Dienos laimikis - tuzinas kontrabandininkų


2008-08-16
Tadas Širvinskas
Dienos laimikis - tuzinas kontrabandininkų

Po automobilio gaudynių, avarijos ir šūvių, pasieniečiai prie sienos su Rusija sulaikė 12 kontrabandininkų. Vienas jų sužeistas.

Bandė partrenkti pasieniečius

Kontrabandininkų medžioklė prasidėjo ankstyvą trečiadienio rytą. Valstybinės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Pagėgių rinktinės pareigūnai ir Specialiosios paskirties būrys sienos pažeidėjams spąstus paspendė prie Nemuno, ties Jurbarko rajono Kalvelių kaimu.

Neįtardami apie pasalą, kontrabandininkai atplukdė guminę valtį, prikrautą dėžių su rūkalais, kurie nedelsiant pradėti krauti į čia pat stovintį automobilį.

Pareigūnams pradėjus sulaikymo operaciją, įtariamieji metė dėžes ir bandė sprukti į skirtingas puses. Keturi jų šoko į automobilį "Subaru Legacy" ir nepaisydami raginimų pasiduoti pradėjo važiuoti. Pavojingai manevruojantis "Subaru" vairuotojas bandė partrenkti kelią pastojusius pasieniečius. Pareigūnai išsitraukė ginklus.

Vienas pareigūnas iš tarnybinio pistoleto iššovė du įspėjamuosius šūvius į orą ir vieną - į važiuojantį automobilį. Kitas pareigūnas iš tarnybinio šautuvo "Winchester Defender" į bėglius paleido dujinį užtaisą, bet tai kontrabandininkų nesustabdė. Tačiau maždaug už dviejų kilometrų dideliu greičiu lekiančio "Subaru" vairuotojas mašinos nesuvaldė, nuslydo nuo kelio ir versdamasis šonu tėškėsi į upelį.

Pataikė į galvą

Iš apvirtusios transporto priemonės išsiropštę bėgliai bandė sprukti savomis kojomis, tačiau buvo sulaikyti netoliese tūnojusių pasieniečių.
"Operacijai buvo labai kruopščiai pasirengta. Bėgliai nebūtų pasprukę, net jei automobilis ir būtų neapsivertęs. Maždaug už 20 metrų nuo avarijos vietos bėglių jau laukė pasala", - sėkminga operacija džiaugėsi VSAT Viešųjų ryšių skyriaus vyr. specialistas Rokas Pukinskas.

Sulaikius įtariamuosius paaiškėjo, kad vieną jų greičiausiai kliudė persekiojimo pradžioje paleisti pareigūnų šūviai. Šešis kartus už plėšimus ir kontrabandos gabenimą teistas vyras buvo sužeistas į žandikaulį. Nukentėjusysis nuvežtas į Jurbarko rajono ligoninės greitosios pagalbos priėmimo skyrių, o vėliau pergabentas į Kauno klinikas.

Sugavo visus bėglius

Prie Nemuno kranto plūduriavusioje valtyje rastos 25 dėžės su rusiškomis kontrabandinėmis cigaretėmis "Jing Ling".

Kol viena pasieniečių grupė vaikėsi bėgantį "Subaru", kiti pareigūnai ties Antupių kaimu sustabdė nuo Nemuno pusės dideliu greičiu važiavusį automobilį "Peugeot 406", kurio bagažinėje aptikta 11 dėžių su kontrabandiniais rūkalais.

VSAT pareigūnai aplinkinėse vietovėse sulaikė dar septynis asmenis, siejamus su nelegalaus krovinio gabenimu. Iš viso sulaikyta 12 Tauragės miesto ir rajono gyventojų, valtis, trys automobiliai ir 18 tūkstančių pakelių rusiškų cigarečių. Sulaikytųjų amžius - 17-37 metai.


Per operaciją į VSAT pareigūnų rankas pateko
12 tauragiškių
18 000 pakelių cigarečių