Tuzinas vaikų ir dvidešimtmetis "tėvas"


2008-11-21
Goda Ambrazas
Tuzinas vaikų ir dvidešimtmetis

Mėgstantys samprotauti apie sugedusį šiuolaikinį jaunimą turėtų prikąsti liežuvį. Petrui Nausėdai – 23-eji. Jis – profesionalus Elektrėnų "Energijos" komandos ledo ritulininkas, Lietuvos ledo ritulio rinktinės žaidėjas, turi sporto vadybos bakalauro laipsnį, šiuo metu studijuoja teisės ir valdymo magistrantūrą.

Regis, veiklos šiam jaunam vyrui netrūksta, tačiau didžiąją dalį energijos P.Nausėda skiria prieš metus įkurtam fondui "Sportas vaikams", kuris rūpinasi vaikų globos namų auklėtiniais. "Norėčiau šiems vaikams skirti visą savo laiką, tačiau kol kas negaliu", – atsiduso vaikinas.

Jautrusis Kalėdų Senis

Kai Petras dar buvo moksleivis, jo paprašė vaikų globos namuose suvaidinti Kalėdų Senį. "Jau tada širdyje kažkas suspurdėjo. Kalbėjausi su tais vaikais ir liko jausmas, kad privalau jiems praskaidrinti gyvenimą", – prisipažino jaunuolis.

P.Nausėdos mama dirba vaikų darželio auklėtoja. Jos darželį lankė ir keletas Elektrėnų vaikų globos namų auklėtinių. Mintis įtraukti šiuos mažylius į sportinę veiklą kilo būtent Petro mamai.

"Paprastai šie vaikai būna labai aktyvūs. Mama pasiūlė nusivesti juos į ledo ritulio treniruotes, kad fiziškai išsikrautų ir taptų ramesni", – pasakojo P.Nausėda.
Pirmieji ant pačiūžų stojo keturi šešiamečiai berniukai. "Mačiau, kaip jie "užsikabino", po truputį nupirkome jiems ledo ritulininkų aprangą, reikalingą inventorių. Dalį – už savus pinigus, padėjo ir vienas kitas žmogus", – prisiminė geradarys.

Idėja virto fondu

Ilgainiui P.Nausėda suprato, jog pagalba priešokiais didelės naudos neduos. Gimė idėja įkurti paramos fondą ir už suaukotus pinigus pirkti vaikams sporto inventorių. "Tą ir padarėme. Aš ir keletas apie tą patį mąstančių draugų", – pasakojo jaunuolis.

Jo globotiniai ne tik žaidžia ledo ritulį, bet ir mokosi dailiojo čiuožimo, lanko dziudo treniruotes. Vyresnieji, kurie jau praleido progą profesionalaus sporto aukštumų siekti nuo mažų dienų, tiesiog dažniau užsuka į sporto salę, kilnoja svarmenis.

"Džiugu, kad padeda geranoriški žmonės, Elektrėnų savivaldybė. Tačiau kartais susiduriu ir su kitokiu požiūriu", – nuoskaudos neslėpė Petras. Labiausiai jį piktina išankstinė kai kurių žmonių nuostata, kad vaikai iš globos namų yra blogi. "Būna, kad neįleidžia į sporto salę sakydami, jog jie ką nors pavogs, sulaužys. Man tai nesuprantama. Dėl to jau ne kartą pykausi", – už savo globotinius vyrukas pasiryžęs kovoti kaip liūtas.

Tikrų sportininkų charakteris

Kiek daugiau nei per metus P.Nausėdos nuopelnu sportuoti pradėjo daugiau nei pusė Elektrėnų vaikų globos namų auklėtinių. "Lankome su jais varžybas, kiekvieną savaitgalį susitinkame ant ledo, bandome rasti jiems įvairių, su sportu susijusių pramogų", – apie savo "užklasinę" veiklą pasakojo ledo ritulininkas.

Didžiausia jo svajonė – įvairiomis sporto šakomis sudominti visos Lietuvos vaikų globos namų auklėtinius.

"Šie vaikai yra kovotojai. Tokiais juos padaro gyvenimas. Juk jiems kasdien tenka kautis už savo būvį. O sportui toks charakteris ypač tinka, – svarstė profesionalus ledo ritulininkas. – Matau, kaip mano auklėtiniai sportuoja. Kai nugriūva, atrodo, kad jiems neskauda. Bet iš tiesų jie to neparodo. Jie užsispyrę ir labai atkakliai siekia tikslo."

Dirba savanoriškai

Petras prisipažino, kad kartais pagauna save idealizuojantį sportą. Tačiau vaikų globos specialistai dažnai jam pritaria, jog sporto terapija beglobiams vaikams yra labai veiksminga. Sportuodami jie tampa labiau organizuoti, ramesni. "Taip susiklostė, kad Elektrėnų globos namuose sprendžiu įvairias problemas. Ypač – susijusias su berniukais", – juokėsi Petras, kurį vaikai laiko savo autoritetu.

Vaikai jaunuoliui papasakoja savo bėdas, išgyvenimus, nes žino, kad bus išklausyti. Jei reikia pagalbos, P.Nausėda persivers per galvą, bet ras būdą padėti.

"Norėčiau šiems vaikams skirti visą savo laiką, bet negaliu. Reikia mokytis, užsidirbti pinigų. Lietuvoje iš profesionalaus sporto nelabai pragyvensi", – atsiduso jaunas vyras. Pinigų prasimanyti reikia ir fondo reikmėms. Su P.Nausėda dirbantys savanoriai atlygio negauna, o pinigų sporto inventoriui pavyksta surinkti iš įvairių įmonių.

"Gal tie vaikai ir nepasieks sportinių aukštumų, bet bent jau pasijus visaverčiais, neatstumtais. Jie domisi, atsiranda motyvacija kažko siekti. Argi tai blogai?" – retoriškai klausė P.Nausėda.

"Auga stiprios mergiotės"

Paprašytas suskaičiuoti, kiek globos namų auklėtinių vyrukas vadina savo vaikais, P.Nausėda suskaičiavo bent dvylika. "Tiesa, vieną maniškį neseniai įsivaikino šeima iš Naujosios Zelandijos. Geras buvo ledo ritulininkas. Žadėjo ir ten tęsti treniruotes. Dar vieną vaiką iš globos namų pasiėmė jo šeima. Labai dėl to džiaugiuosi. Jis irgi prisiekinėjo, kad sporto nemes", – su šypsena apie auklėtinius kalbėjo jaunuolis.

Šiuo metu ledo ritulio treniruotes lanko du šešiamečiai pypliai, viena mergaitė aktyviai užsiima dailiuoju čiuožimu. Petro tikinimu, ji labai gabi. Gal net būsima čempionė.
"Neseniai kelios merginos pradėjo lankyti dziudo treniruotes. Auga stiprios mergiotės. Gali apsiginti nuo nepageidaujamo vaikinų dėmesio", – juokėsi geradarys.