Šimtmečio proga žinomiausi Lietuvos objektai nugulė ant žiedų

  • Teksto dydis:

Juvelyrė Viktorija Orkinė Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio proga įgyvendino jau seniai galvoje kirbėjusią idėją – sukūrė trijų spalvų aukso žiedus, ant kurių pavaizduoti žinomiausi šalies objektai.

Geltono, žalio ir raudono aukso žiedai atitinkamai papuošti Vilniaus, Kauno ir visos Lietuvos miestų simboliais tapusiais pastatais, rašoma pranešime spaudai.

„Džiaugiuosi gyvendama Lietuvoje ir didžiuojuosi šalies teikiamomis galimybės. Tai tarsi padėka savo šaliai, kurią galiu išreikšti kasdieniniu savo darbu, dedikuotu būtent šiai ypatingai progai, galvojant apie šios sukakties reikšmę ir šalies nueitą kelią,“ – savo idėją komentuoja autorė. Prieš daugiau nei pusmetį Vilniuje juvelyrikos namus „v2o“ atidariusi juvelyrė tikina, kad šią idėją galvoje nešiojosi jau seniai, tačiau jai įsikūnyti metale prireikė laiko.

Pirmiausia buvo pagaminti sidabriniai žiedai, tačiau iki pilno idėjos įgyvendinimo autorei kažko trūko. Taip kilo mintis žiedus kurti panaudojant Lietuvos vėliavos spalvas – geltoną, žalią ir raudoną auksą. „Raudoną ar geltoną auksą, greičiausiai, esate matę, mūsų akiai tai tarsi įprasta aukso spalva. Didžiausią nuostabą turbūt kelia žalias auksas, bet jis egzistuoja – švelniai gelsvas su žaliu atspalviu. Reikia pamatyti, kad pajustumėte spalvų skirtumą,“ – idėją komentuoja V. Orkinė.

Didžiausią nuostabą turbūt kelia žalias auksas, bet jis egzistuoja – švelniai gelsvas su žaliu atspalviu.

„Vilnius ir Kaunas yra miestai, kuriuose gyvenau. Kaune gimiau ir augau, Vilniuje įsikūriau po studijų ir čia auginu savo vaikus. Trečiajame žiede atgulė mano pomėgis keliauti po Lietuvą – parinkti penkių didžiųjų Lietuvos miestų simboliais tapę pastatai, taip tarsi pasakant, kad visa Lietuva yra graži, visuose miestuose yra ką pamatyti,“– sako kūrėja.

Geltono aukso žiedas skirtas Vilniui – ant jo pavaizduota Gedimino pilis, Lietuvos Respublikos prezidentūra, Šv. Onos bažnyčia, televizijos bokštas, Katedra bei Dievo Motinos ikonos „Ženklas iš dangaus“ cerkvė. Žaliasis žiedas puoštas Kauno simboliais – Soboru, Kauno rotuše, Šv. Petro ir Povilo arkikatedra bazilika, Kauno pilimi bei Kristaus Prisikėlimo bažnyčia. Trečiasis, raudono aukso, žiedas skirtas visai Lietuvai, ant jo matomi Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio miestų simboliai.

Tačiau šie žiedai turi ne tik akivaizdžiai matomus šalies simbolius, bet ir juose užkoduotą detalę. Specialiai šiai progai pagaminti papuošalai yra 16,2 dydžio, taip dar kartą paminint Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio minėjimo – vasario 16-osios – datą. „Kurta galvojant apie mylintį savo šalį, besidžiaugiantį miestu, kuriame gyvena, žmogų. Tai, kas pavaizduota žiede, turėtų šį tą reikšti. Gedimino pilis vienam primins pirmąjį pasimatymą, Katedros aikštė – svaiginantį bučinį ar pastovią susitikimo vietą su geriausiu draugu,“ – žiedų simboliką komentuoja V. Orkinė.

Norintys šiuos papuošalus pamatyti gyvai, tai padaryti galės Lietuviškų prekių ženklų mugėje vasario 16 – 18 dienomis prekybos centre „Panorama“. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių