Daugiau nei 26 proc. gyventojų dar laukia būsto kainų mažėjimo

Artimiausiu metu įsigyti nuosavą arba didesnį būstą planuoja 4,3 proc. gyventojų, dar kiek daugiau nei 2 proc. norėtų nusipirkti sodybą ar butą pajūryje, rodo "Delfi" užsakymu rinkos tyrimų bendrovės "Spinter tyrimai" atlikta apklausa.

Maždaug ketvirtadalis lietuvių mano, kad nekilnojamojo turto kainos nesikeis, daugiau nei trečdalis - kiek didės, o per 26 proc. laukia kritimo, rašo naujienų portalas delfi.lt.

Daugiausiai - maždaug 40 proc. - apklausos dalyvių, paklausti, ar artimiausiu metu ketina keisti būstą, tvirtino kad juos tenkina dabartinis, tačiau nėra lėšų jo atnaujinimui arba naujo įsigijimui.

Dar po beveik 14 proc. respondentų sakė neplanuojantys jo keisti, nes jiems per brangu turėti nuosavus namus arba netenkina pasirinkimas. Maždaug 13 proc. žmonių ketina renovuoti jau turimą būstą, o 5 proc. dar laukia kainų kritimo.

Tyrimo duomenimis, apie planus pirkti būstą dažniau kalbėjo 25-45 metų didžiausių pajamų atstovai.Tų pačių charakteristikų respondentai taip pat dažniau nurodė laukiantys dar didesnio kainų kritimo.

Tuo metu vyresni nei 45 metų gyventojai dažniau nusiteikę ateityje renovuoti turimą būstą.

Lietuviai nėra vieningi, kokia ateitis laukia nekilnojamojo turto kainų. Maždaug 34 proc. mano, kad jos kils, per 26 proc. laikosi nuomonės, kad jos kris, ketvirtadalis prognozuoja, kad nesikeis.

Dar kone dešimtadalis respondentų šiuo klausimu nuomonės neturėjo.

Registrų centro Rinkos tyrimų ir duomenų analizės skyriaus vedėjas bei Lietuvos turto vertintojų asociacijos prezidentas Steponas Deveikis "Delfi" sakė, kad dabar NT rinkoje yra štilis, o atsigavimo reikėtų laukti po kelerių metų.

Registrų centro duomenimis, 2009 metais būstas Vilniuje atpigo 25,8 proc., o likusioje šalies dalyje - 19,8 proc.


Šiame straipsnyje: NT

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių