Elektrinis "Mitsubishi" prototipas – pakeliui į Lietuvą


2009-04-01
"Ratų" inf.
Elektrinis

Vienas iš nedaugelio pasaulyje esančių "Mitsubishi i MiEV" prototipų jau balandžio viduryje bus atgabentas į Lietuvą. Tai paaiškėjo šią savaitę, kai "Mitsubishi Motors Europe" patvirtino tolesnį šio elektra varomo automobilio bandymų grafiką.

Iki šiol laimė vairuoti šį aplinkos neteršiantį automobilį nusišypsojo labai nedaug žmonių, tarp jų buvo Monako princas Albertas II, keletas valstybių ir didžiųjų energetikos bendrovių vadovų. Manoma, kad Lietuvoje "i MiEV" išbandysiančių vairuotojų atranka bus ne mažiau kruopšti.

Naujausiame "Mitsubishi" prototipe montuojamas 180 Nm sukimo momentą pasiekiantis elektros variklis, kurį energija aprūpina ličio jonų baterijos. "i MiEV" savininkas bus retas svečias degalinėje, nes baterijos gali būti kraunamos iš įprasto elektros tinklo. Preliminarūs skaičiavimai parodė, kad nuvažiuoti 100 km šiuo automobiliu kainuoja net 70 proc. pigiau nei panašaus galingumo benzininiu automobiliu.

"Mitsubishi i MiEV" yra rimta japonų bendrovės paraiška tapti ateities ekologiškų automobilių gamintoju. Priešingai nei tradiciniai ar hibridiniai automobiliai, šis modelis neteršia aplinkos CO2 dujomis, sukeliančiomis šiltnamio efektą. Tikimasi, kad "i MiEV" taps pirmu masiškai naudoti pritaikytu elektra varomu automobiliu pasaulyje. Jo oficialus debiutas Japonijoje numatomas dar šiemet.