Serbijos prezidentas žada sugauti visus karo nusikaltėlius

Serbijos prezidentas Borisas Tadičius pareiškė, kad šalies vyriausybė vykdys tarptautinius įsipareigojimus sulaikyti likusius karo nusikaltimais įtariamus asmenis, kurių ieško Jungtinių Tautų (JT) karo tribunolas.

Tai buvo pirmas Serbijos vadovo pareiškimas šia tema po to, kai liepos mėnesį buvo suimtas buvęs Bosnijos serbų lyderis Radovanas Karadžičius, skelbia BBC. B.Tadičius pažadėjo surasti R.Karadžičiaus karo vadą generolą Ratko Mladičių bei buvusį Kroatijos serbų lyderį Goraną Hadžičių, kurie ieškomi dėl karo nusikaltimų, įvykdytų per Bosnijos karą.

Serbijos prezidentas sakė, kad šalis bendradarbiaus su JT karo nusikaltimų tribunolu Hagoje ir kad šaliai nereikia „papildomo spaudimo".

63-jų metų R.Karadžičiaus ir kitų įtariamų karo nusikaltėlių sulaikymas yra viena pagrindinių sąlygų, kurias turi įvykdyti Serbija, siekdama įstoti į Europos Sąjungą.

„Šiandien niekas nedrįstų teigti, kad Serbija vengia tarptautinio teisingumo ir negerbia tarptautinės teisės", - sakė prezidentas. Jis pagyrė šalies saugumo pajėgas už atliktą darbą.

Tuo metu R.Karadžičiaus suėmimas labai papiktino serbų nacionalistus, kurie B.Tadičių dėl to vadina „išdaviku".

Daugiau nei 10 metų slapstęsis R.Karadžičius buvo sulaikytas Belgrade liepos 21 dieną ir vėliau perduotas Hagos karo tribunolui. Jis kaltinamas nusikaltimais žmogiškumui ir genocidu per 1992-1995 metų Bosnijos karą.

R.Karadžičius neigia šiuos kaltinimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių