A.Kubilius: SGD terminalas Klaipėdoje skirtas Lietuvos reikmėms

Premjeras Andrius Kubilius teigia, kad Klaipėdoje planuojamas statyti suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalas yra skirtas Lietuvos reikmėms, o šalis neprieštaraus, kad toks terminalas Latvijoje būtų pripažintas regioniniu.

„Mes statome terminalą ne regioninį, statome savo reikmėms. Nors taip pat matome perspektyvą, kad investavus šiek tiek į šiaurės Lietuvoje einančius dujų magistralinius vamzdžius, būtų galima per atnaujintus vamzdžius tiekti dujas ir į Latvijoje esančias dujų saugyklas ir tokiu būdu spręsti bent dalį regiono problemų“, - interviu Žinių radijui teigė A.Kubilius.

Jis sakė, jog nevertins Latvijos ekonomikos ministro Danilo Pavliuto teiginių, kad Klaipėdoje toks terminalas kainuos brangiai ir neturi potencialo tapti regioniniu.

„Nesiimu vertinti, nežinau, ar jis susipažinęs su Klaipėdos terminalo projektu, su skaičiais. Mes labai atidžiai skaičiuojame ir matome ekonominę perspektyvą“, - teigė A.Kubilius.

Jis pabrėžė, kad Lietuvai svarbu kuo anksčiau turėti alternatyvų dujų tiekimą.

„Latvijoje reikalai juda lėčiau. Kiek yra tekę kalbėtis su Latvijos ministru pirmininku, jie iki 2017 metų negali pakeisti situacijos, nes jie tokias sutartis turi pasirašę su “Gazprom„. Tai reiškia, kad bet kokie planai dėl regioninio terminalo statybos kur nors Latvijoje, Rygoje, kam mes taip pat neprieštaraujame, tam gali būti naudojamos ir europinės lėšos, tai galėtų būti realizuota tik po 2017 metų. Tas tarpas tarp dabar ir 2017-2018 metų mums būtų tikrai sudėtingas“, - teigė A.Kubilius.

Jis patvirtino, kad Lietuvai SGD terminalas yra reikalingas ir kaip argumentas derėtis su Rusijos „Gazprom“ dėl dujų kainos sumažinimo.

Lietuva iki 2014 metų pabaigos Klaipėdoje ketina įrengti dujų terminalą, kuris sukurs alternatyvą Rusijos dujų milžino „Gazprom“ tiekiamoms dujoms.

Latvija ilgą laiką ragino Baltijos šalis statyti bendrą terminalą Rygoje ir jam kaip regioniniam projektui siekti ES paramos. Šiuo metu tokio projekto naudą vertina Europos Komisijos ekspertai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

greiciau jau

greiciau jau portretas
SGD terminalas Klaipėdoje skirtas kubilo partijos reikmėms

to 1. greiciau jau

to   1. greiciau jau portretas
... Kokiom reikmėm? Turėti nepriklausomą dujų tiekimą Lietuvai?

Ne

Ne portretas
Naujas krematorijus. Is visos puses smirda jau.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių