DVD naujienos


2009-02-07
Gediminas Jankauskas
DVD naujienos

"Fantomas įsisiautėjo" ("Fantômas se déchaîne") ****
Kriminalinė komedija. Prancūzija, Italija, 1965 m. Rež. André Hunebelle. Vaidina Jeanas Marais, Louis De Funèsas, Mylène Demongeot, Robert’as Dalbanas. DVD: "Forum Cinemas". 29,99 Lt

"Fantomas prieš Skotland Jardą" ("Fantômas contre Scotland Yard") ****
Kriminalinė komedija. Prancūzija, Italija, 1967 m. Rež. A.Hunebelle. Vaidina J.Marais, L.De Funèsas, M.Demongeot, R.Dalbanas. DVD: "Forum Cinemas". 29,99 Lt

Pirmojo filmo apie Fantomą pabaigoje terorizuojantis Paryžių ir baisią mėlyną kaukę užsidėjęs nusikaltėlis nuo persekiotojų pasprunka povandeniniu laivu. Tačiau žurnalistas Fandoras ir jo žavi draugė Helena bei komisaras Žiuvas nepraranda vilties. Bet jų pastangos neduoda rezultatų, kol Fantomas vėl pasirodo dienos šviesoje. Šį kartą manipuliacijų genijus apsimeta garsiu mokslininku ir įvykdo įžūlią akciją, tuo visai supainiodamas policijos darbą. O visiška anarchija Fantomui tik į naudą. Tada jis gali nekliudomas šėlti.

Finaliniame smagios kriminalinės trilogijos filme nesugaunamajam Fantomui Prancūzijoje pasidaro per ankšta ir jis per Lamanšą persikelia į Angliją. Čia jis įsteigia savo "mokesčių ministeriją" ir paskelbia karą galingajam Skotland Jardui. Bet ir to jam negana. Fantomui net pavyksta sujaukti senosios Škotijos pilies vaiduoklių ramybę.
Į Angliją Fantomo pėdomis atvyksta ir komisaras Žiuvas su žurnalistu Fandoru. Gal dabar jiems pavyks pričiupti visuomet iš rankų išsprūstantį kriminalinį genijų?

"Dūris skėčiu" ("Le Coup du parapluie") ***
Komedija. Prancūzija, 1980 m. Rež. Gérardas Oury. Vaidina Pierre’as Richardas, Valérie Mairesse, Christine Murillo, Dominique Lavanant, Gertas Fröbe. DVD: "Forum Cinemas". 29,99 Lt

Prancūzų režisierius G.Oury pelnytai laikomas prancūziškos komedijos klasiku. Tikrais komedijos šedevrais tapo jo filmai "Vėpla" (1965 m.) ir "Didysis pasivaikščiojimas" (1966 m.), kuriuose ryškius vaidmenis suvaidino André Bourvilis ir Louis de Funèsas. Vėliau A.Bourvilis pasirodė dar vienoje G.Oury komedijoje "Supersmegenys" (1969 m.), o L.de Funèsas – "Didybės manijoje" (1971 m.) ir "Rabino Jakobo nuotykiuose" (1973 m.). O paskui režisierius susidraugavo su jaunesnės kartos komiku Pierre'u Richard'u. Kai šis garbanotas ekscentriškas klounas išgarsėjo savo vaidmenimis komiškoje dilogijoje apie aukštą blondiną juodu batu, G.Oury taip pat keletą kartų pasinaudojo šiuo P.Richard'o amplua.

Filmuose apie aukštą blondiną P.Richard'o herojų keistuolį smuikininką slaptosios tarnybos supainioja su itin klastingu agentu. "Dūryje skėčiu" matome panašią istoriją. Šioje nesusipratimų komedijoje komikas vaidina nevykėlį aktorių Greguarą Lekomtą, kuriam likimas padovanoja šansą filme suvaidinti žudiką. Tačiau pasirašant kontraktą jis supainiojamas su tikru samdomu žudiku.

Filme apstu komiškų situacijų, kartais ekscentriški triukai trykšta tikrais fontanais, bet netrūksta ir pigoko humoro ar banalių pasikartojimų. Bet priešininkų žudymas įduriant jiems skėčio smaigaliu nuodų porciją yra visai ne filmo autorių išmonė. Tokius metodus konkurentams pašalinti naudojo KGB.

"Žinių filmas" ("The Onion Movie") ***
Komedija. JAV, 2008 m. Rež. Tomas Kuntzas, Mike’as Maguire’as. Vaidina Lenas Cariou, Donas McManusas, Stevenas Seagalas, Kenas Takemoto. DVD: "Forum Cinemas". 29,99 Lt

Jei norėtumėte televizijos ekranuose matyti ne tvarkingai sušukuotas bei gražiai įpakuotas žinias ir tuo pat metu klausyti necenzūruotų komentarų, "Žinių filmo" autoriai suteiks tokią galimybę. Nes tai parodijų filmas. Pastaruoju metu Amerikoje tokio kino kuriama devynios galybės. Dauguma parodijuoja dažniausiai pasitaikančias amerikietiško gyvenimo būdo situacijas arba tyčiojasi (toli gražu ne visada skoningai) iš populiariausių filmų. "Žinių filmo" autoriai nusprendė skaudų satyros geluonį nukreipti į žiniasklaidą, kuri, kaip žinoma, prasideda nuo anonsų ir antraščių.

Jau pirmasis filmo kadras rodo laikraščio "Svogūnas" ("The Onion") antraštę, o optimistiškas balsas už kadro džiugiai teigia, kad tai geriausias informacijos šaltinis Amerikoje. Vos kelių straipsnių faksimilės įrodo, kad šis laikraštis nuo XX a. pradžios pirmuose puslapiuose savo skaitytojus informavo tik apie svarbiausius įvykius: "Titaniko" žūtį, Adolfo Hitlerio planus išnaikinti žydų tautą, moteriško orgazmo "išradimą" ir kitus ne tik Amerikos tautai rūpimus dalykus. O šiais laikais nė vienos svarbios aktualijos nepraleidžia "Svogūno TV", kurios reportažai, aišku, panašūs ne į rimtas žinias, o į bukiausių atsitikimų kroniką.

Visas šias optimistiškas žinias prieš TV kameras skaito "Svogūno TV" vedėjas Normas Arčeris. Jis jau daug metų vykdo savo misiją ir labai pasiunta, kai yra paprašomas paminti savo žurnalisto sąžiningumą ir įsiteikti ypač svarbiam rėmėjui.