Vasariškos avalynės tendencijos – ką išsirinkti?

Užplūdus vasariškai šilumai, su džiaugsmu sunkius batus keičiame basutėmis ir lengvais bateliais. Kokie avalynės modeliai madingiausi šį sezoną? Kaip juos derinti ir kokių klaidų nedaryti?

Nuo platformų iki sagčių

Pasak stilistės Oksanos Pavlovos, 2023 m. vasaros sezoną ryškiausios kelios avalynės tendencijos. Viena svarbiausių – bateliai su platforma. Tai gali būti platforminiai batai arba aukštakulniai su platformomis. Jie tiks prie džinsų, bus puikiai derinami su suknele ar sijonu.

„Šiuo metu labai populiarūs smailianosiai aukštakulniai atviru kulnu. Tiesa, tokių batelių derėtų neavėti biure, nes atviras kulnas neatitinka biuro aprangos kodo. Taip pat jie netiks renginiuose, kuriuose prašoma pasirinkti verslo kasdienę aprangą (angl. Business Casual), – pastebi stilistė. – Vasarą neprašausite pasirinkusios įsispiriamas basutes (angl. mules) atviru kulnu. Jos gali būti tiek aukštakulnės, tiek žemapadės. Jos labai lengvai derinamos, tinka tiek prie sijono, tiek prie suknelės ar džinsų.“

Oksana Pavlova. Asmeninio albumo nuotr.

O. Pavlovos teigimu, dar viena karšta tendencija yra uždara Mary Jane stiliaus avalynė su dirželiais. Vis dėlto šie bateliai yra sunkiau derinami ir tinka ne kiekvienai moteriai. Tinkamai nepritaikyti jie gali sendinti.

Ryškus šio vasaros sezono akcentas yra grubaus stiliaus avalynė su sagtimis. Tai gali būti tiek basutės, tiek aukštakulniai, žemo kulno ar platforminiai batai.

 

„Patarčiau Mary Jane batelius rinktis, jei jūsų stilius yra šiek tiek vintažinis. Tokiu atveju šiuos batelius netgi galima drąsiai avėti kartu su kojinaitėmis, kaip rekomenduoja mados namai „Prada“, – akcentuoja ji. – Ryškus šio vasaros sezono akcentas yra grubaus stiliaus avalynė su sagtimis. Tai gali būti tiek basutės, tiek aukštakulniai, žemo kulno ar platforminiai batai. Sagtys gali būti funkcionalios arba tiesiog dekoratyvios, puošiančios batų priekį.“

Basutės ilgakojėms

Anot pašnekovės, šiuo metu taip pat labai madingos patogios grubaus stiliaus basutės su dirželiais ir pintomis puošmenomis. Jos gali būti susegamos arba ne, žemakulnės ar platforminės.

Norinčioms optiškai pailginti savo kojas stilistė rekomenduoja permatomus aukštakulnius ir basutes. Šis batelių tipas šiuo metu be galo populiarus, tad tokių modelių pilnos parduotuvės. Ypač populiarūs smailianosiai permatomi aukštakulniai.

„Vasarą verta rinktis ir basutes per pirštą. Jos tinka prie įvairių drabužių derinių, ypač laisvesnio, paplūdimio stiliaus. Žinoma, prie vakarinių suknelių tokių basučių nederinsime, – pastebi ji. – Madinga tendencija – avalynė su tinklelio detalėmis, padedanti sukurti paplūdimio stilių. Tokie bateliai taip pat puikiai tinka prie džinsinio įvaizdžio. Vis dėlto avalynę su tinkleliu sunkiau derinti, tad visoms moterims jos nerekomenduoju.“

Pasak O. Pavlovos, vasarai puikiai tiks basutės su raišteliais. Toks avalynės modelis atrodo labai gražiai, deja, turi vieną minusą. Stilistė atkreipia dėmesį į tai, kad tokios basutės optiškai trumpina kojas. Todėl drąsiai šią avalynę gali rinktis ilgakojės.

„Jei esate žemesnio ūgio, geriausia rinktis kūno spalvos basutes su raišteliais. Tada jos „nenukirps“ kojų, – akcentuoja O. Pavlova. – Kojas optiškai trumpina ir basutės su dirželiais, sagtimis. Tad jas taip pat reikėtų kruopščiai derinti. Svarbiausia, kad basutės spalviškai derėtų prie jūsų kelnių ar sijono. Pavyzdžiui, jei renkatės baltas kelnes, basutės su raišteliais taip pat turėtų būti baltos arba kūno spalvos – tai saugiausias pasirinkimas. Jei jūsų kojos ilgos, galite jaustis drąsiai ir taip kruopščiai basučių nederinti.“

Nesenstanti klasika

Naujausių tendencijų nesivaikančioms moterims O. Pavlova pataria atkreipti dėmesį į klasika tampančius, laikui nepavaldžius batelių modelius.

„Rekomenduoju kūno spalvos smailianosius aukštakulnius. Jie lengvai derinami prie įvairių drabužių derinių – prie bet kokių kelnių, sijonų. Taip pat tokie aukštakulniai optiškai ilgina kojas. Verta įsigyti patogias basutes su platforma, geriausia odines. Vasarą jas avėti bus patogu, o derinti lengva. Patariu turėti ir įspiriamas basutes-šlepetes, geriausia – minimalistinio stiliaus, odines. Jos labai patogios, atrodo stilingai, tinka prie kelnių, džinsų, sijonų, suknelių, – atkreipė dėmesį stilistė. – Vasarai būtini ir balti sportiniai bateliai, leidžiantys jaustis patogiai ir atrodyti stilingai. Su tokiais galima keliauti net į biurą. Dar vienas vertas dėmesio modelis – loaferai (angl. loafer – dykinėtojas, bastūnas, keliautojas), tinkami pavasarį, vasarą, rudenį. Tai yra be galo patogi avalynė, deranti beveik prie visko.“

Stiliaus klaidos

O. Pavlovos teigimu, tam tikros avalynės tendencijos jau išėjo iš mados, tad nebeverta jų sekti. Pavyzdžiui, prieš kelerius metus buvo be galo madingi grubūs sportiniai bateliai „Balenciaga“, jie šį sezoną nebeaktualūs.

„Praėjusiais metais madingi buvo ir itin smailūs aukštakulniai, kuriuos merginos traukdavo iš mamų spintų. Šiemet jie nebe tokie madingi“, – atskleidė ji.

Stilistė taip pat atkreipia dėmesį į vasarą moterų neretai daromą klaidą – netinkamai pasirenkamą su sportiniais bateliais dėvimų kojinių ilgį. „Jei avite sportinius batelius ar kitokią uždarą avalynę, geriausia, kad kojinių visai nesimatytų arba jos būtų ilgos. Tiesa, ilgos kojinės optiškai trumpins kojas, tad verčiau jų išvis nesimatytų, – pataria pašnekovė. – Jei dėvite ilgas kelnes, kojinės gali būti ir ilgesnės. Pavyzdžiui, spalvotos, su aplikacijomis, jei jums patinka. Tačiau venkite atvejų, kai matyti iš batelio išlindusi kojinė ir plika koja.“

Svarbiausia – asmeninis stilius

Violeta Krasovska. Asmeninio albumo nuotr.

Stilistė Violeta Krasovska pastebi, kad basučių įvairovė yra išties plati, tad šį sezoną galima rinktis iš gausybės madingų modelių.

Norėčiau paneigti sąvoką „nebemadinga“. Svarbiausia – pritaikyti batelius prie savo stiliaus. Įvertinkite savo gyvenimo būdą, pažinkite figūros tipą ir leiskite sau išbandyti ką nors naujo.

 

„Šią vasarą aktualios platformos, bateliai plonu padu ir kirstu arba smailėjančiu priekiu, gladiatoriaus sandalai. Verta rinktis šlepetes ar basutes per pirštą. Į madą grįžta balerinos bateliai. Madingi kutai, taip pat karaliauja aukso ir sidabro atspalviai. Tad leiskite sau spindėti! Širdį džiugins ir ryškios, ir pastelinės avalynės spalvos. Tad, manau, kiekvienas atras sau patinkantį modelį, – tikina ji. – Vėsesnėmis dienomis galima rinktis Mary Jane stiliaus batelius, prigludusius ilgaaulius iki kelių, kaubojiškus batus, loaferus ir, žinoma, laisvalaikio sportbačius. Visada madinga yra klasikinė avalynė, tačiau su laiku jos siluetas ir forma taip pat keičiasi. Esama ir išimčių – loaferai su siaura pakulne ar smailianosiai aukštakulniai yra laikui nepavaldūs.“

Vis dėlto pašnekovė atkreipia dėmesį į tai, kad renkantis avalynę vasarai derėtų pernelyg nesivaikyti madų, o atsižvelgti į asmeninį stilių.

„Norėčiau paneigti sąvoką „nebemadinga“. Svarbiausia – pritaikyti batelius prie savo stiliaus. Įvertinkite savo gyvenimo būdą, pažinkite figūros tipą ir leiskite sau išbandyti ką nors naujo. Tada nebereikės jaudintis dėl to, ar atrodote madingai, – akcentuoja V. Krasovska. – Jei nežinote, kaip derinti batelius prie aprangos, visada išgelbės baziniai garderobo elementai – paprasto silueto, minimalistiniai, neutralių spalvų vienspalviai drabužiai, neturintys nereikalingų detalių.“

Stilistė pataria derinant avalynę prie aprangos stengtis suderinti ir proporcijas. Pasak jos, siauri bateliai neturėtų būti derinami prie plačių drabužių.

„Dažnai pastebiu klaidą, kai nesilaikoma aprangos proporcijų taisyklių. Pavyzdžiui, dėvimi platūs „oversized“ viršutiniai drabužiai, kurie derinami su bateliais siaura pakulne. Arba avimos platformos ir dėvimi aptempti, ypač siauri (angl. skinny) džinsai su aptempta odine striuke“, – vardija stiliaus paklydimus V. Krasovska.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Uk

Uk portretas
Reikia NESIOTI kas patogu Cia prarastas apie nieka... As zinau pati kaip rengtis kokia avalyne NESIOTI

šiaip

šiaip portretas
Rašot apie vieną, o rodot kitą...

Marija

Marija portretas
Avalynė turi būti patogi,kad nevarginatų kojų.Pas mus moterys nori aukštakulnių batelių,bet apie sveikata negalvoja.Pasaulyje,Europoje yra kita tendencija.Ten renkasi patogius drabužius ir patogia avalynę.Tam,kad nevaržytu judesių ir nevargina kojų.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių