Istorinė galiūno bronza


2008-08-16
Romas Poderys
Istorinė galiūno bronza

Mindaugas Mizgaitis atvertė naują Lietuvos sporto puslapį: jis pirmasis iš šalies atletų iškovojo Pekino žaidynių medalį ir pirmasis iš mūsų visų laikų imtynininkų tapo olimpiniu prizininku.

Tėvas netramdė ašarų

"Žinojau, kad laimėsiu, tikėjau, kad bus medalis", - po varžybų sakė M.Mizgaitis, išspaudęs džiaugsmo ašarą ir savo tėvui bei treneriui, Lietuvos kariuomenės sporto klubo vadovui, praeityje žinomam imtynių didmeistriui Valentinui Mizgaičiui.
Permainingai susiklosčiusiame olimpiniame graikų-romėnų imtynių svorio kategorijos iki 120 kg galiūnų turnyre Lietuvos kūno kultūros akademijos (LKKA) absolventas iškovojo tris pergales ir patyrė vieną nesėkmę.

"Įtampa buvo didelė", - apie paskutinį lemiamą susitikimą su Prancūzijos atstovu Yannicku Szczepaniaku sakė lietuvis, palaužęs patyrusį oponentą.
Iškovojus pergalę M.Mizgaitį telefonu pasveikino premjeras Gediminas Kirkilas, o varžybų arenoje - legendinis Rusijos imtynininkas, triskart olimpinis čempionas Aleksandras Karelinas.

Pekino bronza - antrasis Mindaugo trofėjus aukščiausio lygio tarptautinėse varžybose. 2005-aisiais mūsų šalies imtynininkas pasaulio studentų čempionate užėmė 3-iąją vietą.

Kovingumo pavyzdys

Pirmojoje kovoje M.Mizgaitis be didesnio vargo 5:0 susitvarkė su turku Riza Kayaalpu. Ketvirtfinalyje mūsiškio laukė olimpinio čempiono titulą gynęs rusas Chasanas Barojevas.

"Užsimiegojau, maniau, kad rusas nenugalimas, o išėjo taip, kad sekundžių skirtumu pralaimėjau, nors galėjau išlošti", - apie šią imtį papasakojo Mindaugas, 1:5 pripažinęs vėliau sidabro medalį laimėjusio Ch.Barojevo pranašumą.
Rusijos atletui patekus į finalą, M.Mizgaitis įgijo teisę grumtis paguodos varžybose. Jose lietuvis 4:3 nugalėjo Masoudą Hashemą Zadehą iš Irano ir 3:1 - prancūzą Y.Szczepaniaką.

"Visus metus mes, imtynininkai, kalbėjome, kad olimpiadoje paimsime medalį. Tai ir padarėme. Kam esu labiausiai dėkingas? Tėvams, draugei, kuri neišprotėjo nuo mano stovyklų ir pusės metų nebuvimo namie, seneliams - visiems mano artimiems žmonėms. Taip pat treneriams, kurie atliko milžinišką darbą", - įveikęs varžovą iš Prancūzijos kalbėjo M.Mizgaitis.

"Mindaugo pasirodymas Pekine - kovingumo pavyzdys. Jis mus labai nustebino. Tikiuosi, kad jo kovingumas persiduos kitiems", - teigė Lietuvos olimpinės misijos vadovas, Kūno kultūros ir sporto departamento generalinis direktorius Algirdas Raslanas.

Šlovė nesvaigina

M.Mizgaitis į graikų-romėnų imtynes atėjo pirmiausia išmėginęs jėgas futbolo, lengvosios atletikos varžybose.
Pekino žaidynių prizininkas vaikystėje spardė kamuolį vienoje ekipoje su dabar žinomais odinio kamuolio meistrais Virmantu Lemežiu, Dainiumi Saulėnu, Vitoldu Čepausku. Po to susidomėjo lengvąja atletika - stumdė rutulį, mėtė diską, tapo Lietuvos jaunučių, jaunių ir jaunimo čempionu.

Pasirinkti imtynes paakino tėvas V.Mizgaitis. "Žmogus, kuriuo norėjau ir tebenoriu sekti, yra tėvas. Jis man ne tik treneris, bet ir puikus pavyzdys, kaip, užsibrėžus didelį tikslą, reikia jo siekti ir pasiekti", - viename interviu yra pabrėžęs Mindaugas.

"Tėvas neleido sustoti pusiaukelėje. Sportuoti jis mane privertė - rėkė, keikė ir privertė. Jei ne jis, turbūt būčiau jau niekas", - prisipažino olimpietis. "Šlovė ir garbė - labai greitai praeinantys ir visų greitai užmirštami dalykai, tad mano požiūris į tai - ramus, normalus", - svarstė imtynininkas.

Fortūna globojo varžovus

Apmaudžiai nepasisekė kitam pretendentui į Pekino žaidynių apdovanojimą Mindaugui Ežerskiui. Svorio kategorijoje iki 96 kg kovojęs pasaulio vicečempionas M.Ežerskis 3:1 palaužė pasaulio pirmenybių bronzos medalininką Ghasemą Rezaei iš Irano, aštuntfinalyje 7:4 nugalėjo Atėnų olimpiados bonzos medalio laimėtoją bei 2002 metų planetos čempioną turką Mehmetą Ozalą, o ketvirtfinalyje 0:9 pralaimėjo šių metų Europos čempionui Aslanbekui Chuštovui iš Rusijos.

Paguodos varžybų antrajame rate Mindaugas 4:5 nusileido Azijos vicečempionui kazachui Assetui Mambetovui ir liko penktas. Vėliau Kazachstano atstovas 3:1 įveikė čeką Mareką Svecą pelnė bronzos medalį. Auksą iškovojo M.Ežerskį ketvirtfinalyje įveikęs A.Chuštovas.

"Jis kovojo iki galo. Varžybų burtai buvo labai nepalankūs. Mindaugas padarė viską, ką gali. Deja, pritrūko sėkmės, Fortūna nusišypsojo varžovui", - tvirtino Lietuvos graikų-romėnų imtynių rinktinės vyriausiasis treneris Ruslanas Vartanovas.
2000 metais Sidnėjaus olimpiadoje M.Ežerskis užėmė 8-ąją vietą, 2004 metais Atėnų žaidynėse - 13-ąją.


M.Mizgaičio vizitinė kortelė

Gimimo data: 1979 m. spalio 14 d., Kaunas.
Gyvenamoji vieta: Vilnius.
Ūgis: 190 cm.
Svoris: 126 kg.
Šeimyninė padėtis: nevedęs.
Išsilavinimas: aukštasis, baigęs LKKA Sporto edukologijos fakultetą.
Laisvalaikio pomėgis: kino filmai.

Treneriai: Valentinas Mizgaitis, Grigorijus Kozovskis, Ruslanas Vartanovas.
Sportinė karjera: 2000 m. - pasaulio jaunimo čempionatas, 6-oji vieta; 2002 m. - pasaulio kariškių čempionatas, 6-oji vieta; 2003 m. - pasaulio čempionatas, 4-oji vieta; 2004 m. - Atėnų olimpinės žaidynės, 11-oji vieta; 2005 m. - pasaulio čempionatas, 5-oji vieta ir pasaulio studentų čempionatas, 3-ioji vieta; 2006 m. - pasaulio čempionatas, 10-oji vieta; 2007 m. - pasaulio kariškių žaidynės, 4-oji vieta; 2008 m. - olimpinės atrankos turnyras, 2-oji vieta.