Pinganti mėsa kirstų kitų mokesčių didėjimu?

13 proc. mažesnės mėsos kainos, bet tikėtinos nemažos bėdos dėl galimai didėsiančių kitų mokesčių – tokias perspektyvas įžvelgia prekybininkai, jeigu pridėtinės vertės mokestis mėsai sumažėtų iki 5 proc.

Šviežiai ir šaldytai mėsai sumažinus pridėtinės vertės mokestį (PVM) nuo 21 proc. iki 5 proc., padidėtų vartojimas ir sugrįžtų dalis Lenkijoje apsiperkančių pirkėjų, tačiau šalies biudžetas per metus netektų apie 160 mln. litų pajamų iš PVM, rodo prekybininkų atlikta analizė.

Analizės išvados yra pateiktos specialiai darbo grupei, kuri svarsto PVM mažinimo galimybes.

LRT radijo laidoje „Ryto garsai“ kalbintas Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdantysis direktorius Laurynas Vilimas sakė, kad sumažinus PVM mėsai daugiau pirkėjų pinigų liktų Lietuvoje, padidėtų vartojimas.

„Atlikti šį tyrimą jau kurį laiką žadėjome tiek valdžios atstovams, tiek visuomenei. Ir patiems reikėjo pasižiūrėti, koks tas efektas būtų. Įvertinome viską, ką įmanoma. Įvairiais pjūviais tikrinome, koks efektas būtų mažinant PVM iki 5 proc., koks – mažinant iki 9 proc., kaip keistųsi biudžeto pajamų dinamika, vartojimas, kokios būtų galimybės susigrąžinti pirkėjus, vykstančius apsipirkti į Lenkiją, ir kokią sumą per metus tai sudarytų.

Viską pasvėrę matome, kad tikrai yra daug teigiamų galimybių ir vartojimo padidėjimui, ir Lenkijoje išleidžiamų pinigų susigrąžinimui, taip pat ir prekybininkų bei gamintojų grandies pagyvėjimui“, – teigiamybes mažinant PVM tarifą vardijo L. Vilimas.

Vis dėlto Prekybos įmonių asociacijos vykdantysis direktorius pažymėjo, kad net skaičiuojant labai optimistiškai, yra vienas rodiklis, kuris kelia nerimą – tai valstybės biudžeto pajamos iš PVM mėsos kategorijoje.

„Galimybė, kad biudžetas netektų nuo 100 iki 200 mln. litų pajamų per metus, yra. Dėl to negalime teigti, jos PVM sumažinimas būtų vienareikšmiai teigiamas dalykas. Į šį skaičių galima pažiūrėti iš kitos pusės: jeigu yra reali galimybė, kad biudžeto praradimai būtų būtent tokie, tada dalis negautų pajamų. Be abejo, valstybės [tas praradimas] turėtų būti kompensuotas didinant kažkokius kitokius mokesčius.

Taip galima prisidaryti daug bėdų, nes kitų mokesčių padidinimas gali turėti dar didesnį neigiamą efektą. Tačiau mes tokių galimybių dar nevertiname“, – komentavo L. Vilimas.

Jeigu Vyriausybė priimtų sprendimą mažinti PVM, verslininkai, L. Vilimo tikinimu, būtų pasiruošę įsipareigoti, kad sumažėjęs mokestis atsispindėtų kainose. „Esame paskaičiavę, koks efektas būtų vartotojams kainų prasme. Jeigu PVM mažėtų visais 16 procentinių punktų, kainos sumažėtų apie 13 proc.“, – teigė L. Vilimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

info

info portretas
Anglijoje netaikomas PVM maisto produktams ir vaikiškiems drabužiams. Tai yra ... PVM = 0 Anglijos valdžia nedaro biznio šioj vietoj : )

saunu

saunu portretas
sumazinkit kuo greiciau ir pamatysit teigema efekta o cia kalba jie kad bus blogiau nes kazkam i kisene nekapses :)

nesamone

nesamone portretas
"šalies biudžetas per metus netektų apie 160 mln. litų pajamų iš PVM, rodo prekybininkų atlikta analizė." Didesnio absurdo nesu skaites. Musu mesos pirkejai Lenkijoje palieka trigubai didesne suma. Biudzetas kaip tik papilnetu, jeigu mesa butu prkama cia, o ne Lenkijoje.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių