Norvegų dovana vaikų širdims


2008-11-04
Beata Bukotaitė
Norvegų dovana vaikų širdims

Du iš trijų įgimtą širdies ydą turinčių vaikų visiškai pasveiksta, jeigu jiems laiku suteikiama pagalba. Tokius mažylius gelbsti vienintelio Lietuvoje Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Vaikų anesteziologijos, reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriaus specialistai.

Medikai tikisi, kad netrukus galės išgydyti dar daugiau vaikų, nes už Norvegijos karalystės dovanotas lėšas įsigis modernios aparatūros ir atnaujins pacientų palatas. Norvegai Lietuvos vaikų širdims gydyti skyrė 7 mln. litų.

Kasmet Lietuvoje gimsta apie 300 vaikų, turinčių širdies ydą. Atliekama apie 200 įgimtų širdies ydų operacijų, iš jų – beveik 100 – naujagimiams ir vaikams iki vienų metų. Taip pat gydoma apie 100 vaikų, kuriems diagnozuoti sudėtingi širdies ritmo sutrikimai, ir apie 50 vaikų, kuriems širdies ritmo sutrikimai atsiranda pooperaciniu periodu.
Vaikų anesteziologijos, reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyrius unikalus tuo, kad čia vežami vaikai ne tik iš visos Lietuvos, bet ir ir iš Latvijos bei Estijos.

 "Pašalinus širdies ydą, dauguma vaikų lieka sveiki. Šiandien nėra tokių operacijų, kurių mūsų chirurgai negalėtų padaryti. Tačiau kyla keblumų dėl aparatūros. Apsilankę Norvegijoje matėme, kad širdies chirurgų rezultatai yra labai dideli. Gauta parama padės mums priartėti prie jų lygio, o kai kuriuos Vakarų kolegas, manau, ir aplenksime," – sakė profesorius Vytautas Sirvydis.

Intensyviosios terapijos skyriuje aparatūra nesustodama veikia dieną ir naktį, todėl greitai susidėvi. Operuojant ir po operacijos slaugant kūdikius ir neišnešiotus naujagimius itin svarbu, kad aparatūra veiktų itin tiksliai.

"Šiuo metu galime operuoti ne mažesnius nei 2 kg svorio mažylius. Tačiau greitai galėsime operuoti net ir neišnešiotus kūdikius, sveriančius 600 g," – aiškino V.Sirvydis.