Dujos brangs, tik neaišku kiek

Nuo ateinančių metų Lietuvos gyventojai turės daugiau mokėti už dujas, naudojamos maistui. Pabrangus dujoms, brangs ir šildymas.

Dujas tiekianti įmonė  „Lietuvos dujos" kreipėsi į Kainų komisiją prašydama gerokai padidinti dujų skirstymo ir perdavimo kainas penkeriems metams.

Perdavimo kainą prašoma padidinti apytikriai 30 proc. iki 44,34 Lt už tūkstantį kubų. Skirstymo kainą siekiama padidinti dar daugiau - maždaug 65 proc. iki 209,6 Lt.

Gyventojams dujų kaina sudaro maždaug ketvirtadalį visos dujų perdavimo ir skirstymo kainos, todėl tikinama, kad jiems už dujas mokėti teks ne ką daugiau, nei dabar.

Kainų ir energetikos kontrolės komisijos atstovų teigimu, dujų transportavimo kainos didės apie 4-5 procentus. Net 70 proc. įtakos galutinei dujų kainai turi tai, už kiek dujas „Lietuvos dujoms" parduoda „Gazpromas".

Prieš metus ši kaina viršijo 800 litų, o rugsėjį siekė 1,3 tūkst. litų už tūkstantį kubinių metrų dujų. Jei importuojamų dujų kaina nesumažės, kitais metais dujų kaina gyventojams gali išaugti daugiau nei dvigubai - apie 60 procentų.

„Lietuvos dujos" tikisi, kad vis dėlto dujų kaina Lietuvos piliečiams neturėtų tiek daug kilti, nes pastaruoju metu pinga nafta ir jos produktai, nuo kurių kainos priklauso ir dujų kaina.

Kiek gyventojai turės mokėti už dujas nuo kitų metų pradžios, turėtų paaiškėti lapkričio mėnesį, kai „Lietuvos dujos" pateiks galutinius skaičiavimus ir juos patvirtins Kainų komisija.


Šiame straipsnyje: Dujosbrangs

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių