Einamosios sąskaitos deficitas sumažėjo

Spalį šalies mokėjimų balanso einamosios sąskaitos deficitas (ESD) sudarė 726,4 mln. litų. Palyginti su rugsėjo mėn., jis sumažėjo 112,1 mln. litų, arba 13,4 procento, o palyginti su 2007 metų spalio mėnesiu - 323,1 mln. litų, arba 30,8 procento. Deficito sumažėjimą daugiausia lėmė sumažėjęs užsienio prekybos deficitas.

Statistikos departamento duomenimis, spalį, palyginti su rugsėju, prekių eksportas ir importas sumažėjo atitinkamai 9,3 ir 11,7 procento. Šių metų sausio-spalio mėnesius, palyginti su atitinkamu 2007 metų laikotarpiu, prekių eksportas ir importas padidėjo atitinkamai 32,8 ir 22,1 procento.

Didžiausią įtaką prekių eksporto augimui turėjo padidėjęs apdorotų naftos alyvų ir alyvų, gautų iš bituminių mineralų, trąšų ir javų eksportas. Importo augimą lėmė padidėjęs žalios naftos ir gamtinių dujų, geležinkelio lokomotyvų, vagonų ir jų dalių bei trąšų importas.

Sausio-spalio mėnesiais 60,8 procento Lietuvos prekių eksporto sudarė eksportas į ES valstybes nares, o importas iš jų - 56,9 procento. NVS šalių eksportas, palyginti su visu eksportu, sudarė 25,1 procento, o prekių importas - 34,5 procento.

Svarbiausios Lietuvos eksporto partnerės buvo Rusija, Latvija, Vokietija ir Estija, o svarbiausios importo partnerės - Rusija, Vokietija, Lenkija ir Latvija.


Šiame straipsnyje: eksporto apimtyssumažėjo

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių