Išskirtinis meningito požymis – odos bėrimas


2011-10-12
Ligita Šoliūnienė
Išskirtinis meningito požymis – odos bėrimas

Penkiolikmečio vilniečio mirtis nuo meningokokinės infekcijos išgąsdino visą Lietuvą. Apie ligą, kurios pirmieji simptomai panašūs į paprasčiausios slogos ir kuri gali būti tokia klastinga, pasakoja šeimos gydytojas Edmundas Mikalauskas.

– Infekcinės ligos mūsų neapleidžia, kaip jų besisaugotume. Meningokokinė infekcija yra viena pavojingiausių?

– Pasaulyje infekcinės ligos yra ketvirtadalio mirčių priežastis. Bakterinis meningitas yra viena klastingiausių ligų. Tai smegenų dangalų uždegimas, kurį sukelia smegenų skysčio infekcija. Bakteriniai meningitai skirstomi į spontaninius – visuomenėje įgytus, ir sukeltus medicininių intervencijų ar traumų. Ši infekcija paplitusi visame pasaulyje, susirgimai dažnesni šaltuoju metų sezonu, pradedant rudeniu.

– Kaip ši liga pasireiškia, ar tikrai iš pradžių ji nesiskiria nuo slogos?

– Iš pradžių pakyla temperatūra, skauda galvą, raumenis, žmogus tampa dirglus, gali vemti. Tai būdinga daugeliui ligų ir sunku diagnozuoti tikrąją. Išskirtinis meningito požymis – odos bėrimas. Prispaudus prie išbertos vietos skaidrią stiklinę, oda aplink bėrimą pabąla, tačiau pats bėrimas neišnyksta.

Pastebėjus šį simptomą, juolab jeigu bėrimas plinta, būtina skubėti pas medikus. Pirmieji kūdikių meningito požymiai – pasikartojantys neramumo priepuoliai, pulsuojantis, išsipūtęs momenėlis. Ypač pavojinga žaibinė forma, kuomet ligonio būklė blogėja valandomis, dėl sudėtingų ligos vystymosi reiškinių atsiranda inkstų nepakankamumas, plaučių uždegimas ir liga dažniausiai baigiasi mirtimi.

– Kaip plinta meningokokinė infekcija?

– Infekcija plinta oro lašeliniu būdu, jai imlūs asmenys artimo kontakto metu užsikrečia per kvėpavimo takus. Į aplinką meningokokai išsiskiria su smulkiausiais seilių lašeliais kalbant, kosint arba čiaudant.

 

Kartais visiškai sveiki žmonės kelias savaites nešioja meningokokus nosiaryklėje nejausdami jokių klinikinių simptomų. Užkrėsti gali tiek sergantis asmuo, tiek sveikas bakterijų nešiotojas. Ar žmogus susirgs, priklauso nuo jo imuniteto ir infekcijos formos.

– Kaip apsisaugoti nuo šios klastingos ligos?

– Labai gaila, bet patikimų meningokokinės infekcijos profilaktikos priemonių iki šiol nėra. Kažkiek gelbsti skiepai, tačiau vakcina tik sumažina riziką susirgti meningokokine infekcija, bet visiškai jos nepašalina. Nė viena iš vakcinų nesužadina imuniteto, apsaugančio nuo B tipo meningokokų sukeliamų ligų, kurios yra gana paplitusios Lietuvoje.

– Tai ką daryti, kaip gelbėtis?

– Prastai vėdinamose, ankštose patalpose, kur būna daug žmonių, susidaro palankios sąlygos bakterijoms plisti. Būtina tokias patalpas dažniau vėdinti. Be to, visais įmanomais būdais reikia stiprinti imunitetą: valgyti visavertį vitaminingą maistą, grūdintis, kuo daugiau laiko praleisti gryname ore. Būtina įsidėmėti ir tai, kad meningokokinė infekcija nėra nepagydoma, todėl labai svarbu kuo skubiau kreiptis į medikus.