Išsklaidė mitus apie kaulų čiulpus


2011-08-14
Sandra Lukošiūtė
Išsklaidė mitus apie kaulų čiulpus

Ar kaulų čiulpus gramdo iš kaulų? Ar tapusių kraujo čiulpų donoru vėliau negaudo gatvėje? Tokių ir panašių klausimų sulaukta per pirmą kartą uostamiestyje organizuotą akciją.

Praėjusį savaitgalį uostamiestyje surengta muzikinė akcija "Gyventi negalima mirti", kvietusi prisidėti prie pagalbos žmonėms, sergantiems kraujo vėžiu, ir simboliškai padėti kablelį reikiamoje šio sakinio vietoje.

Surengę gyvo garso koncertą muzikantai drąsino tapti potencialiais kraujo donorais.

Sergantiems leukemija – kraujo vėžiu – kaulų čiulpų transplantacija kartais tampa vienintele išeitimi. Tačiau rasti tinkamą donorą, kurio kaulų čiulpai galėtų būti persodinti, nėra paprasta.

Tad, pasak akcijos organizatorių, kuo daugiau žmonių sutinka tapti potencialiais donorais, tuo daugiau galimybių pasveikti turi sergantieji kraujo vėžiu.

Papildyti potencialių kaulų čiulpų donorų sąrašą savanoriai galėjo tiesiog koncerte. Per penkias akcijos valandas Klaipėdoje kaulų čiulpų donorais tapo 111 žmonių.

Renginio koordinatorė Agnė Vadlugaitė pasidžiaugė, kad vis daugiau žmonių tampą sąmoningi ir jiems nebereikia aiškinti apie kilnų donoro poelgį. Donorų registrą papildė ne tik jaunuoliai, bet ir vyresnio amžiaus žmonės. Kai kurie jų specialiai dėl akcijos atvyko ir iš kitų pajūrio miestų.

Pasak A.Vadlugaitės, per akcijas nesistengiama žmonių įtikinėti tapti donorais vien dėl didesnės statistikos. Vėliau toks donoras gali persigalvoti, o transplantacijos laukiančiam ligoniui tokiu būdu užgestų paskutinė viltis pasveikti.

Klaipėdos Kultūrų komunikacijų centro kieme vykusios akcijos metu specialistai atsakė į žmonėms kylančius klausimus, suteikė daugiau informacijos ir paneigė mitus apie kaulų čiulpų transplantaciją. Pavyzdžiui, kad dūrio vietoje po donacijos lieka randas, arba kad čiulpai paimami gramdant kaulą.

Faktai

Akcija "Gyventi negalima mirti" rengiama jau antrus metus. Pernai Vilniuje vykusio koncerto metu tapti potencialiais kraujo donorais pasiryžo rekordinis skaičius žmonių – 331.

Į Lietuvos kaulų čiulpų registrą jau įtraukti per 6000 donorų.

Kaulų čiulpų paėmimas donorui nekenkia, o donorystės procedūra nėra skausminga.

Kaulų čiulpai regeneruojasi per porą savaičių, o po procedūros jau tą pačią dieną donoras gali keliauti namo.

Tapti donorais gali sveiki žmonės nuo 18 iki 45 metų.