausoma nuo hormonų lygio. Jei organizme per mažai testeronų, žmogaus seksualinis gyvenimas gali sutrikti.

Grandininė reakcija žmogaus organizme prasideda, kai jis mato, girdi, jaučia, liečia ar užuodžia kai ką, as stimuliuoja seksualinį susijaudinimą. Signalai pradedami nervų sistema siųsti iš smegenų į apatinę kūno dalį. Signalai priverčia kraujo ląsteles plėstis ir tai sukelia erekciją (moterų erekcija įvyksta klitoriaus audiniuose ir aplink makštį). 

Kartu su erekcija padidėja širdies plakimo ritmas. Tuo pat metu smegenys išleidžia neurotransmiterius, kurie skelbia, kad procesas yra malonus.

Jei organizme nėra pakankamai testeronų, susidomėjimas seksu gali kristi. Prie to gali prisidėti ir stresas, depresija, apatija.

Mosklininkai teigia, kad afrodiziakai gali veikti dvejopai: vieni sukelia seksualinį susijaudinimą, veikdami smegenis, kiti – veikdami kūno dalis. Tačiau kartais vien galvojimas, kad kažkas veikia kaip afrodiziakas, sukelia seksualinį susijaudinimą.

Tyrinėtojai yra nustatę, kad kai kurios žolelės ar papildai skatina hormonų gamybą, kurie didina seksualinę aistrą. Tačiau kol kas neaiškų, ar šios priemonės gali padėti pagaminti pakankamą hormonų kiekį, kad būtų pastebėtas skirtumas.

Taigi kokie produktai laikomi afrodiziakais? 

Avokadas. Actekai avokado medį vadino „sėklidžių medžiu“ dėl vaisiaus panašumo į vyrišką organą. Tačiau šio vaisiaus afrodiziako savybės yra priskirtos tik dėl vizualinio panašumo.

Bananas. Vaisius irgi primena vyrišką lytinį organą, tačiau jame yra daug vitamino B, kuris reikalingas sekso hormonų gamybai.

Bazilikas. Nuo senų laikų manoma, kad šis prieskonis stimuliuoja seksualinę aistrą, vaisingumą ir bendrą gerą savijautą.

Kardamonas. Šis kvapnus prieskonis buvo naudotas ne tik aistrai skatinti, bet ir gydyti impotenciją.

Šokoladas. Šokoladas visada buvo siejamas su meile ir romantika. Tikima, kad Actekų valdovas Montezuma kasdien gerdavo didžiulius kiekius skysto šokolado, kad pagerintų savo seksualinius sugebėjimus.

Morkos. Falo formos daržovė nuo senų laikų buvo naudojama seksualinei stimuliacijai didinti.

Čili pipirai. Čili pipirai sukelia fiziologinį atsaką žmogaus kūne (prakaitavimą, kraujospūdžio padidėjimą ir kraujo cirkuliaciją). Panaši reakcija atsiranda ir sekso metu.Agurkai. Manoma, kad agurko kvapas padidina kraujo padavimą į makštį.

Figos. Figoms priskirtas afrodiziako vaidmuo dėl jos panašumo į moteriškus lytinius organus.

Česnakas. Tibeto vienuoliams buvo draudžiama eiti į šventyklą, užkandus šios daržovės, nes buvo tikima, kad česnakas didina kraujo patekimą į falą.

Imbieras. Imbieras laikomas afrodiziaku, nes jo kvapas gerina kraujo apytaką.

Medus. Viduramžiuose buvo gaminamas ir geriamas midus seksualiniai aistrai skatinti. Persijoje jaunavedžiai midų gerdavo visą mėnesį iš to ir kilo „medaus mėnesio“ pavadinimas. Meduje yra daug vitamino B, kuris reikalingas testerono gamybai.

Austrės. Jos kaip afrodiziakai buvo naudojamos jau senovės romėnų. Austrėse gausu cinko, kuris skatina vyrų potenciją.

Papaja. Šiame vaisiuje yra medžiagų, kurios veikia kaip moteriškas hormonas estrogenas. Senovės medicinoje papajos buvo naudojamos skatinti mėnesines ir pieno gamybą moteryje.

Pušų sėklos. Jos kaip afrodiziakai naudojamos nuo Viduramžių. Sėklose kaip ir austrėse yra daug cinko.

Tačiau afrodiziakais gali būti laikomi ne tik maisto produktai. Kvapas, žmogaus feromonai, muzika bei sportas žmogaus kūną taip pat gali veikti kaip afrodiziakas. 

Kaip buvo minėta anksčiau, mokslininkams kol kas nepavyko išsiaiškinti, ar tam tikri produktai ar veiksmai gali dirbtinai sukelti seksualinę aistrą. Kai kurie mokslininkai tikina, kad afrodiziakai tėra mitas, o jų poveikis gali būti paaiškintas placebo efektu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nuomone

nuomone portretas
su nemylimu zmogum joks afrodiziakas nepades, net ir suvalgius visus paminetus
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių