V.Rumšui teks atiduoti auksinį peilį


2009-05-16
Jūratė Žuolytė
V.Rumšui teks atiduoti auksinį peilį

TV3 laidos "Iki pergalės. Virėjų kovos" gerbėjai šį sezoną bepamatys vieną vienintelę, bet pačią svarbiausią kovą – čia bus varžomasi dėl "auksinio" šefo vardo.

Ir ne tik dėl vardo – kulinarinėms kovoms vadovaujantis aktorius Vytautas Rumšas jaunesnysis nugalėtojui įteiks ir savo iki šiol saugotą auksinį peilį. Na, gal ir ne visai auksinį, bet paauksuotą.

Skonis nepasikeitė

Kulinarinę laidą "Iki pergalės! Virėjų kovos" antrą sezoną vedantis aktorius pripažįsta, kad mielai tęstų šį darbą ir rudenį. Jau vien dėl to, kad mėgsta skaniai pavalgyti...

Pradėdamas filmuotis šioje laidoje V.Rumšas buvo drąsus: jam virtuvė nesvetima, tad tikėjosi, kad ir tarp profesionalių virėjų, žongliruojančių ir įmantriais virtuvės įrankiais, ir kulinarijos terminais, nepasijus nejaukiai. Drąsinosi ne be reikalo – darbas tarp verdančių puodų ir čirškiančių keptuvių jo neišgąsdino. Dabar V.Rumšas nesikuklindamas prideda, kad nors daug nauja pamatė ir išragavo, seniai susiformavęs jo skonis smarkiai nepakito.

Vis dėlto kulinarijos žinių pasisemti jam pavyko: jaunas vyras sužinojo įvairių receptų, prieskonių derinių, netgi kaip galima nukošti grietinę. Tačiau savo virtuvėje šias žinias aktorius pritaiko retai: "Nelabai turiu laiko terliotis namie. Bet tiek, kiek prisiragavau per tuos du laidos sezonus, man buvo tikra šventė – juk čia buvo gaminami ypač skanūs patiekalai."

Galbūt profesionalūs virėjai išlepino laidos vedėją ir paprastos kiaušinienės jam geriau nė nebesiūlyti? "Ne, man tinka ir paprasti patiekalai, tačiau dabar valgau mažiau šlamšto, – teigė V.Rumšas. – Iš tikrųjų dirbdamas šioje laidoje iš naujo atradau grikius. Buvau juos primiršęs, o virėjai parodė, kiek daug skanių dalykų iš jų galima pagaminti. Seniau retai valgydavau tuno, dabar jį pamėgau."

Žavisi improvizacijomis

Stebėdamas dirbančius virėjus V.Rumšas labiausiai žavėdavosi tais, kuriems nesvetima improvizacija: "Man imponuodavo tie virėjai, kurie sugebėdavo eksperimentuoti, atitolti nuo to, kas kasdien naudojama restoranuose. Žinoma, improvizuoti reikia ne taip, kad paskui neįmanoma būtų valgyti, o kad būtų skanu."

Nė vienas pamatytas produktų derinys ar improvizacija laidos vedėjo neišgąsdino taip, kad būtų pagalvojęs – šito aš nė už ką į burną nesidėsiu. "Kalbant apie maistą, aš gana ekstremalus – mane išgąsdinti sunku. Nebent kokiais šviežiais žaliais ėriuko... kiaušiniais", – juokėsi V.Rumšas.

Aktorius didžiuojasi padaręs dar vieną įdomų atradimą: "Kalbant apie būdo bruožus, be abejonės, tų virėjų, kurie gyvenime yra paprasti, linksmi ir nuoširdūs žmonės, maistas dažniausiai taip pat būna geras."

Jis įsitikinęs, kad vieną finalo dalyvių – Ruslaną Bolgovą – visi puikiai atsimena pirmiausia dėl to, kad jis yra tikrai charizmatiška asmenybė ir jo darbas, bendravimas virtuvėje visiems palieka didelį įspūdį. Giria laidos vedėjas ir kitą finalo dalyvį Vladą Judickį. Esą neragavęs nieko gardesnio už šio virtuvės meistro ruoštą Velingtono kepsnį su grikiais.

Bet nugalėtoją rinks ne V.Rumšas, o eksperto, restorano savininko Arūno Oželio vadovaujama komisija.

Tema nepabodo

Ar laida bus rodoma trečią sezoną, kol kas neskelbiama. "Viskas Lietuvoje keičiasi labai greitai, todėl kalbėti apie trečią sezoną būtų per drąsu. Tačiau jei kas pasiūlytų toliau dirbti – mielai. Valgyti man patinka, – juokėsi V.Rumšas. – Ir kalbėti apie maistą man tikrai nenusibosta, tai – amžina tema. Juk valgome kiekvieną dieną net po tris kartus."

Neseniai aktorius pats išbandė, ką reiškia gaminti prieš televizijos kameras stebint žiūrovams. "Labai daug įtampos, tikrai sunkiau, nei vesti laidą", – prisipažino jis. Aktoriui teko ne kokius svogūnus kaip pagalbininkui pjaustyti, o susirungti su drabužių dizaineriu Aleksandru Pogrebnojumi. Šis, neseniai išleidęs kulinarijos knygą, kartais laidoje "Iki pergalės! Virėjų kovos" pasirodo kaip komisijos narys.

Vyrams teko gaminti karštuosius patiekalus iš silkės. Ir jiedu aiškiai nežinojo, kad net profesionalai vargiai sugalvotų daugiau nei tris valgius su šiuo produktu.

Patiekalų pateikimo estetiką reikliai vertinančiam A.Pogrebnojui kaip tik dėl šio dalyko daugiausia kliuvo nuo jo gamintą silkę vertinusios komisijos.

O V.Rumšas buvo kritikuotas dėl svarbiausio dalyko – savo kūrinio skonio. Reikia pripažinti, kad A.Oželis, vertindamas V.Rumšo patiekalą, buvo itin šiurkštus. "Su tokiu patiekalu tu gali per snukį gauti, o ne arbatos užsidirbti", – pareiškė ekspertas.

Užtat V.Rumšas sužinojo, kad sūrus produktas kepamas dar labiau sūrėja... Pats savo patiekalo jis taip ir neišdrįso paragauti! Bet nuo indų plovimo A.Oželio restorane laidos vedėjas vis dėlto neišsisuks – tokia buvo šios dvikovos sąlyga pralaimėjusiam dalyviui.