V.Šustauskas:"Imamės plano B!"


2009-12-11
Tomas Jarusevičius
V.Šustauskas:

Žadėjęs užtverti greitkelį Vilnius–Kaunas Vytautas Šustauskas vakar patyrė fiasko, tačiau jau planuoja naujas akcijas.

Saugojo greitkelį

Į buvusio Kauno mero, o dabar taksistu dirbančio V.Šustausko raginimą blokuoti pagrindinį šalies greitkelį vakar atsiliepė tik keletas dešimčių kauniečių.

Prie prekybos centro "Savas" jų laukė du autobusai, tačiau visi protestuotojai sėkmingai tilpo į vieną.

Nuo pat ankstyvo ryto V.Šustausko ir jo bendražygių veiksmus akylai stebėjo policijos pareigūnai. Jie autobusą sekė ne tik pažymėtais tarnybiniais automobiliais, bet ir paprastais. Visi protestuotojų veiksmai buvo filmuojami.

Greitkelyje Vilniaus link išrikiuoti budėjo policijos pareigūnų ekipažai. Vienas jų stovėjo ties Rumšiškėmis. Pravažiavus V.Šustausko autobusui, patruliai pajudėjo iš paskos. Dar keli ekipažai laukė Žiežmariuose.

Prieš 10 val. autobusas pasiekė Elektrėnus ir sustojo, tačiau policininkai leido išlipti tik V.Šustauskui, o jo šalininkus paliko autobuse ir vairuotojui nurodė važiuoti toliau.

Vairuotoją vadino bailiu

Elektrėnuose likęs V.Šustauskas patvirtino, kad čia buvo numatęs blokuoti kelią. Jis ketino su būreliu pasekėjų be perstojo vaikščioti per pėsčiųjų perėją ir taip trukdyti eismui.

"Na va, tokia mūsų valstybė – policininkų buvo daugiau negu mano pensininkų. Pastarųjų autobuse suskaičiavau 42 su savim. Pensijų sumažinimo proga norėjau padaryti pensininkams dovaną – atvežti pačiuožinėti į Elektrėnų ledo rūmus, – šypsojosi V.Šustauskas. – Mūsų autobusą visą kelią blokavo. Vairuotojas išsigando. Vieną akimirką vos pats vairo nestvėriau."

"Pasakyk, kad tas bailys apsisuktų ir grįžtų atgal. Laukiu stotelėje. Paimsite mane ir važiuosime namo. Važiuojate į Vilnių? Kokį dar Vilnių? Aš jam sumokėjau tik už kelionę iki Elektrėnų", – autobuse sėdėjusiam savo patikėtiniui mobiliojo ryšio telefonu įtūžęs rėkė V.Šustauskas.

Netrukus autobusas grįžo į Elektrėnus paimti kelionės organizatoriaus V.Šustausko.

Žada imtis "plano B"

Grįžę į Kauną pensininkai neslėpė pasipiktinimo, kad autobusui neleista nei sustoti, nei užsukti į pakelės stovėjimo aikšteles.

"Net nusišlapinti nebuvo kaip. Į kelnes pridariau, tai dabar namo šlapia eisiu. Gal išdžius, kol grįšiu", – pokštavo viena garbaus amžiaus moteris.

Susikrimtęs V.Šustauskas sakė taip visko nepaliksiąs: "Dabar, kaip filmuose, iš anksto parengsiu kelis planus. Daugiau išankstinių įspėjimų policijai tikriausiai nebebus."

Autobuso vairuotojui iš policijos pareigūnų atgavus dokumentus, jis buvo paragintas palikti sausakimšą automobilių stovėjimo aikštelę. Vyrui sėdant prie vairo, V.Šustauskas lyg norėdamas dar paerzinti policininkus, šūktelėjo: "Vairuotojau, imamės plano B!"


Verslininkai patyrė nuostolių

Užblokuoti kelią Vilnius–Kaunas grasinęs Vytautas Šustauskas pridarė papildomų rūpesčių ir nuostolių Elektrėnų verslininkams. Šalia autostrados įsikūrusios kavinės "Šaltinėlis" šeimininkai skundėsi, kad į jų aikštelę pareigūnai draudė įvažiuoti automobiliams. Taip buvo visiškai paralyžiuota maitinimo įstaigos veikla.

"Kas turėtų atsakyti už padarytus nuostolius? Pareigūnai sakė, kad gavo tokį nurodymą iš aukščiau, – guodėsi kavinės direktorius Martynas Drelingas. – Keista, kad visi šneka, esą Šustauskas šiuo savo žygiu nieko niekam nepridarė. Mums tai tikrai padarė žalos, gal ir nedaug, bet morališkai jaučiamės nuskriausti."