Notarė paskubėjo bėgti į policiją


2009-04-25
Tomas Jarusevičius
Notarė paskubėjo bėgti į policiją

Kumelių gatvėje esančio 26-ojo Kauno notarų biuro notarė Violeta Tamašauskienė dėl neatsakingo savo pavaldinių elgesio sukėlė ant kojų policininkus.

Centro policijos komisariato pareigūnai jau ketino pradėti ikiteisminį tyrimą dėl kompiuterinės informacijos pasisavinimo ir skleidimo. Surinktą pirminę bylos medžiagą policijos pareigūnai spėjo perduoti prokurorams.

Nusikaltimas virtualioje erdvėje iš pradžių atrodė esantis išties mįslingas ir grėsmingas, nes notarės kompiuteryje saugoma daug svarbių ir konfidencialių biuro duomenų.

Pareigūnai išsiaiškino, kad pagrindinis notarės motyvas, dėl ko ji nutarė šauktis teisėsaugininkų pagalbos, buvo gauta didelė sąskaita už interneto ryšį. Ji teigė įprastai mokėdavusi po 70 litų per mėnesį, o paskutinį sykį sulaukė beveik dešimteriopos sąskaitos (650 litų). Notarė ėmė įtarinėti, kad naktimis kažkas neteisėtai prisijungia prie jos kompiuterio ir siunčiasi duomenis.

Netrukus visas kriminalas subliūško kaip muilo burbulas. Paaiškėjo, kad dėl tariamo neteisėto prisijungimo prie kompiuterio ir galimos duomenų "vagystės" kaltos pačios notarų biuro darbuotojos.

Viena jų naktimis palikdavo įjungtą kompiuterį ir iš interneto siųsdavosi muziką. Dėl to gana greitai buvo viršytas leidžiamas siunčiamų duomenų limitas ir už papildomą informacijos kiekį ėmė "kapsėti" papildomas mokestis.

Vakar popiet "Kauno dienos" žurnalistams skambinant nurodytu notaro biuro telefonu atsiliepdavusios referentės rasdavo įvairių priežasčių, kodėl V.Tamašauskienė esą negali kalbėti, o pačios komentuoti kilusį incidentą atsisakė: "Notarė pietauja. Dabar užsiėmusi, kalba telefonu, – vis kitaip išsisukinėjo jauna moteris. – Kas čia teiraujasi? Žurnalistai? Žinokite, notarė išvykusi pas klientą, o šiandien dirbame trumpiau, tai nežinia, ar dar pavyks ją surasti."

Teisėsaugininkai vakar nesiėmė spręsti, kaip pakryps bylos eiga, paaiškėjus, kad jokio nusikaltimo išvis nebuvo. Anot policijos pareigūnų, lemtingą žodį čia turės tarti ikiteisminį tyrimą kuruojantys prokuratūros atstovai.

Be to, pareigūnai turės išsiaiškinti, ar muzikos kūriniai internetu parsisiųsti legaliai, ar čia nėra piratavimo požymių. Netikėtai demaskuota darbuotoja, anot policijos pareigūnų, teisinosi esą klausėsi internetinio radijo.