Seimas – prieš lengvatinių elektros kainų naikinimą

Seimas pareiškė nepritarimą galimiems planams naikinti lengvatines elektros energijos kainas namų ūkiams, turintiems elektrines virykles.

Tačiau tokia parlamentarų nuomonė nėra įpareigojanti ir Vyriausybė turi teisę į ją neatsižvelgti.

Pasiūlė opozicija

Ketvirtadienį parlamentarai pritarė opozicinių socialdemokratų pateiktai rezoliucijai, kurioje parašyta, kad „lengvatinio tarifo vartotojams naudojantiems elektros virykles panaikinimas – tai elektros kainų kilimas visiems vartotojams“.

Rezoliucijoje taip pat pažymėta, kad „vykdoma elektros energetikos reforma skurdina Lietuvos vartotojus, sudarydama sąlygas kainų kilimui“.

Seimas šiuo dokumentu pareiškė esąs „prieš lengvatinio tarifo vartotojams naudojantiems elektros virykles panaikinimą“.

Vyriausybei bei Valstybinei kainų ir energetikos kontrolės komisijai parlamentarai pasiūlė „nedidinti Lietuvos gyventojų išlaidų už elektros energiją, esant sumažintiems gyventojų atlyginimams, pensijoms ir socialinėms išmokoms ir kritus jų perkamajai galiai“, taip pat „nenaikinti lengvatinio tarifo vartotojams naudojantiems elektros virykles“.

Už tokią rezoliuciją iš 100 dalyvavusių posėdyje parlamentarų už balsavo 55, prieš buvo 16, susilaikė 29.

Konkrečiai neatsakė

Energetikos ministras Arvydas Sekmokas konkrečiai neatsakė į Seimo narių klausimus, ar tikrai žadama naikinti lengvatas kai kuriems elektros energijos vartotojams. „Galiu pasakyti, kad turi būti peržiūrėti elektros tarifai. Jie peržiūrimi kas trejus metus. Naujus tarifus Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija patvirtins kartu su ministerija“, - sakė ministras.

Jis patikino, kad „tarifų reforma neturi didinti kainų ekonominio sunkmečio laikotarpiu“. Ministras tvirtino, kad vartotojui ateityje bus pasiūlyti skirtingi tarifai. „Vartotojas turi pasirinkimo teisę turėti iš kelių galimų tarifų. Bet noriu pasakyti, kad vartotojų negalime diskriminuoti pagal turimus elektros įrenginius. Tai su socialine aprūpinimo sistema sietini klausimai. Neturi būti diskriminuojami tie, kurie šildosi elektra ir išnaudoja daug elektros energijos“, - sakė jis.

Gauti tikslų atsakymą iš energetikos ministro nepadėjo ir patikslinantis Seimo posėdžiui pirmininkaujančiojo Česlovo Stankevičiaus klausimas: „Tai ar yra ketinimas panaikinti lengvatą?“. „Yra ketinimas peržiūrėti naujus tarifus atsiskaitymo už elektros energiją“, - tepasakė A.Sekmokas.

Valdantieji gūžčiojo pečiais

Valdančiosios Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Jurgis Razma tvirtino, kad spauda neva iškraipė informaciją apie planus panaikinti lengvatas elektrines virykles turintiems asmenims. To, pasak J.Razmos, neketinama daryti. „Senokai mūsų Seime buvo tokio pigaus populizmo apraiškų kaip ši rezoliucija“, - piktinosi jis.

J.Razma priminė, kad rezoliucija nėra teisiškai įpareigojantis dokumentas. Todėl jis paragino opoziciją užuot teikus neįpareigojantį teisės aktą pasiūlyti įstatymo pataisas, kuriose būtų aiškiai nurodyta, kad tam tikrais atvejais yra nustatomos elektros kainų lengvatos.

„Vadovaujamės kažkokiais gandais. Niekas jokio sprendimo dar nepriėmė, o mes jau svarstom kažkokią rezoliuciją. Kai gausime oficialų patvirtinimą, kad tai ketinama daryti, tada, kaip ir dera parlamentui, galėtume išreikšti savo nuomonę“, - sakė kitas konservatorius Rimantas Dagys.

Sprendimas dar nepriimtas

Prieš kelias savaites buvo pranešta, kad penktadaliui gyventojų kitąmet greičiausiai pabrangs elektra. Valdžia ruošiasi naikinti lengvatinius tarifus tiems, kurie naudojasi elektrinėmis viryklėmis.

Šiuo metu elektros viryklėmis maistą ruošiantys gyventojai už kilovatvalandę (kWh) moka 2-4 centais mažiau. Tokia lengvata anksčiau buvo aiškinama tuo, kad ruošti maistą elektra yra brangiau nei dujomis.

Lengvatas rengiamasi atimti ir iš tų žmonių, kurie sunaudoja daugiau nei 12 tūkstančių kWh per metus. Tokie dažniausiai šildymui elektrą naudojantys vartotojai už elektrą moka iki 5 centų mažiau.

Vartotojai lengvatas gali prarasti jau ateinančiais metais. Valstybei priklausančios elektros skirstymo bendrovės Rytų skirstomieji tinklai ir VST kreipėsi į Valstybinę kainų ir energetikos kontrolės komisiją su siūlymu panaikinti lengvatinius tarifus.

Komisija dar nepriėmė sprendimo šiuo klausimu.


Šiame straipsnyje: elektrakainos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių