Vaikams apklausti — moderni patalpa


2008-03-18
Tomas JARUSEVIČIUS
Vaikams apklausti — moderni patalpa

Kauno policija oficialiai pristatė vaikų apklausos kambarį. Tai šalies teisėsaugininkų darbo naujovė. Ateityje tokie kambariai bus įrengti Vilniaus, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio policijos komisariatuose.

Moderni vaizdo ir garso įrašymo sistema, jauki aplinka ir teisėsaugininkams talkinantys vaikų psichologiją išmanantys specialistai – tokie apklausos kambariai yra skirti tam, kad apklausiamam vaikui būtų sudaryta saugi aplinka. Pasak Kauno miesto policijos psichologių, vakar duris atvėrusio vaikų apklausų kambario klientais turėtų būti visi nukentėjusiųjų arba liudytojų statusą turintys nepilnamečiai.

Vienoje patalpoje vyks vaiko interviu su specialistu – tyrėju arba psichologu. Visa apklausa bus fiksuojama vaizdo ir garso įranga, dėl to bus galima iki minimumo sumažinti apklausų. Aplinka vaikui kels jaukumo, saugumo pojūtį, bus naudojamos įvairios priemonės, pavyzdžiui, žaislai, bandant užmegzti klausinėjančiojo kontaktą su apklausiamuoju.

Kita patalpa bus skirta vaiko apklausai stebėti ir įrašyti: joje kiti proceso dalyviai (ikiteisminio tyrimo teisėjas, prokuroras, tėvai, advokatai) galės stebėti visą apklausos procesą, ten bus įrengta vaizdo ir garso įrašymo įranga, stebėjimo monitoriai. Nepilnamečiai galės nedalyvauti teismo posėdyje, nes jame pakaks kokybiškų apklausos vaizdo ir garso įrašų.

Kauno miesto policijos viršininkas Algirdas Kaminskas sakė, kad specialiai parengtų specialistų darbas su smurtą patyrusiais vaikais tokioje aplinkoje pirmiausia turėtų sukelti kiek įmanomą mažesnį psichologinį diskomfortą apklausiamam vaikui, patenkinti tėvų poreikius, taip pat sutrumpinti įrodymų rinkimų laiką, pagreitinti teisinį procesą ir garantuoti parodymų patikimumą.