Studentai mokė gydyti žaizdas


2008-04-08
Studentai mokė gydyti žaizdas

Balandis – žaizdų ir nudegimų priežiūros mėnuo. Taip skelbia medicinos studentai, šį mėnesį rengiantys akcijas, per kurias tėvus moko teisingai suteikti pirmąją pagalbą ir prižiūrėti žaizdas.

Pirmą pamoką jaunieji medikai surengė Vilniaus Sereikiškių parke.

Keturi Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto studentai, persirengę indėnais, susirinkusiems vaikams ir jų tėvams rodė vaidinimus, mokė gydyti žaizdas, atsakinėjo į susirūpinusių tėvų klausimus. Kol studentai bendravo su tėvais, vaikai piešė kreidelėmis.

Balandžio 12 ir 13 d. tokios akcijos vyks Žvėryne, Sereikiškių parke ir Valakampiuose. Balandžio 19 ir 20 d. mobilioji „Curiosin“ komanda vyks į Kauną, kur vaikų žaidimų aikštelėse bendraus su kauniečiais. Kitąmet šie medikai ketina atvykti ir į Klaipėdą.

Anot Lietuvos studentų medikų sąjungos atstovės Beatos Vincel, net 80 proc. žmonių mano, kad visas žaizdas reikia dezinfekuoti. „To daryti nereikia. Dezinfekcija sausina odą. Geriau žaizdą nuplauti šaltu tekančiu vandeniu“, – sakė Beata.

Kita klaida – žaizdos tepimas aliejumi, kremais ar kitomis riebiomis medžiagomis, skysčiais. „Riebalai nepraleidžia deguonies, o jis reikalingas žaizdai gyti. Pirmiausia nudegimą reikėtų atšaldyti tekančiu vandeniu. Jei nudegimas nestiprus, žaizdą patepkite vandens pagrindu pagamintu tepalu, tada apvyniokite. Jei stiprus – kreipkitės į gydytoją“, – patarė medicinos studentė. Taip pat elgtis reikėtų ir nusibrozdinus.

„Tikriausiai nėra vaikų, kurie išvengtų guzų. Tokiu atveju ant sumuštos vietos uždėkite šaltą kompresą. Svarbu, kad jis nebūtų per šaltas, tada galėsite ilgiau palaikyti. Kompresą laikyti reikėtų ne mažiau nei 10 minučių“, – sakė B.Vincel.