Išmušė žiemos delikateso valanda
Nors žvejai tikina, jog stintos kol kas nesiskubina eiti, tačiau mažėjančios jų kainos skelbia seniai lauktą naujieną – stintų sezonas visgi startuoja. Stintų skliedžiamo šviežių agurkų aromato išsiilgę smaguriai turės ne vieną progą pasigardžiuoti – šių žuvelių sezonas trunka maždaug iki kovo vidurio.
Virtuvėje pasisukioti mėgstantys šeimininkai žino, kad stintoms paruošti didelių gudrybių nereikia, tačiau pagaminti galima gausybę įvairių patiekalų – nuo žuvienės iki marinuotų ar troškintų skanėstų. Vis dėlto bene populiariausia šviežiu agurku dvelkiančias žuveles traškiai paskrudinti.
Specializuoto Palangos restorano "Žuvinė" virtuvės šefas Algirdas Gečas teigė, jog stintos nemėgsta įmantrių prieskonių – jų gausa tiesiog užgoš šviežių žuvų skonį. Be druskos ir žiupsnelio maltų juodųjų pipirų, jas tiks pagardinti ir trupučiu smulkintų krapų.
"Taip pat labai svarbu nenaudoti tų pačių riebalų, kuriuose jau buvo iškepta viena porcija stintų. Aliejus turi būti stipriai įkaitintas, kad žuvys apsitrauktų traškia luobele. Kad voliojant miltuose jų nepriliptų per gausiai, stintas prieš tai reikėtų nusausinti popieriniu rankšluosčiu", – svarbiausius momentus vardijo virtuvės meistras.
Paskrudintas žuvis gardu pašlakstyti citrinų sultimis.
Norintiems paįvairinti jau įprastų skanėstų asortimentą A.Gečas rekomendavo pasigaminti vieną firminių "Žuvinės" patiekalų. Pasak pašnekovo, stintų ikrų blynelius jau įvertino ir pamėgo ne vienas restorano lankytojas.
"Darinėjant žuvis bent kokius 200 g ikrų šeimininkėms turbūt pavyktų išimti. Juos tereikia sumaišyti su žiupsneliu druskos, įberti šiek tiek maltų pipirų, tada suformuoti blynelius ir kepti kiekvieną pusę po keletą minučių įkaitintuose riebaluose. Blyneliai gražiai pagelsta, apskrunda. Jei kas labai nori, į masę gali įmaišyti kiaušinio. Kitiems gal patiks blynelius pamiltuoti. Tačiau mes juos stengiamės paruošti kuo natūraliau", – kalbėjo pašnekovas.
Kadangi stintų ikrai – ganėtinai sausi, blynelius rekomenduojama patiekti su tirpintu žalumynų sviestu. Prie šio patiekalo puikiai tiks ir šviežių daržovių garnyras.