Dominatoriaus pradžia – aulinukai su varžtais


2009-04-25
Romas Poderys
Dominatoriaus pradžia – aulinukai su varžtais

Jis čekams – kaip Arvydas Sabonis lietuviams. Geriausias 20-ojo amžiaus Čekijos ledo ritulininkas Dominikas Hašekas grįžta baigti karjeros į klubą, kuriame pradėjo žygį į įspūdingas aukštumas.

Karjerą baigs gimtinėje

Kaip A.Sabonis 2003-iaisiais su Kauno "Žalgiriu", taip 44-erių buvęs Čekijos nacionalinės ledo ritulio rinktinės vartininkas D.Hašekas šią savaitę su gimtosios Pardubicės komanda antrą ir paskutinį kartą per savo gyvenimą sukirto rankomis.

"Šimtąsyk tvirtinau, kad prieš atsisveikindamas su profesionaliuoju sportu dar vienus ar dvejus metus pažaisiu ekipoje, kurioje žengiau pirmuosius žingsnius. Mane kvietė ir didelius pinigus siūlė žinomi klubai, bet aš laikausi žodžio", – sakė D.Hašekas.

Į Pardubicės ledo ritulio sporto mokyklą šešerių metų Dominiką atvedė tėvas. Būsimoji žvaigždė neturėjo normalių pačiūžų, todėl pavažėles prie paprastų aulinukų pritvirtino varžtais.

Sulaukęs septyniolikos, D.Hašekas buvo pakviestas į nacionalinę rinktinę ir tapo legendinio Iržio Holečeko dubleriu.

1998-aisiais čekas iškovojo pirmąjį aukso medalį tarptautinėse varžybose – tapo olimpiniu čempionu. Tąkart Japonijos mieste Nagane D.Hašekas aklinai uždarė savo vartus Rusijos rinktinei, kuriai atstovavo ir lietuvis Darius Kasparaitis.

Asteroidą pavadino Hašeku

18-ųjų žiemos žaidynių finale čekai 1:0 įveikė Rusijos komandą ir pirmą kartą tapo olimpiniais čempionais.

Dramatiškame pusfinalyje, kuriame susitiko Čekijos ir Kanados ekipos, prireikė baudinių. D.Hašekas atrėmė visus penkis smūgius, o varžovų vartininkas Patrickas Roy'us – vienu mažiau ir 2:1 triumfavo europiečiai.

"Jis tiesiog tyčiojosi iš mūsų", – po varžybų griežė dantimis kanadietis Ericas Lindrosas, bulitų serijoje nesugebėjęs nuginkluoti D.Hašeko.

Po pergalės finale čekų vartininkas kalbėjo: "Tą akimirką, kai mes laimėjome olimpiadą, buvau absoliučiai laimingas. Prisiminiau viską: ir aulinukus su varžtais, ir tėvą, vedantį mane už rankos į čiuožyklą, ir apsiašarojusią mamą, kuriai už pirmąjį sportininko atlyginimą nupirkau šiltą skarą."

Olimpinės euforijos viršūnė – pasiūlymas D.Hašekui kandidatuoti į Čekijos prezidentus. Kai ledo ritulininkas atsisakė, tautiečiai nenurimo, kol neįamžino žaidėjo: jo vardu pavadino didelį asteroidą ir sukūrė operą "Nagano".

Lietuvis nuginklavo legendą

Tai, kas 1998-aisiais nepavyko E.Lindrosui, 2001-aisiais, tik kitose, bet taip pat svarbiose varžybose yra padaręs elektrėniškis D.Kasparaitis.

Tąkart Nacionalinės ledo ritulio lygos (NHL) čempionato Rytų konferencijos pusfinalyje kovėsi Bafalo "Sabres" ekipa, kurios vartus saugojo D.Hašekas, ir Pitsbergo "Penguins", savo gretose turėjęs D.Kasparaitį.

Po keturių dvikovų serijos rezultatas buvo lygus 3:3. Lemiamos – septintosios – rungtynės vyko Bafale. Pasibaigus pagrindiniam mačo laikui nugalėtojas nepaaiškėjo – 2:2. Per pratęsimą lietuvis pergudravo D.Hašeką ir išplėšė pergalę savo klubui.

"Ritulys lyg kulka pralėkė pro mano gaudyklę", – krimtosi čekas.

"Atrodė, kad Hašekas akimirką atsipalaidavo, tačiau tokiais atvejais pirmasis įspūdis dažniausiai būna klaidingas – toks jo stilius, kartais sunku suprasti, ar jis apsimeta, ar tebėra budrus kaip sarginis šuo. Buvau geroje pozicijoje, stipriai smūgiavau ir, mano bei varžovų nuostabai, pramušiau Hašeko sieną. Tai buvo nuostabi akimirka", – pasakojo D.Kasparaitis.

Akrobatas ir aktorius

1997–1998-ųjų NHL sezonas – vienas įspūdingiausių D.Hašeko karjeroje.

Jis atmušė vidutiniškai po 30 metimų per 72 reguliariojo čempionato rungtynes, 13 mačų iš eilės nepraleido nė vieno įvarčio ir buvo apdovanotas trimis prestižiniais prizais – "Hart Trophy" (naudingiausio žaidėjo), "Vezina Trophy" (geriausio vartininko) ir "Lester B.Pearson Award" (labiausiai pasižymėjusio žaidėjo).

Už Atlanto čekui prigijo pravardė – Dominatorius, charakterizuojanti šio vartininko vaidmenį bei įtaką žaidimui.

D.Hašekas, pasak NHL trenerio Pato Burnso, – akrobatas ir aktorius viename asmenyje.

Unikali reakcija, lankstumas, virtuoziškas žaidimas gaudykle, įžvalgumas, gudrumas – čeko privalumų sąrašas ilgesnis nei bet kurio kito jo pozicijos ledo ritulininko.

"Jis ritulį atmuša ne vien lazda, prireikus – pečiu, galva, nugara, alkūne, koja, sėdėdamas, gulėdamas ar stovėdamas. Jo pirštinė gaudyklė lyg magnetas traukia ritulį. Dominikas nevengia rizikuoti – iščiuožia toli iš vartų ir pradeda savo komandos ataką arba prie aikštės sienelės stoja į grumtynes su varžovų puolėjais, psichologiniu spaudimu išmušdamas juos iš pusiausvyros", – teigė buvęs Čikagos "Blackhawks" ekipos vyriausiasis treneris Mike'as Keenanas, sugalvojęs D.Hašekui kitą pravardę, – Daktaras.

"Jis dideliu greičiu atlekiantį ritulį sutramdo ramiai ir pedantiškai – lyg gydytojas, atliekantis sudėtingą operaciją", – aiškino M.Keenanas.


D.Hašeko dosjė

Gimė: 1965 m. sausio 29 d. Pardubicėje (Čekija).

Išsilavinimas: aukštasis, istorijos ir čekų kalbos mokytojas.

Šeima: žmona Alena, dukra Dominika, sūnus Michalas.

Pomėgiai: nacionaliniai patiekalai, pirmiausia – kniedlikai (čekiški virtiniai).

Karjera: žaisti ledo ritulį pradėjo 1981 m. Pardubicės klube "Tesla", 1990 m. debiutavo NHL čempionate, Čikagos "Blackhawks" ekipoje.

Titulai: Čekoslovakijos čempionas (1987, 1989), pasaulio jaunimo vicečempionas (1982, 1983, 1985), Europos vicečempionas (1983, 1987, 1989), pasaulio vicečempionas (1983) ir bronzos medalių laimėtojas (1987, 1989, 1990), geriausias pasaulio čempionato vartininkas (1987, 1989), olimpinis čempionas (1998) ir olimpinio bronzos medalio laimėtojas (2006), NHL Stenlio taurės laimėtojas (2002, 2008), geriausias NHL vartininkas (1994, 1995, 1997, 1998, 1999, 2001), Čekijos metų sportininkas (1994, 1998), geriausias Čekijos 20-ojo amžiaus ledo ritulininkas.

Verslas: yra prekinio ženklo "Dominator" savininkas, įmonė gamina sportinę aprangą ir reikmenis ledo rituliui.

Visuomeninė veikla: įkūrė labdaros fondą "Hasek's Heroes", kuris padeda socialiai remtinų šeimų vaikams mokytis žaisti ledo ritulį.