„Viva Magenta“: kaip derinti metų spalvą

Spalvų institutas „Pantone“ 2023-iųjų spalva paskelbė „Viva Magenta“ – šiuo pavadinimu apibūdinamas purpurinės ir raudonos mišinys. Metų spalva spinduliuoja gyvybingumą ir energiją, žadina drąsą ir veržlumą. Tačiau šis tarp šilto ir šalto balansuojantis atspalvis yra gana įnoringas. Tad kaip jį pritaikyti savo garderobe?

Į porą – pastelinės spalvos

Stilistė, tinklaraščio „Nauja tu“ autorė Viktorija Jarockienė „Viva Magenta“ atspalvį įvardija kaip sodrią avietės spalvą. Pasak pašnekovės, šiame atspalvyje rasime ir rožinės, ir violetinės, ir oranžinės, ir pilkšvos pustonių.

„Purpurinės, raudonos ir rausvos turintis magenta atspalvis traktuojamas kaip šaltas. Tačiau „Pantone“ instituto 2023-iųjų spalva išrinkta „Viva Magenta“ yra aukso viduriukas tarp šilto ir šalto tono. Tad ji suderinama ne tik su šaltais, bet ir šiltesniais atspalviais, – pastebi stilistė. – Norint išgauti ryškų, modernų efektą, šią spalvą galima derinti su oranžine ar vos prigesinta geltona. Kita vertus, toks įvaizdis tinka tikrai ne visiems. Tipiškam lietuviškam šaltesniam tipažui jis gali būti per ryškus. Tad labiausiai „Viva Magenta“ siūlyčiau derinti su pilkais, švelniai pasteliniais žydrais atspalviais ir žalsvai melsva spalva.“

Pašnekovė pataria prie pilko švarkelio ir džinsų derinti „Viva Magenta“ atspalviu margintą skarelę ar tokios spalvos rankinę. Kitas variantas – prie neutralių spalvų palaidinės, švarko ir aksesuarų dėvėti „Viva Magenta“ atspalvio kelnes.

V. Jarockienė atkreipia dėmesį, kad „Viva Magenta“ atspalvis yra labai ryškus. Tad stilistė rekomenduoja šią spalvą savo aprangoje kiek prigesinti kitomis spalvomis. Nors vienspalviai deriniai šiuo metu labai madingi, „Viva Magenta“ puoštis nuo galvos iki kojų V. Jarockienė nepataria.

„Žinoma, „Valentino“ mados namų pavasario kolekcijos pristatyme matėme nemažai svečių, vilkinčių vienspalvius šios spalvos derinius. Tačiau jie yra veikiau jau išimtis iš taisyklės, kurią padiktavo išskirtinė vieta ir proga. Eiliniam žmogui tokio „Viva Magenta“ intensyvumo išties būtų per daug. Tad verčiau poruokite šią spalvą su pilka, žydra, žalsva, sidabrine“, – pataria stilistė.

Pasipuošti 2023 m. spalva gali panorėti ir mados tendencijomis besidomintys vyrai. Ką V. Jarockienė patartų jiems? „Turint omenyje daugumos lietuvių santūrumą ir minimalistinį požiūrį į aprangos stilių ir spalvas, vyrus raginčiau „Viva Magenta“ atspalvį į savo garderobą įtraukti minimaliai, – sako ji. – Galite įsigyti tokios spalvos kojinių, kurios nežymiai kyšotų iš kelnių ar džinsų, arba prigesinto „Viva Magenta“ atspalvio polo marškinėlius, kuriuos vilkėtumėte po pilku ar tamsiai mėlynu klasikiniu švarku arba kardiganu. Vyrus, kurie vertina ryškesnes spalvas ir drąsiai jaučiasi jas dėvėdami, vis tiek skatinčiau laikytis subtilumo. Atraskite akinius nuo saulės šio atspalvio rėmeliais, kepuraites, o gal tiesiog pakeiskite laikrodžio apyrankę.“

Tinka žiemos tipažui

Renkantis aprangos derinį V. Jarockienė ragina nepamiršti ir aksesuarų. Pasak jos, prie „Viva Magenta“ atspalvio labai tiks sidabro ir platinos spalvos papuošalai.

Šių metų spalva yra be galo ryški ir vedanti iš komforto zonos. Tad jei mėgstate subtilesnį įvaizdį, siūlyčiau panaudoti mažiau pastebimus akcentus.

„Kad būtų įdomiau, galite priderinti net sidabro spalvos batelius ar rankinę – kitą gan ryškią mados tendenciją, kuri šiame įvaizdyje galėtų atsiskleisti itin estetiškai, – pataria stilistė. – Šių metų spalva yra be galo ryški ir vedanti iš komforto zonos. Tad jei mėgstate subtilesnį įvaizdį, siūlyčiau panaudoti mažiau pastebimus akcentus. Pavyzdžiui, įsigyti jūsų spalvinį tipažą atitinkančius „Viva Magenta“ atspalvio lūpų dažus, skarelę arba trumpas kojinaites, kurios subtiliai matytųsi kelnių ir loafers stiliaus batų derinyje.“

Dėvimas spalvas paprastai patariama derinti prie savo prigimtinio odos tono, plaukų ir akių spalvos. Tad, pasak V. Jarockienės, žinant, kad „Viva Magenta“ spalva yra ryški, intensyvi ir neutralaus tono (nei šilto, nei šalto), labiausiai ją pamėgti turėtų šviesiaodės tamsiaplaukės žydraakės. Kitaip sakant, žiemos tipažo moterys. Ši spalva taip pat labai tinka rusvai įdegančioms rudaplaukėms žaliomis arba rudomis akimis – rudens tipažui.

„Pavasario (šviesiaplaukės mėlynakės, įdegančios rudai) ir vasaros (itin baltos ar rausvos odos, žydrų ar pilkų akių ir labai šviesių, vadinamųjų šiaudo spalvos plaukų) tipažų moterys turėtų rinktis prigesintus, pastelinius „Viva Magenta“ atspalvius“, – atskleidžia pašnekovė.

Dėmesys – drabužio savininkui

V. Jarockienei pritaria ir stilistė, tinklaraščio „Įkvėpta spalvų“ autorė Aušra Klimavičė. Ji pastebi, kad mūsų odos pustonis gali būti šiltas arba šaltas. Vilkint ne savo temperatūros spalvos drabužį, rizikuosime atrodyti pavargę, pageltusia oda, patamsėjusiais paakiais. Todėl svarbu atsirinkti savo gymiui tinkamą atspalvį.

Subtiliai: tinklaraščio „Įkvėpta spalvų“ autorė A. Klimavičė pastebi, kad „Viva Magenta“ labiau tinka tamsaus gymio žmonėms, ir pataria rinktis tinkamiausia sau spalvinę gamą./ L. Ragainės nuotr.

„Skubu nuraminti, kad visos spalvos, tarp jų – ir „Viva Magenta“, gali būti skirtingų temperatūrų ir atspalvių. Tad tikrai galima atrasti sau tinkantį variantą, – tikina pašnekovė. – 2023 m. spalva tinkamesnė tamsesnio gymio žmonėms, tačiau tai nereiškia, kad kitiems teks jos atsisakyti. Svarbiausia atrasti savo atspalvį. Kiekvieno mūsų veidas turi skirtingą spalvinį kontrastą – spalvos skirtumą tarp odos, akių ir plaukų. Šis kontrastas veide, taip pat ir drabužių derinyje, gali būti aukštas, vidutinis ar žemesnis. Todėl labai svarbu atkartoti savo prigimties kontrastą ir drabužiuose.“

Sodrią 2023 m. spalvą galima rinktis visoms progoms. Kita vertus, dalykiniam įvaizdžiui rekomenduočiau jos vengti bent jau pagrindinėse aprangos detalėse.

A. Klimavičė pastebi, kad lietuvės moterys dažniausiai turi vidutinį arba žemesnį veido kontrastą – šviesią odą, šviesius plaukus ir žydras arba pilkšvas akis. Todėl, dėvint „Viva Magenta“ spalvos drabužį arčiau veido, visas aplinkinių dėmesys kryps į drabužį, o ne į jo savininkę. Norint išvengti tokios situacijos, pašnekovė rekomenduoja padidinti savo kontrastą veide, paryškinant akių makiažą, lūpų dažus ar tiesiog dėvint tamsios spalvos akinius.

Aksesuarų žaismas

A. Klimavičė pastebi, kad „Viva Magenta“ yra ryški, veržli, sodri, gyvenimo džiaugsmo kupina spalva, tinkanti drąsioms asmenybėms. Tad, pasak stilistės, ji ne visiškai dera su ryškumo dažniausiai nemėgstančių lietuvių prigimtimi. Dėl šios priežasties pašnekovė pataria šią spalvą dėvėti kiek toliau nuo veido, o dar geriau – rinktis šio atspalvio aksesuarus.

„Ryškios spalvos yra įsimenamesnės, tad ir atsibosta kur kas greičiau. Todėl aprangoje verčiau rinktis smulkesnį „Viva Magenta“ akcentą. Tarkime, ryškų nagų laką, segę ar skarelę, kurios kraštai nuspalvinti šia gyvenimu pulsuojančia spalva, – siūlo ji. – Kadangi „Viva Magenta“ atspalvis yra ryškus, derinyje leiskite jam lyderiauti, o kitas spalvas rinkitės švelnesnes. „Viva Magenta“ puikiai derės su visomis pastelinėmis spalvomis: alyvine, gelsva, žydra ar rožine. Taip pat – achromatinėmis spalvomis: juoda, balta ir pilka. Jei nuspręsite išmėginti ryškių spalvų kombinaciją, su „Viva Magenta“ gali būti derinama žalia, violetinė, oranžinė, geltona ar netgi raudona.“

Dėvint „Viva Magenta“ spalvą, A. Klimavičė pataria prie jos derinti neryškius, ne tokius pastebimus aksesuarus. „Norėtųsi, kad bendrame įvaizdyje jie šiek tiek nuramintų šią spalvą ir leistų jai groti pirmuoju smuiku. Jei kalbėsime apie auksą ar sidabrą, abu šie metalai ir jų spalvos derės prie „Viva Magenta“, – pataria ji. – Sodrią 2023 m. spalvą galima rinktis visoms progoms. Kita vertus, dalykiniame įvaizdyje rekomenduočiau jos vengti bent jau pagrindinėse aprangos detalėse, nes pašnekovui intuityviai norėsis trauktis nuo tokia spalva pasipuošusio žmogaus. Vis dėlto, net ir dalykinei aprangai drąsiai galite rinktis „Viva Magenta“ spalvos aksesuarus, kurie pagyvins kiekvieną derinį.“

Svarbiausia – minimalizmas

Tinklaraščio „Asmeninė stilistė“ autorė Rūta Čepulienė pabrėžė, kad „Viva Magenta“ yra gana preciziška spalva, todėl ją savo įvaizdyje reikėtų derinti atsakingai. Pasak pašnekovės, ji tinkamiausia dermėje su šviesiai pilka, melsva, pastelinėmis ir žemės tonų spalvomis.

Saikas: kadangi aktyvioji „Viva Magenta“ pati iš savęs yra tarsi aksesuaras, R. Čepulienė rekomenduoja su papuošalais nepersistengti./ R. Čepulienės asmeninio archyvo nuotr.

„Gražiai „Viva Magenta“ dera ir su kitais rožiniais atspalviais. Kontrastingų, grynų spalvų derinimo su šia aktyvia raudona spalva reikėtų vengti. Kadangi „Viva Magenta“ yra labai reikli, jos spalvos drabužį siūlyčiau slopinti neutraliomis spalvomis. Vienspalvis „Viva Magenta“ įvaizdis tinka nebent tada, kai norisi labai atkreipti į save dėmesį arba savo aprangoje mėgstate aktyvius monochrominius spalvinius derinius“, – patarė stilistė.

Vienspalvis „Viva Magenta“ įvaizdis tinka nebent tada, kai norisi labai atkreipti į save dėmesį arba mėgstate aktyvius monochrominius spalvinius derinius.

Kadangi aktyvioji „Viva Magenta“ pati iš savęs yra tarsi aksesuaras, R. Čepulienė rekomenduoja su papuošalais nepersistengti.

„Tinkami būtų minimalistiniai aksesuarai, ypač sidabro spalvos, kuri artima „Viva Magenta“ spalvinei gamai. Reikėtų vengti labai masyvių, kontrastingų spalvų ar margų aksesuarų. Jei esate žmogus, mėgstantis subtilumą, įvaizdyje rinkitės tik minimalius šios spalvos akcentus ir aksesuarus, – pataria pašnekovė. – Aktyvioji „Viva Magenta“ dailiausiai atrodo tamsesnio gymio žmonių aprangoje, tačiau negalima teigti, kad kitiems ji netinka. Tiesiog reikia gerai apsvarstyti, kiek daug „Viva Magenta“ spalvos bus jūsų įvaizdyje. Pavyzdžiui, jeigu jūsų veido kolorite dominuoja raudonis, o jūs pasirinksite aktyvią raudoną spalvą viršutiniame drabužyje, kuris yra arčiausiai veido, taip dar labiau pabrėšite ir išryškinsite raudonį. Tad „Viva Magenta“ spalvą rinkitės atsakingai, kruopščiai apgalvokite jos derinius.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių